Голям интерес към противогрипната ваксина, но има ли за желаещите?

Досега едва 2-3% от населението е проявявал интерес
1 окт 2020 20:14, Петя Славова
17
Голям интерес към противогрипната ваксина, но има ли за желаещите?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бум в продажбите на противогрипни ваксини тази есен, отчитат фармацевтите. Първата партида вече е изчерпана, а аптеките правят списъци на желаещи да получат дози от втората порция, която се очаква до дни.

У нас средно 1 750 000 българи боледуват от грип всяка зима. Но досега едва 2-3 % от населението проявяваше интерес към предпазването от сезонните щамове, съобщава Нова тв.

Всяка година експертите на Световната здравна организация посочват на производителите на ваксини кои щамове ще ни атакуват през зимните месеци. Тъй като грипните вируси мутират изключително бързо, препоръчват във ваксините да бъдат включени най-новите мутации. При анализите се отчитат какви щамове са циркулирали в южното полукълбо и какви нови се зараждат в Югоизточна Азия.  

Дали и какъв вирус е атакувал организма ни се следи в лабораториите. Диагностиката е изключително точна и преминава през редица тестове.

Още по темата

В момента в България са регистрирани и се продават два вида ваксини срещу грип. И двете действат срещу четирите известни щама на сезонния грип.

"Антителата се изграждат за 2-3 седмици. Тоест трябва да има 1 месец преди началото на грипната вълна, за да се изработи защитата", поясни доц. Евелина Шикова от лабораторията по микробиология към Александровска болница.

Именно затова сега е най-подходящият момент за ваксинация срещу грипните вируси, категорична е д-р Гергана Николова. През кабинета й всеки ден минават пациенти за поставяне на ваксина.

"Октомври е перфектното време да си поставим противогрипна ваксина, защото все още не са дошли сезонните респираторни инфекции. Не сме с температура, не сме сополиви, здрави сме, можем да си поставим ваксина", поясни лекарката.

Още в първите дни след доставките, ваксините от първия вид обаче са разпродадени в цялата страна, показа проверка на екипа ни. Количествата по складовете също са изчерпани.

Списъци с чакащи се правят и за ваксини от друг производител. Очакванията са 70 000 дози от тях да бъдат разпределени в аптеките от средата на октомври.

Фармацевтите прогнозират, че е възможно предвидените дози да не стигнат за всички желаещи да се ваксинират тази есен.

"Количествата се оказват недостатъчни при повишеното търсене в момента. Комуникираме със складовете и с производителите. Средата на октомври се очаква другата ваксина, като количества не мога да кажа. Ще се опитаме да вземем максимално от това, което биха ни отпуснали", каза Стефан Згурев от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Очакванията са от двата типа ваксини да бъдат доставени общо 340 000 дози. Част от тях ще бъдат покрити от Здравната каса – за безплатна ваксинация на хората над 65 години, които и са най-уязвими на сезонните вируси. Те обаче ще са достатъчни само за 15 % от възрастните. Според личните лекари това ще доведе до известни затруднения.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само веднъж се ваксинирах преди 15 години против грип и после така тежко го изкарах, че не повторих ваксинирането. От 2007 не съм боледувал от грип - просто спрях да пътувам с градския транспорт и да се заразявам.
15
2
 
0
 
! Отговори
При доставени преди 2 месеца
140 000 ваксини как ще стигнат за желаещите да се ваксинират. В Щатите се ваксинират 85% от възрастните над 65 години и почти 35% от цялото население. А при нас са 2-3%. Къде отиваш може би? Българинът е по-зле и от албански реотан - чак сега е разбрал, че трябва да се ваксинира. Този Ковид ще ни научи на много неща...

А ваксините се доставят според броя на похарчените в предходната година. Целеполагането и прогностичната икономика не са присъщи характеристики на дивия капитализъм. ЕС ли, ко?..
14
0
 
2
 
! Отговори
страшно преди 2 месеца
До Анонимен ".. е инвестирал.." В 16 Фармацевтични компании производители на ваксини и наистина трябва да избие както казваш бая народ.
13
0
 
2
 
! Отговори
монолог преди 2 месеца
Кога става ясно кои щамове на грипа ще върлуват на есен, още пролетта ли? За колко време се изработват в такъв случай ваксините? На кого и как се тестват? При положение, че всяка година грипът е различен. Не ми обръщайте внимание, приказвам си
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купувайте, купувайте, Гейтс е инвестирал, трябва да избие
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8

Ти нали ще си ваксиниран, значи няма да се разболееш. Какво се интересуваш от другите? Праскай си ваксини и си свиркай.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ковитодеветнайсе прилича или направо си е грипче ма коронясано то противогрипната ваксина си струва парите и усилието. Ако се слага с игла и спринцовка няма опасност от чипиране. Това е лично мнение и не се водете по него, слушайте официозите.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зависи от щама,ефективността на противогрипната ваксина е ниска около 20процента и действието и намалява и изчезва за около 3 мес.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До абсурд

Ами движи се и живей в мръсотия щом ти харесва. само че ако се разболееш гледай да се свреш някъде и да си умреш сам без да завличаш и други със себе си. Защото, признай, иначе не е честно. Никой не е казал че трябва да си стерилен, но пък да си безхаберен, това също не е приемливо. Аз нямам нищо против ваксините стига да знам че са правилните. Ако някой успее да ме убеди в това, никакъв проблем.
7
3
 
12
 
! Отговори
абсурд преди 2 месеца
Най добрата ваксина е движението и да живееш в нестерилна среда
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голям интерес към ваксина. Това първоаприлска шега ли е?
5
0
 
9
 
! Отговори
абсурд преди 2 месеца
Глупости на търкалета,не заблуждавайте хората
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1

Глупости на търкалета. Ваксините по принцип са нещо полезно. Не държа те да са непременно за ковид. Просто защото така и не стана ясно какво е това ковид за да сме наясно как се лекува. Аз питам къде са ваксините за обикновените грипни щамове с които се ваксинирахме всяка година? Не ми е нужна гайда щом нямам дори ***.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който не проявява интерес да си му мисли. А за тези които желаят да се ваксинират трябва да бъдат осигурени достатъчни количества ваксини. Досега винаги имаше по аптеките сезонни ваксини а сега изчезнаха яко дим.Защо така? На кого му отърва подобна ситуация? Майка ми от десет години се ваксинира а сега не можем да намерим пукната ваксина. Не ви ли се струва странно? На мен да. Водата явно не е достатъчно мътна за някои. Не знам докога ще продължава това. Направо съм бясна.
2
2
 
8
 
! Отговори
Без мен преди 2 месеца
Не ме пишете в заявките. И пари да ми давате, пак нема да се навия.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рекламка, реклааам-каа. А доста научно обосновани мнения вече има по света, как противогрипната ваксина може да се окаже утежняващо обстоятелство при ковид... И Италия беше доказателство за това в началото на годината. Но нищо, не пречи да си дадете парите, хората са направили ваксината, пари за реклама са дали.