Вековна традиция: Логодажките баби приготвят автентична паста

Тараната е специалитет на жителите на благоевградското село
11 окт 2020 20:21, Красимир Ангелов
12

От векове жителите на благоевградското село Логодаж приготвят автентична паста наречена тарана. Когато реколтата се прибере, бабите от селото се захващат със зимнината.

Облечени в традиционни български носии, на открито, сред природата, логодажките баби запретват ръкави.

Корите за юфка и тараната трябва да изсъхнат хубаво на слънце, след което се препичат в печка и логодажката паста е готова за сервиране.

Самите жени казват "пенсиите са ни малки, но пък мазетата са ни пълни, не ни е страх от зимата". А зимата винаги се преживява по-лесно с домашно приготвена храна.

Вижте още в репортажа на кореспондентите на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Факт е "остротата" на ума при журналисти от Днес.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паста, каква паста? Паста за обувки ли? Паста за зъби ли? Паста като сладкарско изделие ли, все едно едно резенче от торта? Нищо не разбрах от новината.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паста приготвят италианските баби,а българските-юфка!Ама така е,журналистика вече се влиза без изпит и по герберска методика се учи он-лайн от къщи.
5
1
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Въпреки че си приличат юфка и трахана се правят по различни рецепти.
4
5
 
9
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Докато разбера, че готвят юфка с макарони ...
3
2
 
8
 
! Отговори
Тархъна преди 3 години
Истинската рецепта в тубатаEvde Tarhana Yapmak
2
5
 
23
 
! Отговори
Паста преди 3 години
За зъби, за.обувки или паста от сладкарницата е тази тарана?
1
3
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ТраХана е правилното произнасяне и не е запазена марка за него край. Тая ювка бабите ни са я правили в цяла България.