Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас

Това е важен макроикономически показател, коментира експерт
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:30, Петя Славова
136
Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас
Снимка: БГНЕС


С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

Още по темата

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите в чужбина се върнаха в България с 300 заради пандемията.Дайте, моля статистика колко се завърнаха и колко от тях бяха лекувани от Ковид19 без осигуровки!Не се завърнаха някои, които са от над 20г. извън Б-я.Нямам вече роднини под 50г. останали в Б-я.Разликата в изпратените пари идва предимно от завърналите се.Вижте стаистиките колко много са те!Те донесоха пари.Други изпращат, но не по банкови преводи.Много са скъпи преводите и това кара хората да търсят други канали за изпращане.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пак са повече от директните инвестиции в България на чужди фирми. А Боко да продължи да се тупа по гърдите и да вика "***, ***"
22
9
 
12
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Докато не стане преврат в тази държава, няма да се оправят нещата. Всичко трябва да са анулира и да се мисли върху нов метод на управление на държавата и нова конституция. Партиите трябва да отпаднат, иначе нищо няма да се промени.
21
0
 
7
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
До 121212+ бедните държави, откъдето идват. Населението там ще го усети най-много, понеже няма й къде да ходи вече.
20
9
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Защо Българите не се върнат да работят в Мафиотския Клъстер на Плевнелиев ?Плевнелиев е Корумпиран Президент - Заграби Държавни Земи в Хасково и Пловдив - Там се правят части за ЕС Автомобили , Плевнелиев Наема местни Роми за 400 лева заплата и една кутия храна , която се яде на крак на поляната . Станхме като Уганда през 1971 година . Къде са Профсъюзите , Инспекцията по Охрана на Труда , Къде НАП , Къде е Комисията по Финансов Надзор , Къде се Комисията за Отнемане на Корупционно Добити Пари
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус защо няма криза и всички заводи работят и няма спад на доходите?
18
2
 
16
 
! Отговори
121212 преди 3 години
Кризата е световна и първият бушон са емигрантите
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо си мислехте, че някога България ще стигне заплатите и стандарта на Запада? България имала ли е богати на ресурси колонии които да екплоатира няколко столетия? Или мислехте, че това което те са откраднали от колониите си, ще го споделят с България? Българите са за да слугуват и да мият илиците и да проституират на Запад, а не да споделят с тях богатствата окрадени от колониите!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой където иска там да отива първи се изнесоха чужденцитеДа се премахне двойното гражданство, много важноЧуждите фирми изнасятНинова да подкрепи Българския бизнес
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пращам на майка си пари от Германия и после тя пазари в Лидл или Кауфланд. А познайте кой печели.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората купуват все по малко, печалбите на производителите падат и те вдигат цените. в Цяла Европа цените се покачват, дори цената на интернет услугите на частни клиенти се увеличи в европа защото сега хората работят от вкъщи и при пазарната икономика и капитализма доставчика може да измародерства по голяма цена за по голяма печалба, а нямаш избор, плащаш, трябва интернет за да работиш, впрочем имаш - може и да не работиш, а да просиш - свобода и демокрация.
13
3
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Българя никога няма да стигне европейските стандарти за заплати, пенсии и жизнен стандарт. Да не говорим аз коронакризата.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :)Тичам, идвам на секундата!
11
5
 
15
 
! Отговори
Зорос преди 3 години
Това е нищо, сега има пари в обръщение, правителствата раздадоха кредити, грантове, помощи и т.н., но след Нова година хеликоптерните пари спират, Англия излиза от ЕС, почва сериозната криза. Цените на основните потребителски стоки вече поеха нагоре, работните места надолу. Купувайте дърва и правете туршии и суджуци, това е моя съвет.
10
19
 
24
 
! Отговори
:) преди 3 години
Вече си посторихме къщи, дръпнахме си семействата. На кой да пращаме пари?На наглата крадлива Тиква ли? Или ги гонете тези крадци от ГЕРБ, или идвайте при нас. 3-4 години е тежко, после с работа и упоритост всичко се подрежда. България е толкова зле, че поне 10 години няма да се оправи. Ако сте над 30, хващайте самолета ВЕДНАГА! Нямате време!
9
6
 
28
 
! Отговори
Хм преди 3 години
И все по-зле ще става. Цените растат,работа няма, а ако намериш , е за жълти стотинки
8
2
 
29
 
! Отговори
Горд Емигрант преди 3 години
Има много по приятни места да си харча парите
7
7
 
33
 
! Отговори
Гадняр преди 3 години
Колкото и пари да изпращат българите от чужбина, няма как да компенсират злоупотребите на политиците и мафиотските схеми в икономиката на държавата. На що не се произвежда в България. Т.н. програмисти са служители на чужди фирми. Ако утре се намерят по-евтини служители някъде в Африка и без програмисти ще останем.
6
3
 
37
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Извинявам се, но правим каквото можем! И в чужбина не е лесно.
5
1
 
71
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Все повече българи живеещи в чужбина се застояват там с години. Започват да закупуват имоти и да раждат и отглеждат децата си там.Другарите от ДС си мислеха, че българите ще продължават да изпращат всичко което припечелят в България, за да движат "икономиката". Май нещо не им излиза сметката напоследък..