Имат ли интерес младите хора към учителската професия?

Средната възраст на преподавателите вече е под 50 години
17 окт 2020 16:14, Анисия Иванова
31

Увеличава се броят на младите учители, а средната възраст пада под 50 години. Имат ли интерес младите хора към учителската професия и какви са тенденциите?

Вера за първа година пристъпва училищния праг като учител на третокласници. За нея не е имало колебание, че това е нейно призвание, още от детството.

"Израснала съм в семейство на учители. Изнасяла съм уроци вкъщи пред огледалото. И от малка съм осъзнала, че може би това е професията, която ме тегли. Това е призвание. За да си учител, трябва да го чувстваш от сърце. Трябва да имаш желание да работиш тази професия", каза учителката в ОУ "Любен Каравелов" Вера Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Ръстът на младите хора в образованието тази година е 18%. Над 2500 учители са започнали работа.

"Преди 5 години от випуск 18 випускници - двама искаха да стават учители. Сега вече двама не искат, но 18 искат", коментира председателят на СБУ Янка Такева.

С новопостъпилите млади кадри в образователната система се променя и възрастовата граница.

"Средната възраст на учителите намалява, вече е под 50 години. Знаете, че преди 5 години беше 53 – 52", допълни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Интересът към педагогическите специалности в университетите също расте тенденциозно.


31
Още от Страната
Helpbook сигнали: Тротоари и детски площадки се превърнаха в паркинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 1 седмица
Сополко, първо се научи да пишеш, тогава си отваряй устата за учителите. СТАПИТЕ се пише СТЪПИТЕ, ама карай, да си само ти прост и неграмотен, ама устат в тази държава, с мед да те на храня.
26
1
 
3
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 1 седмица
Трудна и неблагодарна професия.Идва теле ,вол излиза и после обяснява как образованието е скапано,но с тая диплома отива в Йейл,Харвард, Оксфорд...И пак обяснява ,че отишъл там въпреки образованието. Като добавим,че е и зле платена ,става ясно каква е ситуацията....
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При 1500 лева стартова заплата, 6 часов работен ден и 3 месеца полагаема отпуска смятам, че скоро ще има пренасищане от учители.
24
2
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 1 седмица
Точно казано. Много учители и ще гласуват за Цв. Цв. Който плаща на музиканта, той поръчва музиката.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анатема наСулЮПасито преди 1 седмица
Повече мечтаят да са в партията на Цвъки (Молитвената закуска),за да си купят асансьори.
22
15
 
8
 
! Отговори
4 месеца отпуск преди 1 седмица
Учителите трябва да са на срочни трудови договори за 8 месеца. През ученическите ваканции не трябва да има заплати. къде го има това-работа без заплата. къде го има това -4 месеца отпуск?
21
8
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 1 седмица
Средната заплата на учител вече е към 2000 лв. Заплата сравнима със западната, още помече, че на запад данъкът е къвм 52 процента от заплатата. В португалия учител получава по-малко от български учител, акто се вземе предвид,че трябва да плати 40 процента данък върху заплатата.
20
7
 
6
 
! Отговори
връзкаджийство преди 1 седмица
Заплатите на учителите са крайно високи(към 2000 лв средно за учител пред пенсия), но няма реформи. Защо учителите не са изпитвани на атестационни изпити-с цел проверка на знанията? как така учител получава повече от университетски преподавател с два доктората? Защо учители се назначават без конкурсен иззпит?
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 60години най-негодните и пропадналите стават учители.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едва ли ще намерят учители по математика, физика или програмиране..
Трябва да си пълен негодник да станеш учител за 1000лв.
17
12
 
5
 
! Отговори
сополивец преди 1 седмица
За три 4аса на ден и това вие много.Прости и елементарни сте.И на малкия пръст не мои да стапите на сервитьорите.
16
5
 
9
 
! Отговори
учител преди 1 седмица
1. Брутна заплата от 1260 лв. съответства на 977.73 лв. нетна. Ами честито на печелившите от догодина!
2. Масово учениците толкова са се разлигавили и разпуснали след т.нар. "дистанционно обучение", че трудно се овладяват дори и от опитни педагози. Така, че да заповядат младите.
3. От пет кандидатки за учителки по информатика и ИТ, при нас, нито една не беше написала и ред програмен код, а трябва да преподава програмиране на C#.
4. Трагедията е пълна, ама за тия с костюмите всичко е супер!
15
4
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 1 седмица
Тъй като говорим за млади учители, те започват с минимална заплата 950 или чисти 730. И кой точно ще има интерес от подобна заплата? Говорим предимно за жени, които имат или ще имат деца и само памперсите не могат да платят с тези пари.
Ма, няма проблем, управляващата мафия има решение на въпроса - ще докара украинци и молдовци за учители. То и без друго на повечето деца българският не е роден език, ще се разбират чудесно с чужденците.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щяха да имат интерес младите, ако заплатите за младши учители бяха поне на нивото на заплатите на сервитьорките и барманите.
13
3
 
18
 
! Отговори
Рънърса преди 1 седмица
Ако стана учител ще ми се налага да обучавам предимно деца на роми и мутри, а за това поне 4000 euro на месец трябва да ми броят, минимум.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хм.1260 лв но чак от март.Който остане....
11
3
 
11
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 1 седмица
балами много, на това разчитаме, иначе нощно шкафче се пълни трудно!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имат, разбира се. 1260лв. заплата за млад учител са жалка сума, не им завиждам, но имам сума приятели, които избраха да работят с деца. Адмирации! Разбира се, работят на 2 места, за да докарат 2600 и да могат да живеят поне близко до нормалното (в ИТ сектора при нас базовата заплата е 3200 за студент на 21). Вместо ББ да дава пари за канцеларски плъхове и администрация да качи двойно заплатите на лекари и учители и да съкрати едно 90% от администрацията- заменима е с Правец...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Средната възраст намалява,но не и средната маса.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кагато заплатите на начинаещите учители станат по-високи от професорските в СУ, тогава интересът ще бъде още по-голям.