Надбавки на пенсионери, но достатъчни ли са?

Да преживяваш с 280 лева след 34 години трудов стаж
7 окт 2020 21:07, Петя Славова
51

Надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите им, от догодина. Предложението на управляващите е заложено в бюджета за следващата година, потвърди премиерът Бойко Боросив. Премиерът се похвали лично и, че до края на годината се удължава мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40.

След 34 години стаж Тонка Курдова преживява с пенсия от 280 лева. Преди промените е работила като плановик, а след 1989 година и в частния сектор. Днес парите от пенсията отиват почти изцяло за лекарства. Добавката от 50 лв. към нея - също.

Още по темата

"Тия са временни – само до изборите са. Обаче след това дали ще го има това увеличение. Поне едно 500 лева трябва човек да взима горе-долу, за да върже двата края. Иначе - много е трудно.", сподели пред Bulgaria ON AIR Тонка Курдова.

Добавката от 50 лв. ще получат 2 118 000 пенсионери. Дори с нея обаче пенсията пак не става такава, както би следвало да бъде, убеден е бившият социален министър и председател на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов. А това, че е до март, когато са парламентарните избори, не е случайно, според него.

"Тези 50 лв. нямат никакъв характер освен предизборен", категоричен е Адемов.

А след повече от 30 години като домакин на детска градина и столова, Цветанка Колева получава 216 лева пенсия. Затова е принудена да продължи да работи.

"Давам много пари за лекарства и те не стигат. Сега се връщам от лекаря – "Прадаксата" струва 70 лева и другите 120 лева даваш на лекарства", коментира Цветанка.

За пенсионерите като Тонка и Цветанка икономистите са категорични: "Пенсионерите са сред традиционно бедните и техните възможности за увеличаване на доходите са почти нулеви. Ако държавата не се намеси, те нямат път за излизане от бедност", каза Адриан Николов.

Освен за пенсии, кабинетът планира да развърже кесията и да осигури надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите. Това би струвало допълнителни 400 млн. лв., а ефектът, според експертите, може да бъде постигнат по друг начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Ave Cezar преди 3 години
Детски добавки за всички деца,независящ от къквото и било.Та нали и техните родители плащат преки и косвени данъци на тази държава.СТИГА С ТОВА ДЕЛЕНИЕ НА ХОРАТА.ТЕ СА СУВЕРЕНА.
22
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До НеПроявяватРазбиранеПроблемите с *** са от зората на демокрацията и това е така защото нямаме Политици! Никой не знае как и не може да се справи с тях! Толкова е трудно да се съберат доказателства за безобразията на ***.ите и да се представят в ЕС! Тези хора ни се качиха на главите и продължават да си скачат по тях! - лъжат, кълнат се и плачат в ЕС колко лоши сме били с тях и понеже си мълчим и ги съжаляваме ни правят на пълни ***...А в чужбина работят яко - там има здрава ръка!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диана!!! Знаете ли каква е реалната възможност за платена работа в много от малките населени места????? Наясно ли сте, че за място за чистачка например са нужни яки връзки????? Каква платена работа има в малко села? Хората, които са останали, работят нещо на полето, пари получават евентуално от гурбетчия......Хабер си нямате от състоянието на държавата!
20
2
 
