Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас

Това е важен макроикономически показател, коментира експерт
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:30, Петя Славова
136
Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас
Снимка: БГНЕС


С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

Още по темата

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До do 82/83Чак месец за месец не се случва тук, но съм виждал новонаправена улица да бъде разкопана скоро след това. Да, това е проблем, че сме неефективни. Това трябва да се промени, но това пак е повече в графа "общи". Ако не са ви спрели трафика през Македония това е само едно наблюдение. Ако трябва да сме честни, на гражданите хич не им дреме за това. Иначе нямаше да я има тая пародия с "перките" по Графа,които си бяха напълно нормални и само защото хората не си гледат в краката-наново
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой където иска да отива и като му харесва да си остава тамЧужденците отдавна се изнесохаДа се премахне двойното гражданство
82
2
 
2
 
! Отговори
донаклоненияТУЛУП-80 преди 3 години
Альоууу...80....сега на отворко в политиката ли ще ми се правиш????Оти си мислиш ,че съм *** на Банкянски Вожд/Ооо СЛЪНЦЕ...ооо Будаа...оооВОЖДЕ наш...да се слави твоето име ВО ВЕКИ.../А *** много со ***...аз с такива кат теб не се заяждам-защото само си губя времето!!!!Отивам да изпия една биричка за да изчистя АУРАТА .....
81
1
 
6
 
! Отговори
Сащ, Испания преди 3 години
Германия - държавите подържащи несъществуващата така или иначе бг икономика. Изброените 3 държави превеждат най-много пари в Бойколандия
80
2
 
1
 
! Отговори
> преди 3 години
До Do 64/74Ремонт на ремонта: при нас нявсякъде е постоянно ремонти. Не знам дали са на ремонта, но е баущеле до баущеле.В професионалната сфера, освен ако не си в държавния сектор частника няма интерес да "издига ***".Пенсионерите нвсякъде по света си "броят стотинките". Ако си мислите, че някъде живеят като работещите жестоко се лъжете.В една цивилизована страна Черепа нямаше да има печеливш бизнес и щеше да е в затвора заради множество престъпления.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70 от "Тулупа"Явно си от глуп авите *** на банкянския Вожд :))) Къде видя да давам наклон на някой ве глу пак !? Ако искаш да се заяждаме давай, но нямам спирка да знаеш :)))
78
4
 
1
 
! Отговори
кирилица преди 3 години
Ztgrufbmanzurstanrk....разбра ли ме бе БЪЛГАРИНО който си на Запад????Ако не си ме разбрал ще ти дам един джокер:Айнту-Цвайнту-Драйнту....ДРЪНььььь.....
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Do 64/74"Дупки и мръсни улици"ОК. Пътищата в Европа са генерално по-добри, съгласен съм. Естествено, там и данъцитее с които се стоят и поддържат пътищата са други.Детски градини: аз трябваше да си карам детето на другия край на града, защото нямаха места където живея. Не е и тук безпроблемно, но поне има. Само дето тук към града не се стичат десетки хиляди нови семейства, както е в големите градове в БГ.Училища: нивото на българските училища е много добро. Дори в средните градове.
76
7
 
3
 
! Отговори
проЗД БЪЛГАРИН преди 3 години
харесва ми да си живея в България и си живея както аз си намирам за добре!!!На който не му харесва има ТЕРМИНАЛ2 и ДРУМ...много му здраве!!!А *** той от ПИЧКА СИ МАЙНА да ми казва как аз да живея ...Е ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Реймънд"Ами като не знаеш провери"А ти провери ли колко е в България, защото не си спомням да съм го прочел в твой пост? Малко нагло е да ме инструктираш да направя нещо, без самия ти да си го направил.Аз съм грамотен, но не виждам какво общо имат "инциденти" в ЖП транспорта с каквото и да било от ежедневието в България и затова преположих, че говориш за пътни такива. Явно съм те надценил.Изрино казах, че ме интересуват конкретни примери от живота ви, а не статистики.
74
4
 
5
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
Отидох до ТЕРМИНАЛ-2 , заминах на ЗАПАД и станах "българин"...Ууу БРЕЕЕ...Един съвет от мен:ЧЕТЕТЕ КЛАСИЦИТЕ и наблегнете на Алеко Константинов и творчеството му за бай *** и миткарстванията му из Европата....
73
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Ако реша да емигрирам ще продам всичко в бг и повече няма да погледна назад камо ли да пращам пари, така се емигрира, всичко друго е хранене на мутрите и режима в бг, те си теглят кредити а ние ще ги плащаме поколения, подарявам държавата на новите и жители команчитата да и се радват със здраве, моято родина е там където имам прехрана а не красива природа и да съм гладен и беден цял живот, *** съм ти и родината
72
8
 
6
 
! Отговори
българин от България преди 3 години
ТЕРМИНАЛ-2 да не се обажда кат черна радиостанция/ДОЙЧЕ ВЕЛЕ/....Щом ви харесва на ЗАПАД мийте си чиниите и тоалетните на Запад и не се бъркайте в нашия живот!!!ТОЙ СИ Е НАШ!!!Не е ваш!!!ФЕРЩЕЙН????
71
0
 
2
 
! Отговори
Реймънд преди 3 години
До >Ами като не знаеш, провери и ми кажи. Последното изречение ме потресе. Каква култура на шофиране, аз му говоря за железопътен транспорт?! Ти изобщо финкционално грамотен ли си? И за спешната медицинска помощ не ми отговори.
70
1
 
1
 
! Отговори
> преди 3 години
До РеймъндКолко е средното закъснение на влаковете: също не мога да кажа колко е, тъй като влакове поначало ползвам рядко, както и вие в България. Обаче мога да ти кажа какво става през зимата, ако валне дори МАЛКО сняг: ВСИЧКИ автобуси ги отменят и всеки се оправя както може.Процентът иниденти се дължи на културата на шофиране, тъй че не знам какви заключения очакваш да направиш от това.
69
9
 
5
 
! Отговори
до ТУЛУПА 62 преди 3 години
Драги изселнико...заради такива кат теб/ "мислещи с главата-а *** не с горната а с долната" /в БГ сме построили ТЕРМИНАЛ-2 ....прав ти път крива ти пътечка...ЧИЙ ГО КРЕПИШ ТУК?!Не си този кой ще ми дава ТОН В ЖИВОТА и ще ми казва как аз да живея!!!Мий си чиниите и тоалетните на Запад и си мисли,че си хванал БОГА за ОНАЯ МУ работа...Не всичко в този живот се измерва с пари и материални блага!!!!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ДимоНа колко години са тия на които "пращат", които познаваш?Познаваш ли и обратните случаи и ако да, на колко години са тия, на които пращат?
67
0
 
2
 
! Отговори
> преди 3 години
До РеймъндНе ми отговори на въпроса, но карай. Добре, не съм сигурен колко е СРЕДНОТО време, но аз съм чакал линейка 5 пъти. В три от тях дойде след повече от 20 минути, въпреки че живея на 5 минути от болница, която има спешно отделение и линейки. Всъщност в другите два отидох някакси пеша, въпреки, че беше адски трудно.
66
8
 
6
 
! Отговори
Бай Димо преди 3 години
Гладни мишоци в западния трудов лагер.Един по-долу точно го е казал - много пращат пари ОТ България на запад, за да им помагат да оцелеят там. Лично познавам доста такива.
65
0
 
2
 
! Отговори
Реймънд преди 3 години
До >Пич, кажи колко е средното време за пристигане на линейка там където живееш и колко е в България? Колко е средното закъснение на влаковете и процентът на инциденти?