Джипове отново возят туристи в "Рила" въпреки забраната

Единият нарушител е местен, обясни директорът на парка
6 окт 2020 10:01, Петя Славова
68
Джипове отново возят туристи в "Рила" въпреки забраната
Снимка: Кадър, Нова тв

Отново бяха забелязани джипове по високите части на Рила. Автомобилите са били видени през уикенда точно до хижа "Рилски езера" и те за пореден път возят туристи. Нито полицейските акции, нито намесата на жандармерия и всякакви други органи не спират шофьорите от нерегламентираните превози.

"В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се случва в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента. От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системен. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирването на собственик", обясни пред Нова тв директорът на НП "Рила" Красимир Андонов.

Той разкри, че на въпросния нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Според него в парка има обичайна практика туристи и собственици на джипове да разменят контактите си, за да се осъществява превоз.

"Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват, а тези шофьори се възползват от това. Вече доста време е създадено организация, заедно с полицията, за да се ограничи достъпа на тези джипове. Те дори не се движат така редовно. Но има такива единични случай, като този", каза още Андонов и допълни, че туристите сами търсят шофьорите въпреки призивите.

По думите му, системният нарушител е с глоби за хиляди левове и е крайно време НАП да предприеме мерки за събираемост на глобите, тъй като сега чувството на недосегаемост на тези превозвачи е огромно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: туристиджиповеНП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да приемат закон за конфискация на МПС за нелегален превоз и затвор,нещата ще си дойдат на мястото.Просто нямат желание за да се справят с проблема.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова нещо като "щом планината е за всички, значи имам право да се кача с джип". Законът го забранява, значи нямаш право. Ще се качиш пеша. Който нарушава закона, трябва да бъде наказан. А в смешната ни държава явно чакаме на нарушителите просто да спре да им се ходи (сезонът бил свършил), вместо да ги преследваме.
55
2
 
2
 
! Отговори
Драган преди 3 години
До АнонименИма закон, който казва, че е забранено с МПС, само че няма кой да го спазва !
54
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименЧичко, ти правиш ли разлика между цивилизация и мръсотия? 5 * особено в българия нищо не значат, особено за хотел. Ходи виж отделните луксозни вили които ти предлагат всичко напрактика. После говори, *** чичи дал парите да дърт жип и сега няма пари да иде някъде да види как е. И бачка като нелегален шофер на пишман туристи. Идеализъм по селски.
53
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Този ако е платил "глоби за хиляди левове" нямаше да го прави отново. Не си плаща глобите и не му дреме. Счупена държава...
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенБоже ти колко си увреден неудачник си. Ей такива хора като дърпат цялото общество надолу. Ама отивай да живее на село, нали обичаш природата, още по-добре отивай да живееш като Тарзан в гората, какво правиш в цивилизацията, нали си правоверен екоталибан? В семейния хотел било по-чисто и хубаво от 5 звезден хотел? Отново лъжи и простотия, но нека не ти се сърдим, ти толкова си можеш. Аз джип не карам, за мен е важно хората да имат възможност да живеят добре.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Джипове отново возят туристи в "Рила" въпреки забраната"То трябва да има и кой да контролира спазването на забраната.
50
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименЯ кажи направо кой от джиповете караш :)Мизерия и посредственост има само в хотелите, много добре знаеш какво оставят след себе си и самите хотели и гостите - прости, нахални, мързеливи и невъзпитани. Мръсотия и мизерия. На местата с малки семейни хотели, е китно, чисто автентично, без тълпи и хората са със съвсем друг мироглед. Не да дошли да изконсумират всичко, да напълнят шкембетата и после някой със дърт таралясник да ги вози. Не го разбираш знам, ти си свикнал на друго...
49
4
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
В 99% от природните паркове, си има маршрути за МПС-та - това са фактите зелен лъжецо! Как ще стигат туристите до тях според теб? С 5 дневен преход пеша ли? Аман от гнусни манипулации! Парковете са за туризъм, набийте си това в *** зелени кратуни.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенЕдинствено в масовия туризъм има пари - това са фактите розова пеперудке, останалото са хипи фантазии! На онези "малките места с еко туризъм" ходят шепа хипита/наркомани, това не е бизнес, там няма пари, мизерия и посредственост. Но виждам, че при теб има еволюция, признаваш за лъжите си, признаваш че пишеш глупости - местните могат само да спечелят от масов туризъм. Разбира се на теб не ти пука заместните, те са пречка и трябва да изринат, защото така повелява твойта социопатска религия
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито един природен парк в света не е бил унищожен от джипове. Екоталибаните просто мразят природата и хората и искат да съсият и двете.
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MeСульо кой си ти, че ще ми казваш как да се кача на Рила? Планината е твоя ли? Ти ли ще ми опредеш къде да ходя ***? Трябвало пеш да се кача - защо? Ако искам ще се кача с МПС, с колело, с кон, със ски, както искам ще се качвам, защото слабоумници, това е национален ПАРК, а не резерват, това е туристическа зона, където всеки трябва да има свободен достъп. Аман от екоталибани, правете се още на интересни, вдигайне гири, създавайте напрежение и накрая вие ще си го получите с лихвите.
45
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименМесните хора губят имотите си защото си мислят че като имат 400кв наследствени са хванали господ за шлифера. В масовия случай продават там изниква хотел и задушава всички малки бизнеси наоколо. Малките места с еко туризъм и хора уважаващи природата привличат платежоспособни туристи, които са съгласни да плащат повече защото получават нещо АВТЕНТИЧНО а не искат да газят калта и да им бръмчи местния ***.
44
2
 
