Дворът на църква в Дупница се превърнал в свърталище на наркомани

Навъртат се бездомници, жрици на любовта предлагат услугите си
16
Дворът на църква в Дупница се превърнал в свърталище на наркомани
Снимка: БНТ

Дворът на централния храм в Дупница от години е превърнат в свърталище на наркомани и бездомни хора, оплаква се архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Около 20 души ежедневно просят и смущават миряните, а жрици на любовта предлагат услуги точно пред Божия храм, разказва свещеникът пред БНТ.

Преди дни пък клошар счупил ръката на полицай, отзовал се на сигнал за сбиване.

Срам и падение. Така отец Георги Паликарски определя случващото се в градинката на катедралния храм "Свети Георги Победоносец" в центъра на Дупница.

„Това е и деня, и нощта. Тука е свърталище на бездомни, дори има гастролиращи и от Петрич, и от Сандански, и от Кюстендил, и от Радомир. Дишат лепила, повечето са на бронз. Имаше случай се продаваше и наркотик, и те го препродаваха“, казва той.

Храмът има телени огради и железни порти, които се заключват през нощта. Монтиран е и СОТ на входа. От няколко години има и камери за видео наблюдение.

„Камерите ги сложихме, това беше по молба на полицията, за да видим какво става тука, защото вечерно време, особено лятото стават... оргии мога да кажа. Падение! Пълно падение! Не знам кой как го мисли и го тълкува, но не знам и на кой да се оплача честно да Ви кажа – писал съм и до прокуратурата, писал съм и до полицията – всички вдигат ръце“, оплака се отец Георги Паликарски.

В началото на месеца, двама бездомници нападнали жена. На място се отзовали двама полицаи. Сега единият е със счупена ръка.

Полицията многократно се е отзовавала на сигнали от отец Паликарски, но денонощен патрул в двора на храма, който е собственост на църковното настоятелство, не може да бъде осигурен.

От общината в Дупница пък обясниха, че в момента се изгражда кризисен център, в който десетима души, останали без подслон, ще могат да получат временен дом, храна и шанс да се социализират в обществото. Центърът ще е готов догодина.

Следващата стъпка на отец Георги Паликарски за опазване на градинката пред храма в центъра на Дупница е наемането на частна охранителна фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми наркоманите са станали набожни и търсят спасение :)
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До полковник ПетровОт военните по-*** няма!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ти трябва да им помагаш! Или искаш само парички да ти дават, да ти е рахат и благженмо, па ти да изоееш някоя песен и да кажеш някоя молитва, да вземеш бакшиш и да си ходиш?
9
4
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Свещеникът да потърси съдействие от колегите протопрезвитер Кусан Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
8
6
 
2
 
! Отговори
храмът на Исус преди 3 години
До КоментарТова е БПЦ под егидата на БКП-ДС
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да помага на хората бе. Вместо да се чуди как да ги изрита от храма защото му смущават рахата.
6
2
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Абе, точно на правилното място ми се струва, че са.
5
1
 
11
 
! Отговори
ДС поп преди 3 години
В двора на църквата може да е лошо положението, но вътре в сградата е още по-зле.
4
7
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Тиквеното управление напълно е абдикирало от задълженията за които са там!Тях ги интересуват само кражбите и далаверите а Територията ги интересува колкото да си плаща десятъка и да се оправя както дойде!Такъв упадък и разруха историята не помни!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицията в Дупница е на 10метра от черквата.Обаче не им пука за нищо .
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие не трябва ли да им помогнете да намерят вярата и правия път, вместо да ги гоните?
1
3
 
15
 
! Отговори
полковник Петров преди 3 години
Нямам Власт - иначе за половин год. ще изкореня Злото с наркотиците. Държавата и казино играчите са тези които държат вноса и търговията с дрогите и убиват живота на децата ни!!!