Лекарите нямат вина за смъртта на 19-годишния Христо, починал от COVID-19

Баща му твърдеше, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент
14 окт 2020 19:04, Нели Христова
133
Лекарите нямат вина за смъртта на 19-годишния Христо, починал от COVID-19
Снимка: Facebook

Не са установени нарушения от страна на медиците в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, взели участие в диагностично-лечебния процес на починалия на 31 юли абитуриент с COVID-19 Христо Денев. Това е заключението на комисия от ИА "Медицински надзор", начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа.

Още по темата
Одитът бе поискан от ръководството на областната болница във Велико Търново, след като бащата на починалото момче - адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и, че са си правили експерименти със сина му.

Докладът от проверката се забави 2.5 месеца заради привличане на външни експерти, сред които шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова. Извършена бе и есхумация на тялото на момчето.

"Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток", е заключителният коментар на проф. Костов, цитиран от "24 часа".

Констатациите от доклада опровергават хвърляните от бащата обвинения, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент, станал е жертва на вътреболнична инфекция и дори, че са взети органите му.

"За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим", не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам и бащата. Прекалено му е тъжно, че момчето му го няма и не може да проумее, че както нищо му е нямало, рязко се е разболял и е починал. Търси виновни, отговорни за причиненото му страдание. Дано намери сега вътрешен покой. 😟 Много тъжно!
117
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи те го натъпкали с една камара избрани на случаен принцип антибиотици и лекарства, пък той сам си умрел?
116
7
 
7
 
! Отговори
как да ги хвалиш?! преди 3 години
От 20 години не съм ползвал лекарска помощ, това лято ми се наложи да звъня на джипито и да си извадя рутинно медицинско за работа.Телефонът така и не го вдигна, а медицинско се оказа, че не знае как се пише.Малко ги бият, наистина малко.....Наглост, простотия и безхаберие!Има и изключения, но това са единици!
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MdaaВ Сливен явно не правят разлика между труп и жив човек, а ние искаме да ли лекуват?!Да не ти казвам, че едно медицинско не знаят как да ти напишат, нагли простаци.Може да си болен, да умираш, телефон в почивен ден не вдигат.
114
3
 
3
 
! Отговори
Бяла МАФИЯ преди 3 години
Гарван гарвану око не вади. Естествено са замели свинщините на колегите си под килима.У нас никога не е имало обвинен и осъден лекар, а що народ са вкарали в гроба с действие и бездействие всеки знае.
113
2
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 105"Дребният" проблем е в нормалните държави подобни лекари самото лекарско съсловие не ги търпи и мигновено се чисти от тях и щяха да са щастливи ако само ги лишат от лекарски права. А у нас лекар сбъркал никога няма.
112
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Някой да си спомня лекар в България да е лишен от лекарски права за мърлявщина или дори да е осъден на затвор за практически убийство на пациент поради немарливост и пренебрежение на елементарни изисквания към лекарската професия?
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми изглежда толкова тлъст колкото го изкарвате, верно че всичко зависи от гена, даже бих казал че ще е с наднормено тегло ако беше доживял някакви години, мир на праха му (да почива в мир).
110
1
 
9
 
! Отговори
Затлъстяване? преди 3 години
Аз така като гледам на тази снимка, момчето не е чак толкова затлъстяло.Виждал съм и по-затлъстели, които не загиват от теглото си?
109
2
 
8
 
! Отговори
Затлъстяване на 20г? преди 3 години
То има *** по 150 кг, дето са на по 30, на по 60 и не им пречи. Я не на нас тия.
108
2
 
4
 
! Отговори
Истината 2020 БГ преди 3 години
Ако някой си позволява да уива българи трябва да бъде жестоко наказан по всички възможни начини.
107
3
 
1
 
! Отговори
Хубаво момче преди 3 години
Има нещо гнило. Такова здраво, право момче да си отиде така нелепо."<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток"С ДВЕ ДУМИ?
106
1
 
4
 
! Отговори
Голяма паника беше преди 3 години
Ексхумираха пограбаното тяло, защото хората се уплашиха, че лекарите убиват и пишат Кови, за органи.Радвам се, че случая не е такъв. Това беше НУЖНО да се изясни. Чакаме позицията и на бащата. Доволен ли е от проверката, не е ли?Трябва да се чуе и неговото мнение сега. България над всичко!
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега си представете какво би станало, ако се каже истината..че момчето го отровиха...пълен хаос. Въпросът е и политически да не забравяме. Лекарски грешки в така рекламираната ни добре функционираща в условията на пандемия система са меко казано неудобни и хвърлят съмнения в цялата здравна политика. Хората съвсем ще загубят доверие, което между другото ако се случи и не се бутат между шамарите сами по болниците от паника, това може да им спаси живота при подобни лечители.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към 109 поради цензурата не се вижда че за българските индийци става дума,които изнасят целия бюджет на гърба си...
103
3
 
3
 
! Отговори
До107 преди 3 години
Море той ако беше по млад и беше в ръцете на тая човка(сибила)...........
102
3
 
13
 
! Отговори
Mdaa преди 3 години
А един мъртъв според лекарите в Сливен аха да го погребат жив!!! И ми излиза доктор да ми обяснява колко сложно било да се установи дали някой е жив! ОТВРАТЕН СЪМ!
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един съвет .Не ходете за щяло и нещяло в болницата, защото заради клинични пътеки ще ви опаткат разни експерти и ще ви лекуват с антибиотици срещу Ковид...ще ви разсипят здравето и може да,се гътнете. От Ковид се умира, но шансът това да стане дори над 65 години е съизмерим с този да забременее жена на 55 години спонтанно...много под един процент....повече умират от престараването на т.н лекари, а други от старост и изтощение, където всяка инфекция е фатална.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оставаше и да имат вина, ако беше прокуратурата ги обвинила за убийство поради непредпазливост кьм покойния Христо другите останали една шепа лекари в Бг всички щях да избягат в чужбина от бьз! Той бокича си знае работата.
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчето е убито от некадърни "лекари" тука бау и някакви платени деца ще ми обесняват обратното. Как не ви е срам бе