Страх, депресия - коронавирусът засяга тихо и психиката

Пандемията порази и хора без изявена психична симптоматика
9 окт 2020 15:18, Петя Славова
15

COVID-19 засяга тихо и бавно психиката на всеки от нас. Страх, депресия, изолация - все фактори, които могат да доведат до по-тежки психични разстройства. Най-уязвими отново са децата и възрастните, затова точно към тях е насочен фокусът в Световния ден на психичното здраве.

Утре той ще бъде отбелязан с редица събития, които ще поставят акцент и върху необходимостта от законодателни промени в тази трудна ситуация.

Психиатърът д-р Владимир Наков цитира изследване, показващо увеличение на използването на медикаменти от всякакъв вид - антидепресанти, включително медикаменти, които се продават без рецепта. Установено е намаляване на посещенията при невролози и психиатри, както и намаляване на нивото на самоубийствените действия.

"Тази пандемия мобилизира хората, които имат изявено психично разстройство, но порази хората, които не са имали изявена психична симптоматика до този момент", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

През годините са правени опити за реформа в психиатричната мрежа, които не са се осъществявали. Предвидена е стратегия за психично здраве, тече обществено обсъждане по нея. Един от етапите е оценка на нуждите по места, стана ясно още от думите му.

"Хората, които са засегнати от тежки разстройства, за тях изолацията и появата на коронавирса не рефлектира по толкова драматичен начин, защото те са свикнали да живеят в социална изолация. Хората, при които има тревожна симптоматика, те се обостриха", каза в "България сутрин" Калина Иванова от Фондация ''Глобална инициатива в психиатрията – София''.

По думите ѝ регистърът на психично болните ще помогне, когато имаме достатъчно достъпни и ефективни услуги из цялата страна, гарантиращи на хората качествен достъп до грижа и подкрепа.

"България пренебрегва от доста дълги години темата за психичното здраве. Буксуваме в състояние на остаряла и непрогресивна система, това дава своето отражение върху хората. Българите стават все по-склонни да търсят психологическа и психиатрична помощ", каза още Иванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Така ще Е, мисирчени медии мили. За някой свински лев плашите стари хора. Интелигентните хора четат, другите карат целогодишен Хелоуин. Каквото - такова!
12
0
 
8
 
! Отговори
ники преди 3 години
Хората с хронични болести ги е страх да идат на лекар. Починалите от неходене на лекар, защото ги е страх от ковид верояно ще са повече от починалите от ковид в цял свят.
11
2
 
13
 
! Отговори
М..да преди 3 години
Медиите и правителствата се постараха да направят от мухата слон. Пораженията от короната са само и единствено психически.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - вече засяга физиката, за съжаление.
9
1
 
17
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
И преди короната, по улиците хората се гладаха на кръв.Всеки психар(много са), може да те утрепе на тротоара или на пътното платно.
8
3
 
12
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Короназомбито не е просто със страх и депресия, а с параноя и с истерия! И с кратуна навряна дълбоко в *** му!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя ковид.Шефа на Окологична болница д-р Стефан Костади-нов бивш здравен министър на 20.04.2020г,казва.48-49 души умират от рак у нас на ден толкова са починалите от коронавирус за един месец.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С любезното съдействие на медиите - вижте си само заглавията!! Побъркахте хората за някой лев отгоре!!
5
3
 
20
 
! Отговори
Хора преди 3 години
Не виждате ли, че пропагандата с ковида е в ход. Тези от които са живяли през социализма да ви звучи познато.
4
4
 
17
 
! Отговори
Нищо преди 3 години
Подобно. Страх ги е тези, които са се филмирали. Даже имат мазохистични наклонности. Искат пак да затворят държавата, без да мислят после кво правим, като и вируса остава и икономита се срутва.
3
0
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Тази статия сигурно 100 пъти я изкарахте с малко модификации.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен не ме е страх, не познавам някой който да го е страх, не познавам и някой който да познава някой който го е страх. ОК ли е така? :]]
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак разтягате същата дъвка преди дни публикувахте подобна статия явно и мисирките сте част от проблема.