Правят нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост

Това ще е за успокоение на преминаващите редовно по него
26 сеп 2020 12:06, Елка Василева
14
Правят нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост
Снимка: архив, БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще възложи изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена през следващата седмица с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщиха от агенцията.
    
АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните опити да се внуши, че то е опасно.

В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ извършиха обследване и заключението от него е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно.

Още по темата

Предписанията на експертите от Института са взети предвид и са предприети своевременни действия за ремонтиране на фугите.
    
Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около  7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.
    
На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.
    
Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово“ са над 480 хил. лв. Дейностите включват полагане на нова асфалтова настилка, подмяна на бетоновите бордюри, ремонт на облицовани окопи, профилиране и попълване на банкети, почистване на тръбен водосток, нова хоризонтална маркировка пътни знаци и ограничителните системи за пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
баламосват ви бе, моста беше ремонтиран птеди 6/7 години, точно така наречените лагерни тела Проблема сега е една буферна връзка на външното платно която първо не е поръчана от Италия и второ ще отнеме демонтаж и монтаж 10 дни. Само че кой се хваща само за 10 дни. Друго е да цоцаш два месеца.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредна гербаджийска измама. Инсценираха уж един протест на жителитв на Аспарухово, 50 човека, ни ефин от квартала. Искали ремонт. И хоп Герб много обича варненци и ще отпусне едни милиони на наша фирмичка да ги усвои, да поизмаже моста. Понеже е преди избори ,като станат тапите при ремонта, ще кажат, Ама нсли вие го пожелахте.....
8
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
И доста преди бай Тошо. Когато пускат жп надлеза на Змеево, проектантът е застанал под моста и е минала най-тежката композиция. Не мога да се сетя коя година е било, но влак там още не е паднал.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DA SE RAZRUSCHI SIMVOLYT NA KOMUNIZMA KANALA DA SE MINAVA S LODKI EDNODRUVKI I SALOVE DEMOKRATICHNO E
6
5
 
4
 
! Отговори
Най-добре преди 3 години
чакайте го да падне.Тогава експертизата ви ще е най-точна. Докато се туткате и умувате и това ще стане.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко сте разтягали локуми в тази статия с тези изброени "ремонтни дейности", само и само да звучи все едно са свършили много работа по моста,което разбира се няма нищо общо с реалността.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво се опитвате да лъжете хората,моста е достатъчно амортизиран.Но явно чакате да стане някоя авария.И тогава започва да се търси виновен,но никога не се намита.Схемата е отработена много пъти.
3
4
 
17
 
! Отговори
Джипката преди 3 години
Видимите резултати на ГЕРБ. Сега като го санират за няколко десетки милиона.... В Италия за година цял мост построиха след като се срути, тук за 30 години едно нищо
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toi Kubrat e goliam expert.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Състоянието е все по-зле, всяко лято 45 тонните камиони с жито чакат на опашка да влязат в пристанището (върху горещия асфалт), след което, всяка зима настилката е на вълни и дупки. Отдолу под моста има купчини изхвръкнали пластмасови тасове. Очевидно от АПИ изчакват да се откърти цял сегмент от моста в час пик, да изпопадат 50 коли в морето и чак тогава да започнат сериозни ремонти.