Продължават да ни удрят с кантара, два софийска пазара са "първенци"

Засечени са 114 неизправни везни
29 сеп 2020 07:10, Александър Попов
71
Продължават да ни удрят с кантара, два софийска пазара са "първенци"
Снимка: БГНЕС

Търговци по пазарите продължават с хитростите да вземат някоя стотинка или лев повече с традиционния "удар в кантара", показаха проверки на Главна дирекция "Метрологичен надзор".

От общо проверените 801 кантара - 114 са били неизправни. От началото на септември са проверени 751 търговци на 26 общински пазари и борси, които използват везни. 80 от неизправните кантари изобщо не са преминали изискваните процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания, съобщава "Труд". 34 пък не са преминали задължителната последваща проверка.

Най-много измами са станали на два софийски пазара - в кв. "Борово" с 66% несъответствия на везните и пазар "Димитър Петков" с 40% несъответствия. Потребителите трябва да внимават, и когато пазаруват на Общински пазар “Младежка” в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не отговарят на изискванията.

Неприятно за клиентите е и ситуацията на кантарите на общинския пазар в Берковица, където почти половината кантари са нелегални.

Инспекторите са съставили за констатираните нарушения 103 акта, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната, предупреждават от метрологичния надзор. На пазарите с най-много нарушения ще има и повторни проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
6
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Гарантирано от герб
18
1
 
23
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Само хан Крум може да го оправи това крадливо племе.
17
10
 
12
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
САМО 66% несъответствия на везните ?!Може и още !И още може !!Още и още ...Може ...може още ...Нали скачахте против соца ?!Получихте капитализъм - див, уродлив и хищничиски.Хак да ви е, прости байганьОвци ... !!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ориенталска работа.
15
14
 
0
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 3 години
Кафарска работа Турчена винаги е коректян
14
0
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Освен, че са констатирали очевадното не виждам да са направили нещо друго. Закривай
13
0
 
11
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Какво значи честен продавач? Целия бизнес се държи от *** те по евтино е да внасяш стока 3 то качество или бракувана вместо да продаваш домати за 5 лева ако искаш да имаш някакава печалба. И народа, нали уж е евтино купува ***. Че и чак се радва.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да внимават клиентите? Да си носят собствени кантари ли? Че ако държавата не може да се справи с нещо толкова елементарно, за какво ни е? Първо глоба и при второ нарушение конфискация на стоката с кантара и отнемане правото да продава. И разбира се сериозна глоба. Така поне правеха в Холандия преди доста години като се появиха много балкански търговци. И сега никой и не си помисля да лъже
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е просто: удрят те в кантара - спираш да ходиш на тази сергия. И така докато останат ( ако има такива ) честните продавачи
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това има "пандемия", вземете та затворете и пазарите. А преди това насъскайте клиенти и продавачи едни срещу други.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
!УжасТ
8
4
 
26
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Пазарите бяха нещо ддобро по соца. Сега ги превзеха ци га ни те и продават бракувана гръцка и турска стока, *** на огормни цени, лъжат яко в кантара, скачат на бой ако нещо им кажеш и иозбщо не можеш да си купиш нищо свестно. Не ходете по пазарите.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се казва С кантара, а В кантара.
6
0
 
28
 
! Отговори
На женски пазар преди 3 години
Гледаш хубави плодове или зеленчуци на добра цена. Взимаш прибираш се в къщи половината развалени или тръгнали. И като изхвърлиш половината, като те ударят в кантара и си идваме на парите.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е старо като света.Особенно в нашите ширини.
4
0
 
36
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Интересно е че неизправните кантари винаги мерят повече , а не по малко.
3
0
 
48
 
! Отговори
Жо преди 3 години
НА ПОВЕЧЕТО сергии по пазарите продължава традицията от СОЦА- не клиентът да си избира стоката, а търговецът да му избира и слага от продуктите.Обикновено, отпред нареждат хубави чушки, праскови и т.н., а ти пробутват взети откъм страната на продавача некачествени.Към това, трябва да прибавим и "удрянето" в кантара с поне 100-150 гр/кг.Основната цел на продавачите е да те измамят!Най-голямата грешка на тези търгавци е, че мислят купувачите за по-глупави от тях!Затова НЕ ПОСЕЩАВАМ ПАЗАРИТЕ.
2
0
 
32
 
! Отговори
Чушки и домати преди 3 години
Електронен кантар с черна лепенка на дисплея, обърнат към клиента.
1
5
 
51
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не съм чул и видял за някой който да лъже с кантара и да е станал милионер!! Винаги си остават дребни кокошкари до краят на живота си!