Д-р Симидчиев: Българите не спазват мерките!

Това била причината за високия брой новозаразени с коронавирус
13 окт 2020 10:45, Петя Славова
63

587 новозаразени и 23-ма починали с коронавирус за денонощието у нас. На какво се дължи големият ръст в броя на заразените и починалите?

"Причината винаги е комплексна. Това е изцяло в резултат на поведението на хората и мерките, които се спазват или не се спазват. Ръстът на цифрите показва, че вирусът може да се разпространява доста безпрепятствено, защото не се спазва дистанцията и носенето на предпазни средства", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Според него училищата са една от социалните мрежи, които свързват всички останалите мрежи и това е една от основните причини за разпространението на вируса.

"Рискът от боледуване не е в училищата, но рискът от разпространение е там. Когато учениците се върнат вкъщи - да не общуват много с възрастни хора или хронично болни в домакинството", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Симидчиев се позова на обширен доклад в Канада с първи автор - българин, който излиза със становището, че носенето на маски може да намали до 30% честотата на разпространение на вируса.

"Маските са един от многото компоненти. Категорично няма медицински доказателства за вреда от носене на маска на закрито. Маската се носи, за да бъдем социално отговорни и да пазим другите. Вече има и тестове, с които много по-бързо може да се диагностицира и да бъде управляван пандемичният процес", обясни пулмологът.

Независимо каква маска носим, носенето на маска винаги намалява количеството частици, които може да отделим в околната среда, стана ясно още от думите на д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата обаче ги спазва. Крие се в пещерата Тора Бора и не общува с никой.
35
8
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
как леко полека ставате робииии... честито! Скоро ще ги бесим тия дето заблуждават света за някаква зараза, слушайте ми думата! Ще се усетите, когато останете без работа или намалени доходи а разходите ви притискат, когато някой ваш близък дето си е изкарал отрицателен тест за несъществуващата заразка умре на следващия ден в болницата от същатата измишльотина... нодете маските и бъдете роби!!
34
2
 
8
 
! Отговори
До 20 от Хммм преди 3 години
Напълно си прав! За мен това със безсимптомните разпроатранители е пълна измишлъотина. Да си болен без симптоми е като да си жив без сърце примерно. Иначе за маските, не ми пречи да си сложа маска за 15 мин и дс си напазарувам. Навън маска или в колата е too much. Но това да не ми говорят на два сантиметра от лицето се надявам хората да почнат да го спазват и без да има пандемия, както и миенето на ръцете, здравословното хранене и спорта.
33
3
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Ето я най-меката китка внета, г-н Бау. Броиш ли секундите до прайда? Нали знаеш, че той няма да се отмени, все пак е с фенове на супер опасния вирус.
32
5
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 37То малкото дете е по-интелигентно от теб, "бунтаре" :D
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве тия разни докторчета много на сериозно са се взели, чак и с назидателен тон ни говорят, кат на малки деца...Аве я у лево джендъря... Да не апнете хурката тоя път и вие....
30
9
 
4
 
! Отговори
доктор Сапунджиев преди 3 години
Българите са МАСКАРИ. Не си мият ръцете и не носят маски.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Къде намеси изкуствено създадения СПИН, ама нали си "авторитет"....:) Якажи сега, кои са многото лекарства и ваксини които убиват моментално обикновенния грип :))) На такива като тебе само лоботомия ги оправя, че и се мислите за умни...смях :))
28
0
 
6
 
! Отговори
доктор Гербаджиев преди 3 години
Всички които не се съобразявате с Него сте вредни!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен СПИН не е респираторен вирус ако изобщо е вирус в което също се съмнявам.
26
1
 
3
 
! Отговори
доктор Мандаджиев преди 3 години
Не трябва да пускате децата си извън дома . Те са вредни !
25
6
 
12
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Кви мерки, ще ви плесна 2 шамара! Я се хващайте на работа. Вируси, мируси, фалшиви пандемии. Ако ви е писано да се удавите, няма да ви убие ковид.
24
4
 
4
 
! Отговори
доктор Бостанджиев преди 3 години
Според теб няма и безсимптомни и хив носители, така ли. СПИН няма и също е измислица?Браво....! Как не съм се сетил. И Чернобил е лъжа, нали?
23
0
 
2
 
! Отговори
съжалявям преди 3 години
До Анонимен 21 Подкрепям те всъщност но без да искам сложих минус. Тринайсти е днес.
22
4
 
3
 
! Отговори
доктор Халваджиев преди 3 години
Децата са вредни. Те са най-големия зарасораспространител. Махнете ги !!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Според теб няма и безсимптомни и хив носители, така ли. СПИН няма и също е измислица? Браво....! Как не съм се сетил. И Чернобил е лъжа, нали?
20
4
 
2
 
! Отговори
доктор Симидчиев преди 3 години
Децата са вредни. Те са най-големия ни проблем. Да ги махнем !!
19
2
 
3
 
! Отговори
д-р Нахутов преди 3 години
Не им и трябва да спазват мерките.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хммм Как няма да страдаш от вируси у нас да не би общините да са измили улиците на поне един град или хипермаркетите да са измили и спазили хигиена освен привидна такава.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Не знам кой е комплексиран но да кажем че съм такъв :) С това твое писане едва ли си завършил основно, но да кажем че са ти дали средно и се мислиш за авторитет :))) Ако се окаже че имаш висше, също няма да се учудя, нормално е сега :)