Резервации, безопасност... какъв зимен сезон да очакваме?

Мариян Беляков, изп. директор на "Пампорово", пред Bloomberg TV Bulgaria
7 окт 2020 12:41, Анисия Иванова
9
Резервации, безопасност... какъв зимен сезон да очакваме?
Снимка: БГНЕС

Българските курорти са почти достигнали международно ниво. Нужна е само малко повече класа и добавена стойност на продуктите и услугите. Това заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

"За поредна година се очертава едно доста голямо предизвикателство. От една страна, зимните курорти са зависими от климатичните условия и наличието на сняг, от друга - от влиянието на коронавируса. Въпреки това към момента вървим стабилно, но и непредсказуемо - около 40% от миналогодишните резервации тази година са потвърдени и разбира се, има и анулации. Но като се вземе предвид какво се случва и предстои, считаме това за успех", обясни Беляков.

По отношение на съотношението между българи и чужденци, които зимуват в Пампорово, той заяви, че то е в полза на българите - близо 70%."Това е нашата стратегия от близо десетина години насам, която успяхме да постигнем", поясни гостът.

"Повече от всякога се наблюдава локализиране на туристическия поток от страна на местното население. Може би, това ще бъде един постоянен тренд през следващите години. Това концентриране на български туристи в България неминуемо трябва в някакъв момент да доведе до максимално покачване на нивото", каза гостът.

По думите на Беляков трите най-активни групи чужденци в Пампорово са ирландци, турци и гърци.

"Броят предварителните резервации при ирланците е изненадващо висок, но те са изключително предпазливи на тема Covid-19. Турският пазар също е много важен за нас и ние продължаваме да се борим за облекчаване на визовия режим и въвеждането на електронни визи. Резервациите от страна на турските ни съседи се правят на малко по-късна фаза - средата на ноември и до януари. Тенденциите при резервациите на гръцки туристи също са добри", каза изпълнителният директор.

Гостът изрази притесненията си, че съществува вероятност да се повтори ситуацията при летния туристически сезон и анулации на резервации, но според него "планината е едно от най-безопасните места. Още повече всички противопандемични мерки, които са в нашите възможности, са взети и ние работим в унисон с наредбите и препоръките на здравните власти".

Във връзка с намалението на ДДС за храни Мариан Веляков заяви, че това е "глътка въздух за туристическия сектор и би било стъпка в правилната посока тази мярка да обхване и всички подсектори на българския туризъм".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна кабинка със скиори най доброто място да хванеш коронавирус !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те все още ли таят надежди за сезон?Даже и да няма ограничения не мисля, че ще има желаещи да се нагъчкат в затворени пространства плащайки по 100-тачка на вечер само за спане и то имайки предвид, че заразата в Европа тръгна точно от зимните курорти.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Края на ноемрви отивам в Швейцария на ски за 2 седмици. След това отново през февруари и евентуално- март- в Австрия, ако остане време, че има бая проекти, които чакат, а отпуската намалява. Пампорово, Банско и разни подобни "курортчета" не ме вълнуват. Там правя по бърз уикенд с приятели и дотам. Иначе уикендите правим Боровец, а през седмицата- нощно Лале. Нашите курорти не стават за почивка. Мизерно обслужване, мизерна храна. За бедни англичани- става. Както и са нашенски псевдо мутри.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резервации, безопасност... какъв зимен сезон да очакваме?Отличен!!! Никакво ДДС, мярка 99/1, държавни гаранции за сезона! Тая година и Коледа и Великден ще са на едно!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и за "зимните" курорти без сняг ще слагаме схемата 60/40, и пенсионерите да го "ду.ат"!Важо е, че кебабчетата и скарата ще "върви", а бедните ... нали знаете къде!А, и още добавената стойност - Но каго му пу.ка!?
1
1
 
8
 
! Отговори
Борче преди 3 години
Тих и спокоен, без много туристи, с местни скиорчета.