БЛС искат електронно направление за PCR тест

Спестява пътя на пациента, за да не зарази други хора
12 окт 2020 11:00, Петя Славова
5
БЛС искат електронно направление за PCR тест
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Електронното направление за PCR тест ще спести пътя на пациента, болният няма да зарази други хора, докато чака при личния лекар. Освен това ще ускори времето за диагноза. Затова трябва да се въведе използването му", каза пред Нова тв общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"От 11 колеги, които загубиха битката с коронавируса, четирима са общопрактикуващи лекари. Те не се водят работещи на първа линия, което е абсурдно. Големият проблем на личните лекари е, че, когато се разболеят, сами трябва да си търсят заместници. Не са ни дадени лични предпазни средства и дезифектанти. Всички неща си купуваме сами", поясни лекарката.

Николова за пореден път апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, когато имат симптоми, а не да посещават кабинета им.

"От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом, подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора. Много голяма част казват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата", категорична е докторката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да има електронни рецепти и направления и то за всякакви болести!!! Ама нали само се крадоха едни милиони и няма нито електронно правителство нито електронно здравеопазване. Срамота, виновниците разбира се не са в затвора, а вероятно продължават с кражбите и за още си точат зъбките. Личните лекари могат да заразят още хиляди и хиляди хора, трябва много да се внимава.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва електронно направление за всичко, електронни рецепти и единственото хубаво нещо от пепИту - пръстовия отпечатък при влизане в болница. Ама как ши крадеме тогава ?
2
3
 
2
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Аз по баровете си правя ваксинация, може и без маски, нали знаете ;) Но прибирайте децата от у-ще, че там върлува опасния вирус !
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От началото на пандемията, всички разписани правила, целяха изолиране на личните лекари от потенциални пациенти с корона.Причината за това е изцяло от противоепидемиологично естество. В последно време рият дъното, само и само да се закачат за тестове и пари за първа линия, упорито пренебрегвайки белите които могат да направят в тази посока. А за да преглеждат, трябва да обличат скафандрите, да разделят потоците и пак има шанс да станат огнища на разпространение.