Правителството отпусна 6 млн. за водния проблем в Севлиево

Един от акцентите в Бюджет 2021 ще бъде ВиК инфраструктурата, подчерта Борисов
Обновена: 7 окт 2020 14:44 | 7 окт 2020 14:44, Красимир Ангелов
4
Правителството отпусна 6 млн. за водния проблем в Севлиево
Снимка: МРРБ

Отпускаме над 6 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в община Севлиево, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

"Дебитът на реките Зелениковец, Росица, Багарещица и Бяла продължава да намалява заради засушаването, а водоснабдителните системи са амортизирани и по тях се губи вода. С тези средства ще бъдат направени нужните ремонти по мрежата и така ще се гарантира непрекъснатост на водоснабдяването на населените места в община Севлиево", написа Борисов в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на премиера инвестициите във ВиК сектора имат изключително важно значение не само за благоустрояването, но и за цялостното икономическо и социално развитие на населените места. "Затова и в бюджета за следващата година един от акцентите ще бъде ВиК инфраструктурата", подчерта Борисов.

По време на днешното заседания Министерският съвет прие проект на постановление, с което по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се предоставят близо 6,4 млн. лв. за финансиране на първия етап от реконструкцията на източния водопроводен клон за община Севлиево. Предстои средствата да бъдат предоставени на местната администрация чрез подписване на споразумение с министерството.

Съоръжението от пречиствателна станция за питейни води "Стоките" е силно амортизирано и по него често възникват аварии. Определените от местната администрация приоритетни участъци, включени в първи етап от проекта, представляват най-проблемната част от водопровода с най-големи загуби на вода, отчитат от МРРБ.

Министър Петя Аврамова подчерта, че това е важен за жителите на Севлиево проект, с който ще се даде възможност за подобряване на водоснабдяването и спестяването на воден ресурс, който изтича от амортизирания етернитов водопровод, строен през 1962 г.

"За нас е важно да намалим загубите, така че оскъдният ресурс, който имаме за питейно водоснабдяване на населените места, да бъде пестен и използван рационално", допълни Петя Аврамова.


4
Още от Страната
Център за деца и хора с увреждания в Златоград затвори заради COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Устафка преди 2 седмици
Да не са им отпуснали 6млн. кубика от дебита на някоя река, за решаване на водния проблем. Могат да им отпуснат и още 6 милиона литра от прогнозните валежи през зимата и повече дни със слънцегреене през следващата година, ако гласуват отново за партията на премиера слънце.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Севлиевци иамт проект за язовир отпреди 30+ години. Де спа боко до сега, щото идват избори ли? Колко пъти представители на гражданите и общината се срещаха с управниците? Са като вик севлиево мина към вик габрово няма пречка да се краде.
1
0
 
3
 
! Отговори
Томи Дончев Лицемера преди 2 седмици
И 6 милиарда за проблема с опашките на котките в Габрово..