Проф. Младенов: Самолечението с лекарства за коронавирус е недопустимо

Няма панацея, лечението е комплексно, обясни специалистът
15 окт 2020 09:23, Петя Славова
46
Проф. Младенов: Самолечението с лекарства за коронавирус е недопустимо
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма панацея срещу COVID-19, лечението е комплексно, казапред БНТ проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по "Реанимация и интензивно лечение" в МБАЛ Токуда. Той описа подробно как протича заболяването и какъв е процесът на лечението на пациенти с коронавирус.

Проф. Младенов каза, че има изградена стройна структура на първично приемане, диагностициране и лечение на пациентите. Той изтъкна, че болницата работи без да спира другите дейности, включително оперативните дейности. В болницата има обособено COVID отделение за тежки реанимационни и по-леки болни, където в момента има около 20 пациенти.

Още по темата

От гледна точка на клиничния процес д-р Младенов обясни, че заболяването протича в три фази за период от 14-21 дни. Затова лекарят поясни, че при лечението на това заболяване е много важно да се знае тенденцията на развитие, за да се прилага медикамент според фазата, в която то се намира. Именно затова се провежда комплексно лечения в три насоки.

От една страна, подчерта той, трябва да се лекуват хроничните заболявания на пациента, от друга - трябва да се спре цитокинната буря, която е генетично детерминирана и оказва инфекциозно въздействие върху организма, опустошава клетъчния материал. На трето място - тъй като вирусът използва клетката, за да се репликира, което е второто поражение върху нея.

"Ние трябва да подхванем нещата така, че да можем да спрем този двоен удар върху организма", каза проф. Младенов. Тук той изрази загриженост за недостига на специалисти реаниматори и интензивисти в страната.

По отношение на използваните средства в лечението, той изтъкна, лечението се провежда с различни лекарствени препарати и други средства в зависимост от конкретния случай. Професорът предупреди, че тези препарати не са достъпни в аптеките и могат да се използват само в болниците под предписание на специалисти. Самолечението с такива препарати е недопустимо, категоричен беше той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Дянков лол преди 3 години
Не е вярно,! SARS подобни получават страните с Хамерикански реактори, това е невъзможно! Вие още нямате такъв, ще видите като докараме колко случаи и какви новини ще имате, те англичаните с короната са си добре, нали бях при тях, то и аз съм много добре, вервайте ми
38
0
 
5
 
! Отговори
lawers преди 3 години
Всяко самолечение на каквото и да е е допустимо и разрешено, защото е вид лечение
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго заглавие "Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа" но по горната статия показва и доказва че отговорността е изцяло на лекарите и здравните заведения.
36
1
 
1
 
! Отговори
повтарям преди 3 години
В такъв случай отговорността е изцяло на лекарите и здравните заведения.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Още преди няколко месеца един друг професор който беше от т.н. медицински съвет беше написал статия че имало лекарства и методи за лечение на ковитодеветнайсе но те щели да бъдат достъпни само за лекарите. Още тогава много се възмутих като човешко същество на такова мнение и решение и ето че то било факт. В такъв случай отговорността е изцяло на лекарите и здравните заведения.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДА НО ТО КЪДЕ ИМА ХИНИН, ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗЧЕЗНА ОТ ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА, ОЧЕВИДНО СЕ Е ЗНАЕЛО ЧЕ ЩЕ ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ВИРУС И ВСИЧКО ОСТАНАЛО КОЕТО НАБЛЮДАВАМЕ ОТНЕМАНЕ НА ПРАВА И ПРОЧИЕ НЕЩА НЕДОПУСТИМИ ДО СЕГА......
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Професорът предупреди, че тези препарати не са достъпни в аптеките и могат да се използват само в болниците под предписание на специалисти."ТОВА НЕ ПРОСТО Е НЕДЕМОКРАТИЧНО НО ЗА МЕН Е ЦИНИЧНО.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Недопустимо" чак не е. Но определено е безсмислено и понякога - опасно - зависи с какво се лекуваш.Защото лекарство против този вирус няма. както и срещу повечето вируси, впрочем. Но има лекарства за облекчаване на симптоматиката, които си е напълно нормално да се взимат, когато човек се чувства зле. Стига да непоема вредни и опасни препарати или да не предозира.
31
0
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Тези нагли търговци-убийци в бяло вече ще ни определят с какво е допустимо и с какво е недопустимо да се лекуваме, е аз от 27 години се лекувам абсолютно сам и то напълно успешно, нека някой от тези да ми обяснява колко ''недопустимо'' е това!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНТочно ти преди 5 месеца разправяше колко хубав бил хинина и струвал копейки.Сега разправяш колко лош бил.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Какви са бе?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 За съжаление си абсолютно прав!
27
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама естествено, никой няма сметка да се излекуваш.
26
0
 
5
 
! Отговори
D: преди 3 години
Що, да не сте открили вече лекарство ???
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човека, но в болниците приемат само ако бутнеш лев под масата или си близък до управляващите.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой е болен да пише тук.*** ще му обяснят как да се "лекува" и кой е най-прекия път до моргата. В болницата или при лекар не е нужно да се ходи.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нищо ви няма и сте напълно здрави - вървете на лекар и той все ще измисли нещо!
22
0
 
11
 
! Отговори
аха преди 3 години
Да,бе да! При леки симптоми се лекуваш като при грип! Да влезеш в болница да те объркат нещо ли?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Като знам какви са съвременните български вина, няма да живееш дълго, като дядо си.
20
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До АнонименНямат пари хората :(