Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас

Това е важен макроикономически показател, коментира експерт
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:30, Петя Славова
136
Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас
Снимка: БГНЕС


С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

Още по темата

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
5
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Кой мисли за мен в България ????кой кой кой ?????ВСЕКИ СЕ ОПРАВЯ САМ и трябва да се грижи за държавата си ако трябва да даде живота си за неяповече не питай
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се премахне двойното гражданство, много важноКой където иска там да отива, първи се изнесоха чужденцитеЧуждите фирми изнасят
42
5
 
9
 
! Отговори
Х32 преди 3 години
Да си българин е равносилно на това да си емигрант. Аз се чувствам еднакво като емигрант и в България и в чужбина. Тоест никъде не се чувствам "като у дома си". Май съм от друга планета но имам амнезия и не помня как дойдох тук.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На друго място, в новината поднесена от същия експерт глади, че 2 млрд носят работещите в чужбина. Ха сега де - кое е вярно
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой мисли за мен в България ????кой кой кой ?????
39
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
В чужбина никой не мисли за теб=нормалноВ родината пак никой не мисли за теб=на ненормалноМакар че са ме лекували безплатно в чужбинатаа в родината срещу заплащане неизлекуван
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Няма друг път, насочиш ли се към грешната страна ще секнат паричките от ЕС :))) Бокича взе да седи на 2 стола, особенно след посещението му в Истанбул, кофтито за него е, че беше единствения представител на ЕС, другите ги знаете какви са - Ердоган, Путин, Вучич :)))
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32: За "месните" разбрахме, а за посТните!?
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза че докато Фигуранта е назначил секретарката си да се разписва на две ведомости, българските гурбетчии са им превеждали заплатите !
35
3
 
13
 
! Отговори
реално преди 3 години
няма вече смисъл да се изпращат толкова пари в България. Хората работещи на запад ако са достатъчно умни няма да купуват жилища в България а там където работят и живеят. освен това западните банки са много по-сигурни от българските и при тези ниски лихви няма смисъл да се държат на влог в България.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Корнелия и Слави и всички са евроатлантизъм. Така че всички са алтернатива на ГЕРБ, ГЕРБ може да бъде сменен всеки момент от господарите и това нищо няма да промени в България, затова ГЕРБ служат вярно на господарите, защото има други които са готови по-вярно да служат.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имигранта си е имигрант винаги.
32
4
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Добре е за бизнеса, че българите се връщат от чужбина. Така ще има повече стока на пазара на труда и цената и ще падне.
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от Българите в чужбина не са никакви българи тъйа като са прекарали по голямата част от живота си чужбина а на много и децата им са родени там. Но пък това не е лошо тъй като да си българин днес не е кой знае каква привилегия. По скоро ти пречи. Аз знам че много от нашите емигранти избягват да споменават че са българи и крият своя произход за си нямат проблеми с месните.
30
1
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Банките в ЕС вече са НЕЗАВИСИМИ от Регулация - Перат пари от наркотици , контрабанда , трафик на бежанци , трафик за човешки органи , убийства , ограбване на сметки - просто сключват сделка с Прокурора и плащат Глоби . А законната дейност на Банките стана Подигрвака - Таксите и Застраховките на Нормалните Вложители станаха Космически .
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рязък спад в "чуждестранните инвестиции", както му викат.
28
6
 
21
 
! Отговори
Ex emigrant преди 3 години
Смятам, че повече *** писали долу не са излизали от България. Не мисля, че успешен емигрант ще седне да пише тук колко е добре и колко зле сме в България. Аз съм живял там, учил и работил. Колкото и пари да изкараш, мислиш за България, идваш тук да се отпуснеш, макар за малко. Там на никого не му дреме за теб. Прибрах се, не съжалявам. Нека не правим обобщения, кой е добре и кой зле. И в България не всеки работи за стотинки. А там много хора мизерстват за да спестят малко повече пари.
27
3
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Да стене преврат както 1989г и К.у.рн.елия Импексова, Костов и другите олигарси отново да грабнат по 1 или 2 куфара.Не -мерси!Тогава имитираха преврата заради плана да се разграби държавата.От тогава до сега заради тези хора България не може да се стабилизира.Това бяха кредитните милионери.Те имитираха и преватизацията.Преватизираха заводите и държавата.След това ги фалираха.До ден днешен никой не е дал отчет къде са парите.Никой не е даден на съд за голямото крадене.Импексова е милиардерка вече
26
7
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
И колко да са скъпи тези преводи до БГ? като пусна 10000 паунда през онлайн сметката, ми взимат 30 паунда. Ти на това скъпо ли му викаш? Виж за такива, дето пускат по 200-300паунда, може и да е скъпо.
25
3
 
3
 
! Отговори
червена зараза преди 3 години
Първия който ще бъде изправен пред Народен съд след преврат у нас ще е Боби и ще бъде осъден на доживот за измяна на родината и вредно русофилство.