Жители във Варна спорят заради санитарна сеч

Някои смятат, че рязането на дърветата се случва по вандалски начин
15 окт 2020 09:00, Ния Христова
14
Жители във Варна спорят заради санитарна сеч
Снимка: БГНЕС
Местни хора от варненския район "Младост" сигнализират за санитарна сеч на половинвековни дървета.
 
Те се притесняват, че "подмладяването" всъност ще ги унищожи, предаде bTV.
 
Преди дни е започнала санитарната сеч на улица "Радост" във Варна. Д-р Христина Димитрова и д-р Маргарита Млазенова са шокирани от вида на дърветата. 
 
"Правят го абсолютно хаотично и профански, като изрязват 90% от клоните и режат половината от стъблото", разказва д-р Димитрова. 
 
"А беше страхотен чинар. Даваше хладнина, даваше сянка, даваше простор и въздух на целия квартал", добави д-р Младенова. 
 
Двете жени са на мнение, че резитбата ще погуби дърветата и я определят като вандалска проява.
 
До тази сеч в района всъщност се е стигнало след сигнали на граждани. Те дори са направили подписка за извършването й, тъй като смятали дърветата за опасни. 
 
"При хо-големи бури тук се чупят клони, падат по пътеките, деца минават с тротинетки, без тротинетки. Няма как всички да са съгласни. Но хората, което са дошли като фирма, би трябвало да разбират каква е сеч, нали?", коментира Нели Иванова. 
 
От район "Младост" са признали, че не е направена консултация предвалително с арборист, но са били категорични, че всичко е извършено по правилата. 
 
"Това е т.нар. формираща резитба за намаляване на короната на дърветата, понеже дърветата са огромни и ще започнат да излизат извън обхвата на обслужващата техника. Ако на едно дърво се режат самониските клони, това дърво расте на височина", обясни Милена Борисова, главен експерт в отдел "Екологичен контрол и озеленяване" в район "Младост". 
 
От кметството са категорични, че дърветата няма да бъдат погубени, а дори ще станат по-красиви след време. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Do Apolo преди 3 години
Bravo,naj-posle edin razumen 4ovek!Ostanali sa i takiva!Respekt!
10
0
 
2
 
! Отговори
Аполо преди 3 години
1.сеч се казва резитбата в гората; тук си е само формираща резитба или "рязане на глава"!!За да се сваля от стъблото, значи в него е тръгнало гниене (по различни причини)2.докторките някой пита ли ги как да лекуват,.Та се изказват по въпроси които не са им в компетенцията?!3.думичката "Арборист" няма смисъл в бг език...4.проверка на фирмата дали има назначен отговорник с правилното образование -ЛА,горски инженер,агроном...5.не всичко полезно е приятно на вкус и вид ;)
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От ВарнаГрозно си изглеждат окастрените дървета, но толкова си могат хората :) Може и да има някой запознат как се кастри дърво, не разбирам от тези неща, но определено ми изглеждат като скопени дърветата :)
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чинарa няма да бъдат погубени от резтба
7
1
 
1
 
! Отговори
Недялко преди 3 години
Говоря за центъра на Варна
6
1
 
2
 
! Отговори
Недялко преди 3 години
Няма проблем с дърветата,наистина след около година се раззеленяват с нова корона . На нашата улица ги изрязаха и всички си помислихме,че дърветата са похабени,но след около година положението е различно,имат корони,вече няма клони,които да падат при силни ветрове. Спокойно.
5
1
 
6
 
! Отговори
От Варна преди 3 години
Няма място за притеснение. От 2г режат активно клони в различни квартали и досега не съм видял загинало дърво. Още на следващата пролет има нова корона, която пази сянка. Да, изглежда грубо, грозно и недомислено, но дърветата си знаят работата (за разлика от онези, които им го причиняват).
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГАРГИ ИЗЛЕЗЛИ ЗА ПЛЮЯТ ОБЩИНАТА, РЕЖЕТЕ ИМ ПЕТОЛЪЧКИТЕ И ДА ХОДЯТ ПРИ ЛЕНИН.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невежото население подава сигнали към некомпетентна община, която праща неграмотни изпълнители. Ето това е, което става. В София е същото. Някакви диви неграмотници периодично осакатяват дърветата и дори убиват съвсем здрави дървета. А общината отчита дейност, "грижи се" за "зелената система"...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата морска градина изсечете, да не вземе някой с тротинетка да мине през някоя съчка и да се пребие.
1
3
 
12
 
! Отговори
Легендата преди 3 години
Проблемът е, че не съм видял някой да се грижи за дърветата, да ги лекува. В началото директно минаваха когато времето е хубаво и режеха короната. Сега влагат малко повече старание, но сме далеч още от нужното. Всяко дърво си има време и техника за подрязване. Не е шега работа, а наука. Не случайно половината дървета от морска гара до Винса загинаха.