Автоинструктори на протест срещу промени при шофьорските курсове

Браншът за пръв път от 15 години е обединен изцяло, коментира специалист
30 сеп 2020 12:10, Петя Славова
33
Автоинструктори на протест срещу промени при шофьорските курсове
Снимка: БГНЕС

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предлага промени в провеждането на шофьорските курсове. Целта е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша обаче заплашват с протести. Според тях идеите са лобистки и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Благодаря на "Автомобилна администрация", защото това, което не успяхме да направим за 15 години, те го направиха за много кратък период с и бездействието си, и с нелепите си действия, заяви пред БНТ председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в коментара си за предлаганите нововъведения.

"Браншът за пръв път от 15 години е обединен изцяло. Всички подкрепят протеста с изключение на една организация, която е проводник на тези интереси", уточни той.

По думите му "става дума за лобизъм с прокарване на корупционни схеми".

"Тази администрация в продължение на три години не направи нищо освен да създаде пълен хаос в начина, по който се провежда изпита, и в начина, по който се вземат дати за изпит", категоричен беше автоинструкторът и добави: "Сигналите, които даваме, че изпитите се взимат предварително от определени фирми, до момента не получават отзвук."

За Иванов големият брой чакащи да се явят на изпит създава условия за корупционни практики.
"Когато 80 чакат, някой ще отиде, ще даде пари на шефа на фирмата и той ще го пусне преди останалите, за да се яви. Останалите пък ще трябва да си плащат, защото ще се явят след две месеца", даде пример той.

Според него с новата наредба нищо няма да се промени, "защото на тях (ИА "Автомобилна администрация" - б.р.) им е поставена една задача - да се прокара тази електронна система, защото там са дадени пари".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Всичко това се прави от фирмите мошеници в бранша,Школа Василеви,Росен 98,Школа Елит за Отличници и Центрове Бьлгария.Тези мошеници мамят хората с предварително ефтини обяви за Б категория но после ви сьдирьт кожата с вьтрешни такси.Накрая курса ви стьпва над 1300 лв не както е обявено 300 или 400 лв
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шофьорски курс в Индия: Избира се улица извън града без никакво движение по нея. Тръгваш, караш 50 метра, мигач, завиваш, караш още 50 метра, спираш, загасяш двигателя и вече си изкарал изпита. Тук за да взимат рушвети, правят какви ли не сложни схеми.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И едните и другите са големи корумпета и точат парите на кандидат шофьорите. Школите нито касови бележки издават нито нищо, а всеки месец прибират милиони левове без да плащат данъци на държавата.
25
1
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
ми онзи пише че в САЩ вземаш книжка за 20 долара тръгваш спираш палиш гасиш и готово ако е тей нашият курс е за професори а ние пак се самоизбиваме по пътищата къде грешиме неразбирам
24
0
 
4
 
! Отговори
ддд преди 3 години
може и да са прави за неадекватността на ИААА, но като зяло този практически курс си е та**к работа. Абсолютно невъзможно е да станеш шофьор от това. Не знам какво покриват в момента като знания, но е едно нищо.
23
0
 
16
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Само на курсовете никой не се е научил да кара добре, но по-лошото е че даже не дават основата да станеш добър шофьор. Не ги учат да гледат табелите, да карат назад, да карат с висока скорост на магистрала, кога е безопасно да изпреварват, да спират от 130км/ч, да паркират на две педи отпред и отзад, изобщо никаква техническа грамонтност-напр. как се сменя гума...и т.н. Това се доучва после! Аз доучвам за втори път. Преди време дъщерята, сега сина. Можеше да ги науча и сам, без курсове!
22
1
 
1
 
! Отговори
ти преди 3 години
ти май си в няква друга САЩ или си в пансион за умствено недоразвити откъснат от реалността ... няма логика в думите ти пич!?
21
2
 
0
 
! Отговори
абе преди 3 години
ква е тая страна САЩ бе ! ей това му се вика книжки от зрънчо за по 20долара със спиране и потегляне + палене и гасене на колата и коли без годишен преглед, що България има лошо име неразбирам в такъв случай шофьорските ни курсове са ТОП ! а в Германия шофьорският курс бил още по-серьозен доколкото зная. а тея в САЩ що са толко аборигени спират тръгват 20долара и туй то ....е това немоа го разбера данеби да е в началото на миналият век когато и без друго е имало 100 автомобила в Чикаго
20
2
 
3
 
! Отговори
w преди 3 години
В САЩ ,страната с най-много коли изпита за книжка е да можеш да тръгнеш, да направиш едно кръгче и да спреш и ГТП няма.
19
0
 
0
 
! Отговори
ай преди 3 години
виж жена му може би ще ти се изясни всичко
18
0
 
2
 
! Отговори
До уотсън преди 3 години
Значи или жена ти си е купила изпита или твоите претенции относно стила и на шофиране са прекалени. И според мене...някъде по средата е заровено кучето!
17
6
 
1
 
! Отговори
Чикаго преди 3 години
книжка в Чикаго за 20 долара без изпит ...колко милиона жители е Чикаго и си представи всичките тея хора с книжки за по 20 долара без изпит ...ми те ше се самоизбият бе! поне курс със елементарни правила за движение не им ли се прожектира ...Чикаго да не би да е някой сомалийско изостанало селце ...немой да ме убедиш в тая щуротия пич .!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно, как електората на банкянския еднокнижник, известен като бойко суджука, вземат книжки, без да могат да четат и пишат. Оня пияница сега банкер, дето си уби детето с моторна шейна собственост на превозвач от Пловдив, в явен конфликт на интереси, унищожи целият архив на даи преди време, а сега какво се случва?
15
0
 
0
 
! Отговори
хех преди 3 години
всъщност само 2мата ли сме у тоя форум лелее *** то верно форумите са голяма загуба повече няма да влизам в такиви
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до10 от тюхПичага, взел съм си изпита от първия път преди около 13 години. Можех да шофирам дълго преди да се явя на тоя бутафорен курс и изпит. А ти можеш да инвестираш времето си в това да не си аналфабет. Защото всеки виолетов джаго взима книжка, ама с тоя правопис ставаш само за крепостен селянин.
13
0
 
0
 
! Отговори
до10 от тюх преди 3 години
ако цялото си зевзевшко остромие вложиш за нещо градивно съм сигурен че ще вземеш листовките
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ няма шофьорски курсове и учебни коли. Книжка се взема на 16 или 17 години а цената на книжката със всичко там излиза средно около 80 долара. Но в някой провинциални градове може да се вземе и за 30 долара.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До номер 1Едно време се искаха доста по-малко часове кормуване, 12-15 май бяха. Така или иначе никой не се е научил да кара на тия курсове. Аз се научих на село и на полигон с баща ми до мен. Отделно, минават поне няколко месеца, докато станеш спокоен шофьор и спреш да се панираш в необичайни ситуации. С новите реформи абсолютно нищо няма да се промени, просто държавата иска да яде повече парички.
10
0
 
0
 
! Отговори
честно преди 3 години
подкрепям момчето с тезата 'часовете са малко' и ако си безотговорен *** просто няма да се научиш да караш правилно , инструкторите също просто гледат да те пуснат набързо по пързалка пред изпитващ ТИ си човекът който трябва да ги гони и пита за знания Ти трябва да караш схващаш и мислиш за кратко време , пари не са ми искали немисля че ще мине и нежелая да давам- искам да се научано виждам че ни претупват то верно на тая цена и по закон часове обучение толкова ама ....
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тюхКоличеството препинателни знаци, логика и смисъл в коментара ти е правопропорционално на умствените ти възможности. Не се опитвай.