Надбавки на пенсионери, но достатъчни ли са?

Да преживяваш с 280 лева след 34 години трудов стаж
7 окт 2020 21:07, Петя Славова
51

Надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите им, от догодина. Предложението на управляващите е заложено в бюджета за следващата година, потвърди премиерът Бойко Боросив. Премиерът се похвали лично и, че до края на годината се удължава мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40.

След 34 години стаж Тонка Курдова преживява с пенсия от 280 лева. Преди промените е работила като плановик, а след 1989 година и в частния сектор. Днес парите от пенсията отиват почти изцяло за лекарства. Добавката от 50 лв. към нея - също.

Още по темата

"Тия са временни – само до изборите са. Обаче след това дали ще го има това увеличение. Поне едно 500 лева трябва човек да взима горе-долу, за да върже двата края. Иначе - много е трудно.", сподели пред Bulgaria ON AIR Тонка Курдова.

Добавката от 50 лв. ще получат 2 118 000 пенсионери. Дори с нея обаче пенсията пак не става такава, както би следвало да бъде, убеден е бившият социален министър и председател на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов. А това, че е до март, когато са парламентарните избори, не е случайно, според него.

"Тези 50 лв. нямат никакъв характер освен предизборен", категоричен е Адемов.

А след повече от 30 години като домакин на детска градина и столова, Цветанка Колева получава 216 лева пенсия. Затова е принудена да продължи да работи.

"Давам много пари за лекарства и те не стигат. Сега се връщам от лекаря – "Прадаксата" струва 70 лева и другите 120 лева даваш на лекарства", коментира Цветанка.

За пенсионерите като Тонка и Цветанка икономистите са категорични: "Пенсионерите са сред традиционно бедните и техните възможности за увеличаване на доходите са почти нулеви. Ако държавата не се намеси, те нямат път за излизане от бедност", каза Адриан Николов.

Освен за пенсии, кабинетът планира да развърже кесията и да осигури надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите. Това би струвало допълнителни 400 млн. лв., а ефектът, според експертите, може да бъде постигнат по друг начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последното изречение: Досега добавката се получава за около 800 000 деца. С промените добавката ще получават родителите на още около 400 000 деца.Следователно тези данни за средна заплата, с които парадират управляващите, са маскиране на две трети от хора в активна възраст бедни спрямо една трета небедни или (сравнително) богати. Каква дясна политика? Какви десни партии?
2
5
 
5
 
! Отговори
95817 преди 3 години
Пенсионерите имат почти еднакви потребности. Следоателно пенсиите може да бъдат еднакви, а не с такива огромни разлики. това означава, че и внасяната осигуровка ще бъде еднаква. Който е с по-висока заплата, няма да бъде ощетен и може да си спестява. Хората с малки заплати ще имат гарантирани старини. Тези от сивия сектор, които нямат пенсионни осигуровки, няма да получават социална пенсия. Така фондът ще се справи, а всеки ще носи отговорност за своята старост и нямаа да паразитира.
1
1
 
2
 
! Отговори
Пенция преди 3 години
Искаме още разбира се. Само болен се пита. Дайте по 200лв поне за 2-3 години.