Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса?

Ако се затварят по-рано, ще се ощети бизнеса, алармира специалист
28 сеп 2020 20:42, Петя Славова
35
Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво ще стане през зимния сезон с ресторантьорите и хотелиерите след като в някои градове в Европа намаляват работното време на заведенията, заради коронавируса, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Не мислим в посока затваряне. Това, което се случва в Европа е много тревожно, защото ние очакваме зимен туризъм. По една или друга причина се справяме с коронавируса. Бизнесът няма да може да поеме повече рестрикции".

Още по темата

По думите му, ако заведенията трябва да се затварят по-рано, това ще ощети бизнеса, защото там се плаща на месец, а не на часове работно време. "Работниците също остават на работа, като тежест на предприятието. Разходите остават същите", коментира той.

"Заради мярката 80/20 ние не освободихме служителите си. Ако тя не действаше, картинката в бюрата по труда щеше да изглежда по коренно различен начин. При 40-процентния спад на приходите, трябваше да освободим същия процент от персонал. Ние не го направихме", заяви пред Нова тв Алибегов.

"Това, за което си стиснахме ръцете с държавата беше намаляване на ДДС. Ние от своя страна вдигнахме минималната заплата на 800 лв., нещо абсолютно безпрецедентно за тази криза. Ако някога се случи нещо, служителите ще имат възможност да вземат по-голяма помощ", допълни той.

Алибегов информира, че от Министерството на труда и социалната политика са излезли със статистика, според която има 1/3 повече трудови договори в хотелиерство и ресторантьорство, в сравнение с 2019 г.

Той прогнозира, че през зимата хората, които посещават заведенията и виждат, че се спазват мерките, ще продължат да го правят.

"Ние трябва да започнем да живеем с този вирус. Очевидно няма да изчезне днес или утре. Бизнесът е необходимо да се нагоди към ситуацията. Затварянето на икономиката няма да допринесе за нищо", смята още Алибегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
ми преди 3 години
КОЙТО ИСКА ЩЕ РАБОТИ КОЙТО ИСКА НЯМА ДА РАБОТИ НА ЗАГЛАВИЕТО ОТГОВАРЯМ ЗАЩОТО ВАЖЕН ВЪПРОС И ТОВА ОТ ПЪРВА ВЕЛИЧИНА
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер високи цени за най-евтините продукти от Лидл, еми не мерси. Добре, че се находих по заведения вече, когато си трябваше и нямаше корони.
27
0
 
6
 
! Отговори
Ревльовци преди 3 години
Заведенията са пълни, вдигнаха цените, намалиха им с 11% ДДС, дават им 80% помощ за заплатите на персонала, а тия продължават да мрънкат! Може би искат да ни задължат да ходим в заведенията?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,как ше работят заведенията....? Разбира се ще има маси навън и ще се стои с маски през цялото време. До всеки клиент ще има полицай,който ще е опрял пистолет до главата му.....,ако случайно си помисли да свали маската......
25
2
 
8
 
! Отговори
Оня с косата преди 3 години
Да затварят всичко и по чувалите и моргите
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен заведенията да не ме чакат . Намалиха им ДДС , а те вдигнаха цените .Не съм глупав за да ходя по заведения при тези условия
23
4
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
До АнонименВиж сега пускат модифициран вирус. Облъчват ни с истерии. След това сами от страх ще си сринем всичко. Бил гйтс ни гледа сеира.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и сега си работят заведенията, хората се наслаждават на кафенцето си :))Кво им пречи да работят през зимата, не виждам проблем :)
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никак. Кой ще влезе в тези развъдници на зарази и мръсотия. Да спускат кепенците отсега.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати държавата, заплатите се правят от министър преедседател!Български самоделни специалисти по всичкология, пазарно икономика се нарича така, защото пазара регулира/определя в една борба между профсъюзи/синдикати и работодатели със стачки или договаряния базисната заплата! Така е при пазарната икономика, но при робите на комунизма казва председателя! България сега е едно продължение на социализма с нотки на държавен капитализъм! Четете корифеите Маркс & Енгелс за да разберете за какво став
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макйатa им тaкoвaxa на заведенията!Преди кpaдяха 20% ДДС, сега само 10!
18
7
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса?****Ще работят по комунистически!Ще крадат...
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притрябвало ми е да ходя на места дето мирише на джибри.
16
2
 
19
 
! Отговори
Малко мислете преди 3 години
Вижте гъстотата на населението в Италия Испания Франция Англия вижте нашата. При това вируса тръгна в селата при нас. Там мерки не се спазваха, в графа се спазват. Нямаме широко разпространение затова не виждаме трупове. И вместо да се радваме питаме къде да умрелите? Българска работа в нсй-чист вид
15
5
 
17
 
! Отговори
Loopianix преди 3 години
Дали ще затварят заведенията по-рано или по-късно (както написаха преди мен, явно коронката след 22:00 часа става много агресивна) ми е все тая ... обаче ще е много показателно каква ще бъде ответната реакция на обществото в случая, защото ако това мине се опасявам, че ще последват още много други, по-строги, рестрикции, които ще ни ограничат неоснователно правата и ще последва буквално терор като в Испания, Франция, Англия и др. западни страни - блокади, маски, глоби, арести ...
14
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо просто не приключим цирка с вируса, и не оставим заведенията и всичко друго да си работи свободно?
13
7
 
19
 
! Отговори
Боко е ясен преди 3 години
Готов е на всичко (абсолютно всичко) за да задържи властта включително да ЛЪЖЕ НаГЛО ЩЕ ВСИЧКИ УМРЕЛИ ДА БИЛИ тЕЖКО БОЛНИ. Мръсен ***.
12
9
 
21
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ами помисли малко българино! Вече се умира само от коронката! Сакън от рак да умре някой.! Виж българино.Оказва се че тази коронка май.Си е чист бизнес! Мен по ме беше страх от СПИН в началото на 90 сте години от колкото от коронката сега! И не съм хипохондрик което е добре за самият мен!-:)
11
17
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
ГЕРБ вдигнаха заплатите прекалено бързо и счупиха икономиката.Работодателите сега са в криза и вече нямат пари да плащат такива високи заплати и почват да уволняват наред. А всичката пасмина е взела кредити и сега не може да ги плаща.Трябва спешно да се намалят заплатите за да тръгне икономиката нагоре.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да работят заведенията през зимата.