Няма данни коронавирусът да протича по-тежко, смята вирусолог

Причините за високия брой на заразените - комплексни
17 окт 2020 11:02, Петя Славова
12
Няма данни коронавирусът да протича по-тежко, смята вирусолог
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така. Това обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип.

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
То тва не е грип бря!А биологично оружие.
9
0
 
1
 
! Отговори
до top sectet преди 3 години
то къв си бе, вирусолог ли че давсш мнение кое и как се открива с ПСР теста. Май си поредна *** избиваща комплекси.
8
4
 
0
 
! Отговори
TOP SECRET преди 3 години
"Няма данни коронавирусът да протича по-тежко, смята вирусолог"Няма и данни как и по какви параметри се прави Теста че да показва точно Covid-19 а не просто ГРИП поне до ден днешен няма никаква Информация КОРОНА ВИРУС НЕ СЪЩЕСТВУВА
7
1
 
0
 
! Отговори
ДС чете FB преди 3 години
И не забравяйте да спазвате 2м дистанция дори в наративния стил, из bnr writing style manual хехе
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи той СМЯТА че няма данни... Ами ако има данни и просто не знае за тях? Я си оправете залгавието бе:) защото и аз смятам, че в днес бг няма редактори.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес няма данни КОВИД да протича по-тежко, но преди 2 дни имаше данни, че е до 15 пъти хо-смъртоносен от грипа. Има данни, че е пандемия с огромен брой заразени, болни и починали, че причинява дълготрайни увреждания, но пък има и данни, че е вирусът е под контрол. Има данни, че училищата са развъзник на даразата, но има и данни, че са най-безопадното място... И така нататък. Най-сигурни обаче си остават данните, че всички "експерти" по вуса страдат от тежък интелектуален и морален дефицит.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието малко... Той СМЯТА, че няма или наистина НЯМА? Защото това са две много различни неща.
3
0
 
3
 
! Отговори
Джо преди 3 години
И за това всеки ден нов рекорд - вчера само 14 починали!
2
2
 
5
 
! Отговори
няма данни преди 3 години
и тук отдолу вляво какво виждаме - проф, Хубчев умрял!Браво - няма данни да!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логиката изисква мутациите му да го правят по-заразен и по-леко протичащ. Всички вируси имат една цел-да оцелеят и да се размножават.