10
 
! Отговори
смях преди 3 години
Аз лично съм се качвал от Паничеще до Рилските езера пеш. И да - джиповете пречат. Вдигат прах, пушат и ти развалят темпото. Не разбирам този, който иска да се качи в планината защо не ходи. В крайна сметква на 95 % от местата в България , няма джипове из резерватите. Ботев, Мусала, Вихрен, всеки стига до подножието и после пешака нагоре. Но не, на мосю ***, като са му бръкнали в джоба и туризма бил унищожен. Глупости. И тук не говорим за местни, а за точно 20 човека, които нарушават правила
43
2
 
9
 
! Отговори
Me преди 3 години
ей, ПКПта нещастни, все някой ви ограничавал правата, ама после все държавата трябва да ви лекува и да ви спасява. като ***, дето излезли да се разхождат в планината преди буря и после ги търсиха 170 човека! разбира се, че ще се ограничи достъпа до парка като във всяка страна, нали иначе всичко там ще обърнете на тоалетна! като искаш да гледаш планината - ще се качиш пеша, ако искаш да се возиш - магистрали ви е построил ББ, търкаляйте се по тях.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ловец съм,и рибар съмна законите...............................*** съм
41
1
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Теб колко бой ще те оправи?
40
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадокса е че тези джипове, не може по никакъв начин да навредят на природата, да не говорим, че те се движат един определен маршрут, идеята просто е да си ограничи достъпа до национален парк, уж предвиден за туризъм, където всеки да може да отиде да се разходи и почине. Зеления социопатски фанатизъм, унищожи поредния регион на България, ограничи правото на достъп на всеки един човек да се качи и види Рила - не знам вече що за ценности са това.
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенМестните хора губят имотите си, когато екоталибана отиде и разбие живота им, те са принудени да напуснат домовете, поради пълната липса на перспективи. Твоята екоталибанскасоциопатия е поразителна, за теб хората нямат никакво значение, даже за теб цел в живота е да наказваш неверниците.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенИмам приятели и в Банско и по морето, хората живят добре, имат работа и имат перспективи, не са нито камериерки, нито поддържка, такива хора сред местни липсват, повечето си имат бизнес и/или са рентиери. Няма как местните хора да губят от масовия туризъм, това са екоталибански простотии. Дивотията и разрухата отива на кино, природата си е там и си е много добре, защото хората знаят, че това им хляба - отвоно екоталибански лъжи. Колко региони ликвидирахте вие зелените сектанти?