Шуменският онкологичен център набира дарения за уред

Почти 30 пациенти дневно не могат да ползват лъчелечение
6
Шуменският онкологичен център набира дарения за уред
Снимка: Pixabay

Шуменският онкологичен център набира дарения за уред за лъчетерапия. В отделението по лъчетерапия в Онкологичния център в Шумен има два линейни ускорителя. Единият обаче – е повреден. Така другият поема целия поток от пациенти.

"Около 75-80 пациенти дневно провеждат лъчелечение, а тези, които имат потребност, са 90-95 – за около 30 души няма апаратно време на наличните линейни ускорители. На практика имаме пациенти за трети линеен ускорител", каза началникът на отделението по лъчетерапия доц. Румен Габровски.

Почти 30 пациенти дневно не могат да ползват лъчелечение в шуменския онкологичен център. Лечебното заведение е единствено в Североизтока, но заради липса на техника, трябва да се чака за процедура. Според данните на лечебното заведение пациентите са се увеличили с 10 процента само за последната година.

От Шуменския онкологичен център искат да закупят нов линеен ускорител за 5 млн. лв. и модерен мамограф за 700 хил. лв. Това ще стане с кредит. Размерът му не е уточнен, защото междувременно лечебното заведение откри дарителска сметка с призив към бизнеса и частни лица да помогнат със средства.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: шуменонкологиядарения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Илиана преди 3 години
Защо мамограф? По Скандинавия и доста други държави изпозването на мамограф е сведено до минимум, защото има много рентгеново облъчване и навсякъде използват висок клас ехограф!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
как да помогнем, ами гласувайте за бойко пхахахаха, както стана в ямбол
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щедрият няма ли да бръкне в Чекмеджето
3
2
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Надявам се от тази Новина да има ефект - Да се Самосезира Прокуратурата , Здравната Каса и Министрерството на Здравеопазването . Този Онкологичен Център е Сертифициран за работи с Болни Хора , за тази Дейност се плаща от Държавата , тоест нямат право да изнудват хората да плащат допълнително . ТРЯБВА Държавата да се намеси и да затвори този център - ще разпределят пациентите в други Болници и ще им осигурят безплатен транспорт .
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По важно е Биби да има 1 милиард месечно за пенсионерите, че 50 лева...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи обикновените хора ще събираме дарения за апаратура на болници, обикновените хора ще събираме дарения за лечение на деца в чужбина, а в същото време текат реки от пари за справяне с виртуалната болест Ковид. ЩО ЗА НАГЛО ЛИЦЕМЕРИЕ БЕ???????????????