Продължават да ни удрят с кантара, два софийска пазара са "първенци"

Засечени са 114 неизправни везни
29 сеп 2020 07:10, Александър Попов
71
Продължават да ни удрят с кантара, два софийска пазара са "първенци"
Снимка: БГНЕС

Търговци по пазарите продължават с хитростите да вземат някоя стотинка или лев повече с традиционния "удар в кантара", показаха проверки на Главна дирекция "Метрологичен надзор".

От общо проверените 801 кантара - 114 са били неизправни. От началото на септември са проверени 751 търговци на 26 общински пазари и борси, които използват везни. 80 от неизправните кантари изобщо не са преминали изискваните процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания, съобщава "Труд". 34 пък не са преминали задължителната последваща проверка.

Най-много измами са станали на два софийски пазара - в кв. "Борово" с 66% несъответствия на везните и пазар "Димитър Петков" с 40% несъответствия. Потребителите трябва да внимават, и когато пазаруват на Общински пазар “Младежка” в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не отговарят на изискванията.

Неприятно за клиентите е и ситуацията на кантарите на общинския пазар в Берковица, където почти половината кантари са нелегални.

Инспекторите са съставили за констатираните нарушения 103 акта, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната, предупреждават от метрологичния надзор. На пазарите с най-много нарушения ще има и повторни проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
3M преди 3 години
Докато има *** да ходят по пазарите ТАКА ще бъде!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Женския пазар и на Димитър Петков са най-ужасните "търговци" с най-загнилата и кофти стока. Винаги ти слагат лош продукт. Лъжат с произхода на плодовете и зеленчуците. Не веднъж съм им връщал такива. И аз питам къде са им данъците на тези прекупвачи? Къде са им апаратите, защо има такава дискриминация спрямо други обикновени български граждани с постоянни търговски обекти?
57
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 3 години
На Бургаски пазари- качеството винаги е отлично, продуктите са страхотни и търговците на сергиите са много добри.
56
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
И без пари да е бензино пак че краднем!И сам да съм у трамвайо па че се бутам!И свободни да са цените пак че удрям у кантаро!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПичСтига писал небивалици. По Европа доматите са около 2 евро за половин килограм, при това пластмасови от Холандия или Полша. Доматите ставащи за ядене са само черитата
54
2
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Не стъпвам по пазарите. Защото:- лъжат в грамажа- мърсотия- не дават касови бележки- стоката е на открито и влажно- продавачите са диви се..яни - липсват контролни везни- държавата не прави нищо Мога още да изброявам ама мисля че е ясно за каква мизерия става въпрос.
53
1
 
13
 
! Отговори
характерна черта преди 3 години
на българина му дай да краде!
52
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Защо народа не протестира срещу такива проблеми,няма инициатива,няма кой да го организира или няма кой да му плати?Изглежда всеки от нас има по един чурук в главата и утре той може да е на пангара. В Истанбул например ако колега забележи,че този до него лъже клиент,веднага се развиква,скачат и другите пазарджии,стига се и до стрелба,и този търговец никога повече не стъпва на пазара. Пущини му традиции...
51
1
 
9
 
! Отговори
старата песен преди 3 години
на нов глас
50
3
 
5
 
! Отговори
Герб преди 3 години
Увеличение на заплати и пенсии чрез удвояване на данъците! - българска работа!
49
2
 
19
 
! Отговори
бай гошо преди 3 години
на пазарите трябва ,като в хипермаркетите, да си избираш сам ,и да си претегляш сам стоката
48
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога този народ ще се лъже, докога. Това обществена доктрина ли е, що ли??? Или база за възпитание на идното поколение???
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По пазари не стъпвам. Едно, че нямам време и второ- там качество се намира трудно. Трето- само лъжат. Всеки ти казва "това е от моята градина", а той купил от борсата и Дружба и продава на двойна цена. Купувам от 6 отбрани от мен ферми с нормални цени. Предлагат се из Facebook, а някои ги има и в ebag. До вилата имаме няколко души с прекрасни градини- купувам си от тях, въпреки че категорично отказват да ми взимат парите, защото много им помагам. Възрасни хорица, имат истинска продукция.
46
2
 
19
 
! Отговори
някой преди 3 години
Трябва да задължат наемодателя да осигурява кантарите, така няма да позволява да ни лъжат, защото глобите ще ходят при него.
45
1
 
13
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Ако си ги купил от оня кривогледия на ъгъла, се учудвам, че даже не са наполовина. Тоя целият Люлин вече го знае, че лъже здраво.
44
5
 
7
 
! Отговори
АА преди 3 години
С тая минимална заплата от 610лв. свикнахме да се тъпчем с *** на промоция.
43
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после - пазарувайте от пазарите и малките магазинчета...Да беее....Как в големите вериги веднъж не ме излъгаха - стоката е по-евтина и качествена при това!
42
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо на пазарите не издават касови бележки?Защо са привилегировани,при положение,че печелят много повече от един магазин?Защо им се позволява да ни пробутват некачествена стока,която би трябвало да изхвърлят,а по-качествената вместо с нормални цени така е надута,че да ти се отще да я купиш.Значи печелят двойно-веднъж от некачествената стока и втори път от надутата цена.И там няма данък печалба,няма касови бележки,няма контрол на качеството.Защо,бе?
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само ни удрят в кантара.Пробутват ни загнили плодове и зеленчуци и ако успееш да го разбереш на място и върнеш стоката те ругаят най-грубо и безцеремонно.Купих си от женски пазар 2 кг.чушки.1 кг.от тях бяха загнили.А отпред както обикновено бяха сложили много добре изглеждащи.И нямаш право на избор.Кой ще контролира всичко това?
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера си купих на люлинския пазар 14 кг чушки а са оказаха 10.