Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този сайт форумите вървят много бавно и това ме дразни честно казано.
255
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 276"Ние не обиждаме и не правим квалификации но щом ни трият заради теб значи си ***"Обикновено трият коментри, които са вулгарни, фейк нюз и откровено неадекватни. Реално това е тролене, тъй че и логиката ви е наобратно.
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТЕН.Ние не обиждаме и не правим квалификации но щом ни трият заради теб значи си *** първо и второ написаното е било верно.
253
3
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
А в момента може и да е много по голям %-та предвид евтините храни, имоти и коли в Китай.
252
0
 
2
 
! Отговори
Тест преди 3 години
До Анонимен 273Защо не ми отговориш на въпроса лично за теб?Не се грижи за мен как ще съм след година две или това ви е автоматичната реакция когато не искате да отговорите на някой неудобен въпрос?:)))))
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тест-Стига си се напъвал,година-две без доходи и ти ще станеш бетер-римлянин!
250
3
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 267,Средната им класа расте на година с 1% или 1/5 от населението им вече , което означава 19% от цялото им население. :)
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазия"Какво би им попречило? :)"Каквото им пречеше и преди.:)))
248
0
 
0
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Изкопираха*
247
5
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 263,В повечето американски университети преобладават китайските професори.Най-големият телескоп в света се строи в Китай. Искат да строят изкуствено слънце. Изпратиха апарати на обратната страна на Луната.Изолираха руската военна техника.След като имат базата вече, дали пък нямат капацитета да развият високите си технологии.Какво би им попречило? :)
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияНяма как 300 млн. китайци да имат доход колко средната класа в Германия, може би 30 млн., но и 300 млн. - това са твои свободни съчинения.
245
6
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 261,300 милиона китайци взимат доход еквивалент на дохода на средната класа в Германия, защо да не опитат да се ориентират вътре?Си Дзинпин подготвя военна операция срещу Тайван, ако последния ги провокира, а Китай отделя пари за война само 3-4 пъти по-малко средства от колосалния бюджет на САЩ.Китай може без война, а САЩ дали могат без да закърпят дълга си? :)
244
1
 
0
 
! Отговори
Тест преди 3 години
До До 262-Тест/264Засега е само "идея". Непосредствена нужда от нея все още няма.На мен целта ми е да разбера дали защитниците й са склонни да я приемат в ежедневието си, та ви питам: съгласни ли сте римляните да получават УБД колкото и вие?
243
1
 
5
 
! Отговори
До 262-Тест преди 3 години
Абе идеята за ББД не касае само римляните,тя ще бъде на дневен ред за много голям процент от населението на Земята!
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазия"Технологията е налице"Технологиите се развиват. Или разчитате, че са станали толкова силни, че могат с пари да си откраднат още повече. Рано или късно тоя процес ще спре, защото погълнат ли и последните които произвеждат технологии, вече няма да има кой да ги развива.:)))):)))
241
1
 
2
 
! Отговори
Тест преди 3 години
До До-253 Тест"Какво има да тестваш,във време когато повече от половина жители на дадена страна се окажат излишни(а това време наближава)на същите трябва да им осигури поне препитание иначе става страшно!"С други думи, ти си ЗА това римляните и ти да получавате един и същи базов доход?
240
0
 
2
 
! Отговори
До257 преди 3 години
Арсенала е много голям и изпитан! Санкции,мита,етническо напрежение,регионални конфликти,войни и т. н!А мантрата че те са си самодостатъчни и могат да разчитат само на вътрешното потребление,просто я забрави!
239
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББД е поредната стъпка към създаване на общества от неграмотни и безпретенциозни зомбита !
238
1
 
4
 
! Отговори
До-253 Тест преди 3 години
Какво има да тестваш,във време когато повече от половина жители на дадена страна се окажат излишни(а това време наближава)на същите трябва да им осигури поне препитание иначе става страшно!
237
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тест МИ КОЙТО НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ ДА БЪДЕ НАКАРАН ТОЙ ДА РАБОТИ НА НЕПРЕВЛИКАТЕЛНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА А НЕ ДА ПОЛУЧАВА ПАРИ КАКТО И ДА СЕ НАРИЧА ТОВА. ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА ОСТАНАЛИ ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА БЕЗ РАБОТА ДА ПОЛУЧАВАТ БАЗОВ ДОХОД НЕЩО КАТО ОБЕЩЕТЕНИЕ ЗА БЕЗРАБОТИЦА, НО ПОВТАРЯМ ОБРАЗОВАНИТЕ НО ИЗЛИШНИ ХОРА, ЗАЩОТО СЕГА НЕ Е ТАКА И ТЕ СА ИЗХВЪРЛЯНИ ОТ ПАЗАРА НА ТРУДА А НА РОМИТЕ СЕ ДАВА НЕ СОЦИАЛНА ПОМОЩ АМИ НЯКАКВИ ПАРИ И АЗ НЕ ЗНАМ КАКВИ НО ВИЖДАМ ЧЕ ТЕ НЕ РАБОТЯТ А СА ДОБРЕ НЯКОЙ ИМ ПЛАЩА СМ