Марияна Николова благодари на българите, че почивали в страната

Министърът с поздрав на Световния ден на туризма
27 сеп 2020 12:08, Петя Славова
24
Марияна Николова благодари на българите, че почивали в страната
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министърът на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват тук. Това става в Световния ден на туризма - 27 септември.

Николова се обърна с благодарности и към хотелиерите и ресторантьори, които въпреки пандемията са отворили своите врати за туристите.

Тя определи годината като най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия. Николова също така допълни, че труден се очертава да бъде и зимния сезон. Ето и пълния текст:

"В днешния Световен ден на туризма, когато Световната организация по туризъм към ООН чества своя професионален празник, всички държави по света ще отчетат, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.

В този най-непредвидим период ние може да кажем, че се случи и нещо прекрасно: българите избрахме да почиваме в своята страна и да подкрепим родния туризъм, преоткрихме уюта да бъдем у дома. И това показват и данните на Единната система за туристическа информация.

Българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 000.

В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 % спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

Българското правителство прие пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса за близо 2 милиарда лева. Част от тях са предназначени и конкретно за сектор туризъм. Това са:

 Мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20. Благодарение на нея около 22 хил. работни места в бранша бяха съхранени. Като министър на туризма настоявам за нейното продължаване до месец май догодина.

Още по темата

Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, или общо 55 млн. лв. за тази и следващата година са в подкрепа на туроператорите.

Данъкът върху добавената стойност беше намален на 9 на сто не само за ресторантьорството и кетъринг услугите, но и за ползване на спортни съоръжения.

Вече е факт пакетът от документи и очакваме началото на мярката от 10 млн. лв. за подкрепа на туроператорите чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

 Договорени са 3 млн. лв. за подкрепа на българските екскурзоводи и планински водачи.

Реализирахме и съвместната ни инициатива с екскурзоводите да популяризираме чрез 20 видеоклипа както техния труд, така и не толкова познати места в страната.

По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия над 27 хил. са подадените проектни предложения, които са в процес на оценка. Вече одобрени за финансиране са близо 12 хил., по които предоставената безвъзмездна финансова помощ е близо 100 млн. лв.

Изброих всичко направено дотук, за да покажа, че само в партньорство и с общи усилия можем да преодолеем кризата. За всички нас приоритет преди всичко е да спазваме изискванията за безопасна и сигурна дестинация.

Пред нас стои още едно предизвикателство – да намерим правилния път и за предизвикателствата пред есенния и зимния туризъм, където успехът пряко ще зависи от безопасността и здравословната среда, които можем да предложим. Затова ще бъда безкомпромисна пред пропуските или тяхното пренебрегване от страна на туристическия сектор.

Скъпи сънародници, като вицепремиер и министър на туризма благодаря на всеки от Вас за силата и вярата, които дадохте на нашия туризъм, като избрахте да пътувате и да почивате в нашата страна.

Благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите, които търпяха, не върнаха нито един турист, спазвайки всички мерки, които утвърждават България като безопасна дестинация.

Очакват ни изпълнени с предизвикателства зимен сезон и сезон 2021 г., но вярвам, че с общи усилия и действията, които предприемаме, ще се справим заедно. И ще защитим извоюваното признание от Световния съвет за пътувания и туризъм – България - дестинация с печат за безопасност и хигиена.

Желая Ви преди всичко здраве, много сили и висок професионализъм за справяне с настоящите предизвикателства на COVID-19, но и с тези на обикновения ни делник, в който водещо е удовлетворението на туристите и развитието на бизнеса."


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Няма да повторя.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези калинка не е веща по въпросите с туризма, но е любовница на Валери Симеонов.

Тя с нищо не е допринесла. Просто със задължителните ПСР тестове за Гърция стана прекалено сложно
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както споменаха по долу, туризма навсякъде отчита загуби, може би г-жа Инглиш за първи път в българската история, е искала да се подмаже от името на хотелиерите :))) Нали всички чакат благодарности от тях, ето ви ги :))
17
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 1 месец
Световния туризъм отчита загуби от близо 85%,у нас в родна България,според Николова,соло таш***ка на Симеонов,следват благодарности!Почиващите,наравно с починалите!Пази,боже!
16
0
 
0
 
! Отговори
нена преди 1 месец
ОТ РАЗ ЛИЧИ,ЧЕ Е УМНА,РАБОТЛИВА,МНОГО УСЛУЖЛИВА И НА ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ
ДЯСНАТА РЪКА ХВАНАЛА НА ЯЗОВИРА!Моме,Моме БЕГАЙ,ЧЕ ГОЛЯМА ВЪЛНА СЕ ЗАДАВА!
15
0
 
0
 
! Отговори
нако преди 1 месец
Почиваха роднините на Махатма Ганди с платени почивки от правителството и добавиха,нов черен тен за отличаване при скорошните избори!
14
0
 
0
 
! Отговори
Лора преди 1 месец
Дръж здраво винкелу,Николова , че то малко остана, а промяна и служба не остана!
13
0
 
3
 
! Отговори
саки преди 1 месец
НИКОЛОВА,НИКОЛОВА,много българи починаха,а много малко почиваха!Няма да го разбереш,от калинки,файда няма,от мисирки полза няма!
12
0
 
5
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
щом и секлецарката на винкело стана министър ...и бааа га в дръжаватъ
11
0
 
5
 
! Отговори
Азимов преди 1 месец
Баси тъпия поглед има тази.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то си е за благодарност, че са го изтърпяли това..
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази година почивката на Поморие беше прекрасна.Уникално обслужване.Прясна храна, любезен персонал! Хотелът беше на 98% пълен! Цените бяха приемливи.Подземен паркинг.Пожелавам на всички български бизнесмени да имат такъв персонал!
8
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Ако не бяха PCR тестовете за Гърция и толкова туристи нямаше да има.
7
3
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Не може само умни и красиви да заемат държавна служба.На другите избори пробвайте и вие.
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българското море е супер!
И климат, и вода, и храна...всичко беше ок!
Цените бяха малко нагоре въпреки кризата но, България си е България! Атмосферата е уникална! Където и другаде да отида: Италия,Гърция,Турция ми е тъпо и "студено" пък няма значение как ме обслужват и колко лицемерно ми се усмихват. Българското е номер 1! Обичайте България, не бъдете чуждопоклонници и предатели!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо тази баба яга е вицепремиер на държава с 1300 години история?
4
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Направих го за последен път това да почивам на ***.
Край.
Даже ще разубеждавам познати ако решат и те да правят тази грешка.
заради отвратителното скъпо обслужване и липса на инфра структора
и много други небивалици
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ти плаща заплатката иначе, крас(т)авице.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде тая година малко, догодина нищо. Да фалира сичко живо по лайнноморието дано. Смрад, гнус, отвратителна храна и скъпо.
1
1
 
19
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Оставка на Мутрата от Банкя и неговите министри-калинки !