Наблюдават предприятия заради мръсния въздух в Русе

Това възложи Емил Димитров
29 сеп 2020 04:00, Петя Славова
5
Наблюдават предприятия заради мръсния въздух в Русе
Снимка: БГНЕС

Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите. Това възложи министърът на околната среда и водите Емил Димитров на зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Николай Кънчев, след като получи техен доклад относно извършените проверки и предложения за предприемане на конкретни действия, съобщиха от МОСВ.

Още по темата

Зам.-министрите извършиха проверки и срещи с органите на местната власт на място в Русе на 16 септември 2020 г. по заповед на министъра. Видеонаблюдението трябва да обхване "Монтюпе", ТЕЦ-Русе и други оператори, потенциални замърсители, по преценка на зам.-министрите. Въз основа на получения от зам.-министрите доклад от проверката и срещите в Русе министър Димитров възложи да се изготви график с конкретни действия, заложени срокове за изпълнение и финансова обезпеченост на мерките.

В доклада си зам.-министрите предлагат организиране и провеждане на комплексни проверки по компоненти и фактори на околната среда, включително по изпълнение на изискванията на комплексните разрешителни (КР) на операторите във всички 17 предприятия, които са потенциални източници на интензивно миришещи вещества. Предвижда се стартиране на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с установени технически възможности на инсталациите за генериране на неорганизирани емисии.

По отношение дейността на РИОСВ-Русе ще се търси възможност за въвеждане на удължено работно време, дежурства в почивни/празнични дни, извършване на извънредни проверки в извънработно време (през нощта), включително и в почивни/празнични дни, осигурявяне на допълнителна юридическа и техническа експертиза при обследване на съществуващите и новоизградените вентилационни системи в производствените помещения на „Монтюпе“ ЕООД и други инсталации.

Предлагат се и мерки за засилена мониторингова дейност. Възобновена е работата на позиционираната в Източна индустриална зона на гр. Русе мобилна автоматична станция (МАС).

Направена е препоръка към Областния управител на гр. Русе за иницииране на проверки на предприятията, с участието на всички институции с правомощия по темата за осигуряване на здравословна работна среда (Регионална здравна инспекция-Русе, Дирекция "Инспекция по труда" Русе и др.).


5
Още от Страната
Дете на 2 години е прието в болница с коронавирус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕТО ЕДНА РАЗУМНА ПРИЧИНА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ И ВТОРО ЗА ПРОТЕСТИ АМА ЗА ИСТИНСКИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА МАСКИ БЕЗ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА
4
0
 
1
 
! Отговори
Мислеща преди 4 седмици
От десетки години само НАБЛЮДАВАТ и какво - хората измират от рак. Разликата от преди е , че при соца ни тровеше румънски завод, а сега ни тровят от българска територия /уточнение завод "Линамар", бивш "Монтюпе" го купиха канадци./
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще подушат отровите през камерите, колкото до "внезапните проверки", този филм сме го гледали - обажда се някой до съответното предприятие и рязко се спира изпускането на отрови във въздуха, пускат се филтрите и ни лук яли, ни с пушек димили...
2
0
 
4
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 4 седмици
Изтровихте народа, за една лимузина, 2 вили и 3 апартамента.

ГОЛЯМ ПОДВИГ! Направо недостижим...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се изпълнява на 100%.