Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа

Колективният имунитет е неприложим, обясни вирусолог от Кеймбридж
15 окт 2020 11:55, Петя Славова
128
Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността". Това заяви пред Нова тв вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа не е добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от Щатите. По мнението й страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Още по темата

Според специалиста стъпките предприети у нас са в пълен унисон с тези по света. "Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид", казва д-р Петрова.

Тя добавя, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид.

Единият от тях са маските, казва тя. "Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят, дори не стои на дневен ред.

Колективният имунитет е другото важно според специалиста нещо около пандемията.

"Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията", казва д-р Петрова.

Тя допълва, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ковид жертвите са по малко от 1%. От обикновен грип около 2-4%.
49
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 45, преди 3 години
"... Как тогава се изчислява процентът,на каква база?"На никаква, 45, на никаква база. Важното е да има гръмки и шокиращи изказвания и заглавия. Паниката и страхът са бащата и майката на роба!Понеже има достатъчно критична маса неуки паникьори, готови или да се вържат на всяка глупост, без да мислят, или на които е платено да разпространяват заплахи или просто да си продават медийните заглавия.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От грип умират 1 на 1 000 .От covid-19 жертвите са до 10 на 100.
47
2
 
9
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Не 15 ами 50 пъти по-висока. Най-много обичам спецове, които използват термини, като "просто Грип", какво е просто грип? Респираторното заболяване причинено от Инфлуенца вавира изключително много, при различните типове Инфлуецна - А,В,С и тн. Отделно има огромна разлика между щамовете на инфлуенца, примерно H5N1 се предава много трудно, но пък има смъртност от около 50%, H1N1 се предава много лесно и смъртността може да стигне 0,5%. Има още десетки щамове на различните типове.
46
3
 
4
 
! Отговори
скоро, скоро... преди 3 години
Ще има излишък от човешка стока на пазара на труда. Цената на човешката стока на пазара на труда ще продължи да пада. За едно работно място ще се състезават поне по 100 човека да го спечелят. А тези имат щастието да спечелят работно място ще работят до изнемогване като *** на капиталиста и ще се тресат от страх да не загубят работата си зашото децата им ще гладуват а банката и топлофикация ще им продадат жилището и ще останат на улицата нз произвола без препитание и без подслон.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В най-скоро време, най-скоро ще го видите вируса колко е страшен, ни плашат от една година вече.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изводи, базирани на тотална липса на изследвания и информация. Никога до сега не са били правени мащабни проучвания на това кои и колко хора са умира като последица от ОВИ /грип/. За първи път сега някой се опитва да прави такива статистики, които са доста непълни, поради липсата на научни изследвания на всяка смърт, обявена като такава от ковид. При тази липса на изследвания и научна информация подобни изводи, като твърдението от загвалието, са чисти алабализми! Но това го схваща учил човек.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато човек е с грип, се вижда. Когато човек е с ковид 19, казват, може въобще да не се прояви. Как тогава се изчислява процентът,на каква база?
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп отряза ли им вече финансирането на СЗО. Преди казваха, че маските не помагат поради простата причина, че маските са кът. Сега, като накупиха маски и трябва да си ги пласират на населението станаха задължителни и жовотоспасяващи
41
7
 
6
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
Надявайте се да е измислица,ама не е.И ще го усетите лично в най-скоро време,както вървят нещата..
40
5
 
2
 
! Отговори
AAA do 22 преди 3 години
отвори си сайта на CDC и ди прочети сам. По време на свинския грип само в САЩ са починали между 150 и 650 хиляди, статистиката не е точна, защото никой не е бил толкова *** като сега да брой всеки заразен
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се поправя, познавах ги, явно още си мисля че са живи :))
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете само проверяват нещо в ДНК или РНК някакъв хромозом дали имал нещо си, и тогава можело хайли лайкли да си заразен, а може и хайли лайкли изобщо да не си заразен с новия вирус който още никой не е изолирал.Видеото в ютюб показват документи където признават, че вируса не е изолиран и никой не знае дали изобщо има такъв вирус: "THE MOST IMPORTANT Video on Earth Right Now"
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво да е заразен Тръмп, като вируса е измислица!
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам хора които са починали от грип, който се е развил до бронхопневмония, за починали от КОВИД не знам, единствено "черпя" информация от медиите :)) Каквато и пропаганда да ми пробутат, аз вярвам безрезевно :))
35
6
 
8
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Само дето от грип умират деца и родилки, а от Ковида само с придружаващи заболявания!
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без нови колонии и евтини ресурси западната система не може повече да съществува. А ресурсите са в Русия.
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия.
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп изобщо не е бил болен за да го изкара.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп така го покоси смъртоносно, че стар човек на 74 години си го изкара на крака за няколко дни без да престава да работи.