Бум на новозаразени с коронавирус, това трябва ли да ни стресне?

Вирусът продължава да се държи странно, обяснява проф. Петров
8 окт 2020 09:48, Петя Славова
44

Бум на заразени с COVID-19 втори ден, а личните лекари ще издават направления за PCR тестове на пациенти със съмнения за коронавирус.
Още по темата

"Прогнозата засега е възходяща, това трябва да ни стресне. Не бих казал, че има промяна в поведението на вируса на база на нашия ежедневен опит. Той продължава да се държи странно. Поразява много тежко дихателната система, микроциркулацията. Лекуваме процесите, които настъпват като нарушения и не можем да се похвалим с много добри резултати и процесът на тези, които загиват е висок", коментира бившият здравен министър и началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение ВМА - проф. Николай Петров в "България сутрин".

По думите му процентът на тези, които боледуват тежко и загиват, продължава да бъде висок.

"Наблюдава се и една мобилизация сред населението да си постави противогрипни ваксини, което е добра идея. Това поне ще елиминира едната причина за симптомите", посочи лекарят пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът допълни, че за лечението на пациенти с коронавирус няма ясни медикаменти нито у нас, нито по света и се използва цялата гама от медикаменти.

Бившият здравен министър отбеляза, че ръководителите на големите болници в страната периодично се срещат и вече започват да губят търпение, защото не постигат желаните резултати.

Математикът от Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов прогнозира втора вълна на COVID-19 през ноември.

"Поддържаме максимална степен на готовност и така сме планирали нещата, че трябва да издържим. Нямаме друг избор", заяви проф. Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
3
 
! Отговори
Ф. С.В. преди 3 години
Чувам гласове