Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 250,Интересно как освен чрез санкции т.е. леко забяане се спира фабриката на света? :)Защото тя ще продължи, технологиите макар и откраднати са на лице. На лице е и огромен вътрешен пазар, както и континенти като Африка. :)
235
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 254"До Анонимен Не е наета стоката а човека това е разликата."Напротив, точно труда на човека се наема. Останалите неща които си написал са абсолютни безмислици за баламурници и толупи, които биха се впечатлили от високопарни приказки за европейската комисия и външно министерство. А това че намеси "пряката демокрация" в цялата работа, показва, че си АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТЕН.
234
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОСПОДА - ПРЕДИ 30+ ГОДИНИ ИМАШЕ ЕДНИ ТРУДЕЩИ СЕ, КОИТО БЯХА НАЗНАЧЕНИ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ И КОМСОМОЛСКИ ТАКИВА- ТЕ НЕ ПРАВЕХА НИЩО И БЯХА С ДИРЕКТОРСКИ ЗАПЛАТИ- ЕТО КАК ПРИ СОЦА СЕ СЪЗДАВАХА "ПРОФЕСИИ", КОИТО БУДЯТ НОСТАЛГИЯ И СЕГА. ТА ЗНАЧИ ЖОРКО ПОЛУЧАВА 400ЛВ БАЗОВ ДОХОД И ТОЙ НЕ ПРАВИ НИЩО ИЛИ ЗАПОЧВА РАБОТА БЕЗ ОСИГУРОВКИ ЗА ДА НЕ ГО ПИПНАТ- АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, А ВИЕ...
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Не е наета стоката а човека това е разликата. Стоката тоест труда се наемаше в пряката демокрация, но сега в либералната демокрация се наема човека и даже на него се търсят специални работни места, справка Еврокомисията и външно министерство, а също и в почти цялата администрация е така търси се работа на някакъв човек но дори и бизнеса прави така срещу облаги, разбира се това граничи с корупция но такава е нашата страна корумпирана, който не схваща правилата е извън играта....
232
0
 
1
 
! Отговори
Тест преди 3 години
Нека да тестваме идеята за универсалния доход: римляните в България ще получават същия базов доход както и българите (очевидно, той трябва да е приличен за ЕС, нали така?). Някой от защитниците на това нещо съгласен ли е с тази идея?
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ноби Може да е така но може и да не е така. Ако е така това е по добрия вариант, защото базовия доход не трябва да се разглежда като социална помощ, която у нас за българите както знаете е петдесет лева толкова колкото е добавката за пенсионерите, освен че се заработва., което е ангария и дори не искам да го коментирам. Царското правителство го въведоха това, тройната коалиция не го отмени а герб се възползваха....Ми едни такива ужасни несправедливости има. хора в пред пенсионната възраст ка
230
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 245"Сега си стока на пазара на труда която се наема, тоест плаща ти се наем, ти си стока която е наета"Едно уточнение: не си ти, а труда ти. Труда ти е "Стоката".Има доста голяма разлика.
229
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246"Ти не се грижи за китайските технологии, Китай е първа световна икономика и измества вече всички."С въпроса ми исках малко да те приземя за претенциите, че Китай били "фърст". Това, че ги превърнаха в завода на света не е достатъчно, а може и бързо да се промени.:)))
228
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩО Е БАЗОВ ДОХОД ? До някъде си прав но кажи какво да ги правим *** да ги прогоним ли ми те даже идват нови не виждаш ли. Има българи също останали от години без работа макар че са образовани и са записани в бюрата по труда или не са но нещата не са се получили при тях а и работните места са изядени от глобализацията. За такива хора също трябва подкрепа знаете ли че те дори няма да могат да се пенсионират. Това не е шега това е истина. Герб забраняваха до сега да се говори за този пробле
227
0
 
4
 
! Отговори
ноби преди 3 години
идеята е , че е безусловен, а не дали работиш или не
226
1
 
5
 
! Отговори
До240 преди 3 години
Момче,старите хора са го казали! И Хляба и Ножа са в него! В Запада са и парите и силата,така че на Китайците ще им се наложи да изядат доста Ориз докато се сдобият с"хляба и ножа"
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още навремето един грузинец го е казал:Има човек-има проблем,няма човек-няма проблем! Технологичното развитие съчетани с Пандемията ще доведе именно до товаДа няма(хора)и Проблеми в производството на почти всичко,на раята ще се отпусне ББД който ще стига единствено за физическото оцеляване! Абе с две думи-чака ни "розово бъдеше"
224
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КУРроната я измислиха за да отклонят вниманието на масите, да замажат положението и да скрият иначе очевадната истина че целия западен свят тотално се ос*ра и се провали както икономически така и социално и културно. Пълен разпад и деградация. Китайците спечелиха войната. Китай е новият световен господар.
223
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 240Ти лично от коя китайска технология се възползваш и си много доволен?
222
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 235"Просто няма как да се подиграват с труда на хората и после да реват, че нямат качествени хора"А, те хората сами ли оцениха, че труда им струва повече отколкото им плащат?Аз може да си мисля, че заслужавам поне колкото един лекар на Запад, това означава ли, че тия които не ми дават такива пари са използвачи, които не ме "оценяват"?
221
2
 
2
 
! Отговори
До234 преди 3 години
И как е рухнала? Наложения фиатен свят на средствата за разплащане се контролира от Запада,потребителите са налице,Китай със санкции и мита ще бъде поставен в трета глуха,така че не виждам кое е рухнало!
220
1
 
5
 
! Отговори
Далавер Импекс преди 3 години
Но си имаме много неработещи богаташи.
219
0
 
8
 
! Отговори
Кукуруку преди 3 години
<html><body><!--StartFragment--><pre>Ниe щe хвърлим вcичкoтo злaтo нa CAЩ, цялaтa cилa нa CAЩ зa измaмвaнe и oглупявaнe нa хoрaтa oт coциaлиcтичecкия cвят. Нeзaбeлязaнo щe пoдмeним чoвeшкитe цeннocти c фaлшиви. КAК? Щe нaмeрим eдинoмишлeници в тeзи cтрaни и Руcия. Щe рaзгърнeм грaндиoзнa пo мaщaби рaзлoжитeлнa рaбoтa, щe изтръгнeм coциaлнaтa cъщнocт нa литeрaтурaтa, щe нacърчaвaмe aвтoри, кoитo втълпявaт в чoвeкa култ към ceкca, нacилиeтo, caдизмa, прeдaтeлcтвoтo - тoecт бeзнрaвcтвeнocттa. Нужни ca пиcaния, ocмивaщи ecтecтвeнocттa и пoчтeнocттa кaтo aрхaични oтживeлици. Прocтaщинaтa, нaглocт
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.Докато не се промени това, ще сме си все бедни. Просто няма как да се подиграват с труда на хората и после да реват, че нямат качествени хора. Няма и да имат!
217
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е корона вируса. Западната система рухна. Корона вируса не е толкова страшен, това е само повод.