Една сестра за всички болни в дома за умствено изостанали в Сливен

Социалното заведение се превърна в огнище на COVID-19
Обновена: 12 окт 2020 14:07 | 12 окт 2020 13:55, Ния Христова
12
Една сестра за всички болни в дома за умствено изостанали в Сливен
Снимка: БГНЕС
Дома за пълнолетни с умствена изостаналост "Качулка" в Сливен се превърна в огнище на COVID-19, след като 54 души от персонала дадоха положителни проби за вируса, предаде bTV.
 
Петя Йовчева, която е една от заразените сестри, заяви, че в дома има 200 потребители няма лекар. За хората там се грижи само един фелдшер, които през почивните дни не идва. Тя твърди, че в заведението не е имало предпазни мерки: "Две маски ни дадоха да ги перем и да ги ползваме. Ръкавици ни дадоха, но те свършиха".
 
Д-р Николай Боскович, гл. инпектор "Контрол на заразените болести" в РЗИ-Сливен, отрече твърденията на Петя Йовчева. Той твърди, че в дома е имало достатъчно предпазни средства, които са били раздадени на персонала и потребителите. Според Боскович разпространението на заразата е причинено от това, че мерките не са спазвани. Направено е предписание след проверка.
 
"Няма нови случаи до момента. От изследването на целия персонал се установиха 42 души положителни, от които 23 са медицински персонал: сестри - 5 и 19 санитарки. Изследвани са контактни потребители на първото лице, което е от 6 октомври болно. От тях излязоха 12 положителни потребители. Всички заразени са под домашна изолация. Имаме само един случай, който е в болнично заведение", обясни Боскович.
 
Той каза още, че в дома е направена пълна дезинфекция.
 
Само една сестра от дома в момента не е заразена с COVID-19 и се грижи за хората там. На нея й помагат санитари. "При тази ситуация, при този персонал, ще се грижат хора, които са с отрицателен PCR тест", допълни Боскович и обясни още, че ако се наложи, ще бъде прехвърлен персонал от други социални и болнични заведения.
 
Пепа Чиликова, която е заместник-кмет на Сливен, заяви, че общинският щаб за контрол на пандемията поддържа постоянен контакт с ръководството на социалното заведение. До този момент не е заявена необходимост от допълнителен персонал, но ако това се наложи, има готовност и да бъде отделен финансов ресурс за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news. Nema video.
9
3
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Мангъров и магърчетата харесват ТОВА!
8
2
 
6
 
! Отговори
ЗЪБОл преди 3 години
То...добре, като има поне една мед. сестра. Мангъров какво ще каже по този случай?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление 3-4 ги пишете бегали...:(
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама вие да не мислите, че при нормални условия се грижи повече от 1 сестра за тия нещастни хора? Да не дава господ да попадате даже и като посетител в такива заведения, ще видите какво значи мизерия и трагедия...Същата работа е и в домовете за стари хора. Всички са оставени на самоизживяване, за грижи не можем да говорим
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам , пълен срам за управляващите Да оставят хората на самотек Милиони минават през ръцете им , а елементарни предпази средства не са осигурили Ама иначе в кухата глава на Вожда , всичко цъфти и връзва в държавата
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този от РЗИ нали трябва да си пази голямата заплата, естествено че е готов да лъже... Все сестрите криви, то затова и не останаха, де! Я важните клечки от РЗИ да идат да поработят в този дом, да си заработят заплатите!
3
2
 
10
 
! Отговори
къде е Ангейов?? преди 3 години
Защо осем месеца не направиха списък на домовете, не купиха маски и не им ги раздадоха?????????? Защо купиха фурмни тие безделници, а маски не??????????
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От босфор тв я издадоха сестрата сега ще я уволнят.
1
6
 
4
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Бананаджиити са прувалиха.Наораеха ни мизерни кат при Твар Борис Три Кобург гоумоносов.