12
 
! Отговори
Аве Цезар преди 3 години
Социални помощи трябва да се дават на нетрудоспособни/болни и инвалиди/,но не и на здрави работоспособни хора.Някой си внасял малки суми или въобще за пенсионно осигуряване-ще вземе малка пенсия или никъква.В този живот никой не длъжен на лентяите и тарикатите.По 50лв. на всички независимо от размера на пенсията.ТОВА ГО ПИША НА ВНИМАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ-НЯМАТЕ ПРАВО ДА ОЩИТЯВАТЕ СРЕДНИТЕ И ГОЛЕМИ ПЕНСИИ СЪС ДОБАВКИТЕ ЗА КОЛЕДА И ВЕЛИК ДЕН.ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ВИНОВНИ ,ЧЕ СА РАБОТИЛИ ЗАПЛАТЕНИ ПРОФ.
19
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
"След 34 години стаж Тонка Курдова преживява с пенсия от 280 лева. Преди промените е работила като плановик, а след 1989 година и в частния сектор". Г/жо и такива, като Вас, когато работехте в частния сектор на каква заплата се осигурявахте. Или тогава получавахте пари на ръка, а се осигурявахте на минимална заплата, и сега плачете, че получавате малка пенсия. Да сте се осигурявали на реалните си доходи, които сте получавали и щяхте да получавате достойна пенсия. Аман от ревльовци!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо БНТ,Нова ТВ,канал 3 и др.сателитни мутренски производни,ни облъчват с долнопробна и лъжлива пропаганда,по 24 ч. в денонощието? БНТ е държавна ТВ,финансирана от данъкоплатците,а не от чекмеджетата на толупа,да гледам само престъпници премиери и министри от бандитското ЕООД - ГЕРБ.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако държавата се грижеше за децата, щеше да направи възможно всички деца да ходят на ясли и на градина. И тези заведения да са безплатни за родителите. По този начин, първо, децата ще бъдат обгрижени и в сигурна среда целия ден, второ, при надзор на държавните органи, ще научат български (защото сега в много градини се говори на турски), трето, парите за детски ще отидат точно за децата, .... Като се гледам на снимки от яслите, там сме били с униформа, какво пречи и сега да е същото?.....
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е ГЕРБ да се грижи за тъмнокожите си избиратели и чав етата им.
15
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 10Напълно съм съгласна, че трябва да има условие след навършване на 3 год, възраст на детето, например, ако майката не започне работа детските да се спират и жената и детето да се дадат за наблюдение на соц. грижи, като има възможност дори детето да се отнема от родителите временно докато майката не започне работа или бащата няма достатъчен доход за издържане на семейството и ако няма други допълнителни фактори като раждането на ново дете, напр.
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добавки трябва да се дават само на бедните.Това е социално справедливо.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Социална политикаКолега,аз съм с 1200 лв.пенсия и продължавам да работя за още толкова.Казвам го не за да се хваля,а за покажа,че не ме мързи!За да получавам тази пенсия,съм работил нещо,за което се иска д.у.п.е.,а не философски словоизлияния!
12
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 8Точно - за дете! Един богат родител ще му купи с тях една допълнителна луксозна рокличка, докато един беден родител ще има да се чуди за какво първо да ги похарчи - за храна ли, за сметки ли или за дрешки от втора употрба, да не говорим за тетрадки и учбници...А това не решава никакъв проблем на никое от двата типажа деца - едните нямат нужда от тях, за другите те са твърде недостатъчни!...
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-жо Сачева, всички знаем, че цял живот сте се стремите към този пост, сама го казахте. И сега когато го имате, изобщо не ви е грижа за бедните, за пенсионерите, за соц. слабите и тежката зима. Единствено ви пука за властта. Раздавате пари във всички посоки, няма значение, че се вземат заеми, че дефицита ръсте, единствено смисъл има властта на всяка цена. ОСТАВКА!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детски добавки само за работещи родители,които внасят данъци в хазната,а не за купуване на гласове от някои етноси предизборно.Тези хора раждат на конвейр и с това се издържат.Те не желаят нито да учат,нито да работят.Защо цялото общество трябва да плаща за техния мързел.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детските надбавки въобще не са за дете! Колко пушачи и редовни пиячи получават детски? Като са за дете, да са във форма на стока/ предмет/ услуга, съобразно възрастта и нуждите на детето. В селските училища масово учениците нямат учебници и учебни пособия, и в гимназиите в градовете също.Сега го правят от мързел да не си създават работа, така или иначе харчат едно към гьотере. Никаква грижа за децата не е!!!!!!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детските добавки са за ДЕТЕ, а не социална помощ за да се гледа подоходен критерий!Така, че това е стъпка в правилна посока.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, паразитира държавата. Защото умишлено стимулира инфлация и вноските се обезценяват с годините. Ето, преди дни официално се чу, че например заплатата на работилите през 2008 по магистрала "Тракия" е била 4 пъти по ниска от сегашните. Подобно се чу и за учителите. Значи тогавашните им вноски спрямо сегашни са мизерни, преди не са били. Инфлацията е двигателят на съвременния капитализъм. Това е признание на високопоставен банкер.
6
11
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не съм съгласна, че добавките до изборите могат да се тълкуват само като предизборна агитация! Не отричам, че това изглежда доста логично на някакво ниво,но ако се загледаш малко по-надълбоко, може и да забележиш,че следващият кабинет не е длъжен да приема временните решения на предшестващия го и това ми се струва по-сериозна причина за подобни изявления на ББ...Не съм съгласна, че еднаквите добавки за деца на бедни и богати родители е някакво решение на проблема - това си е живо бягство от него
5
3
 
9
 
! Отговори
селянин преди 3 години
А ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ РАБОТИЛИ в МО, МВР и т.н.повече от 20 години БОРИСОВ и компания ГОРАНОВ и Менда ГИ ИЗГОНИХА БЕЗ ПЕНСИИ, като им наложиха възраст. А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВЕЧЕ ПЕНСИОНИРАНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ така наречен електорат. РАБОТЯТ В ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОЛУЧАВАТ И ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ. ТОВА ЛИ Е СПРАВЕДЛИВОСТ?
4
3
 
11
 
! Отговори
Социална политика преди 3 години
На тези с 1200 лева пенсия, дето цял живот са били на държавна работа и не са плащали никакви осигуровки, даваме 50 лева и на тези с 200-300 лева пенсия пак по 50 лева. Това се казва социална политика. Честитоооо!