Поредно обгазяване на жителите от пловдивското с. Труд

Хората дишат мръсен въздух от шест години, има доказани нарушения
29 сеп 2020 10:06, Петя Славова
5
Поредно обгазяване на жителите от пловдивското с. Труд
Снимка: БГНЕС

Поредното обгазяване на Пловдивското село Труд вдигна институциите на крак. Жителите на селото от години протестират срещу намиращата се в непосредствена близост до къщите им централа за биогаз, която по думите им системно ги трови с неприятни миризми.

Още по темата

Жители на село Студена излизат на протест срещу преминаващи камиони

За първи път областният управител Дани Каназирева поиска независима експертиза на дейността на биоцентралата. Експертизата вече е готова и сочи, че има допуснати нарушения.

"Обгазяването продължа и това е всеки ден без почивка. Миризмата е непоносима", разказват пред Нова тв жителите на селото и се оплакват от здравословни проблеми.

"Аз страдам от астма и не мога да живея по този начин", оплаква се една от протестиращите жени.

Хората разказват, че за тях не е нормално да се води живот по този начин.Няма институция, която да е направила цялостна проверка на условията, в които са поставени да живеят, коментират хората. Те смятат, че е редно институциите да вземат страна по случая и инсталацията да бъде незабавно закрита, тъй като това обгазяване е от шест години. Живеещите там настояват за незабавно закриване на обекта.

"Хората знаят, че още от самото начало категорично съм на тяхна страна и ги подкрепям в исканията им. Трябва ми физическо време. Установихме изхвърляне на част от остатъчните суровини. Възложила съм изготвянето на независима експертиза. Факт е, че нарушения има. Те са свързани с българското и европейско законодателство. Към настоящият момент след получаване на експертизата съм възложила допълнителни проверки, в които лично аз ще участвам и те са със срок три дена. Надяваме се до края на седмицата да имам резултат.", обясни областният управител на Пловдив – Дани Каназирева и обеща да няма компромиси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Да хванат кмета, който е разрешил дефакто построяването на инсталацията без съгласието на хората. Инвестиции, Боже пази!
1
0
 
1
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Вдишвай - издишвай, сега да повторим вдишвай-издишвай и така около 100 пъти.