Лекар: Броят на активните случаи с коронавирус е по-голяма

Застрашена ли е здравната ни система?
12 окт 2020 11:38, Петя Славова
16
Лекар: Броят на активните случаи с коронавирус е по-голяма
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми".

Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че промените в цифрите не се дължи на разлика във вируса, а в нашето поведение.

Още по темата

По думите на медика здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.

"Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата", уточни той и посочи, че не толкова притеснителна бройката на заразените медици, а на боледуващите заради заразата.

Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси:

"Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето.  Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят".

Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нали това беше целта , след като мерки няма Вьзприемаме шведският модел - които отцелее
12
3
 
1
 
! Отговори
офф преди 3 години
Джурналистите се изчерпаха! Повтарят статия от 3 дни. Нямаше първа вълна Няма да има и втора! Стига сте отклонявали внимението от Оставката на Боко!
11
0
 
1
 
! Отговори
ковидиот преди 3 години
Гого, ти до кой клас беше на училище? Знаеш правописа на няколко думи, но до изреченията май не си стигнал? За запетаи чувал ли си?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямат симптоми значи не са болни, *** такива!
9
1
 
4
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До 8Никога СЗО не е казвала че маските са опасни!Статии с линкове към фейсбупец и разни пик мик пинк и факти - айде изчезни!
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като иска да прави коментари да обясни по - подробно в кои случаи маските могат да бъдат и опасни.
7
1
 
1
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До 6 Първо научи че се пише вирУс и после пиши по форумите. Д-р Хонорис Кауза си имаме ти за кой жълт приз се бориш? Как да те вземе насериозно човек като името си пишеш с 3 правописни грешки?
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се оплаквали от този фалшив вирос! Има по-страшни болести например деменция. Питайте бай Джо да ви каже за кой президент е работил преди 8 г.
5
4
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето не почиват на никакви научни доказателства.Т.е. твърденията на Световната Здравна Организация (по сайтовете, включително и тук, може да се намери статията) са фалишиви и злонамерени, направени с цел вирусът да пораязи повече хора, за да може СЗО да получи повече пари?
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми като не раждате диса роми ще ви пишат.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много хора, които са нерегистрирани, а заразени. Те са проблем.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят е ногу голяма. Жината болен, дисата и той.
1
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Броят е по-голямА. Почнаха да говорят развален българаски. Да не сте взели някой от ром на работа