Здравният министър: Няма да се затварят училища в област Търговище

Не се налагат нови мерки в страната въпреки скока на заразените, заяви Костадин Ангелов
Обновена: 17 окт 2020 17:46 | 17 окт 2020 17:35, Петя Славова
40
Здравният министър: Няма да се затварят училища в област Търговище
Снимка: БГНЕС

Няма да се затварят училища в област Търговище. Няма заболеваемост на учениците над 20 на сто, каза в Търговище министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след запознаване с конкретните числа за ситуацията.

Министърът отново потвърди позицията си, че нови ограничителни мерки в страната не се налагат въпреки увеличаващия се брой заразени с коронавирус.

От понеделник присъствената форма се връща и в двете най-големи учебни заведения в града, които преминаха в последните два дни на миналата седмица към обучение в електронна среда за извършване на пълна дезинфекция.

Още по темата
На пресконференция в присъствието на областния управител Митко Стайков и кмета Дарин Димитров бе съобщено, че към днешна дата 27 учители от региона са диагностицирани с коронавирус. Двама се лекуват в болница, а останалите 24 са на домашен стационар; един е починал. 23-ма са карантинираните педагози.

В областта учениците с коронавирусна инфекция са 12 - всичките са без симптоми и при тях не се налага болнично лечение. Карантинираните са 295; тези с грипоподобни симптоми - 943. Паралелките, които са под карантина, са 14.

Министърът посочи, че в областта се обучават 10 280 ученици в 760 паралелки. Данните показват, че към момента заболеваемостта при учениците е 12,15 на сто, при педагозите - 9,2 процента, при непедагогическия персонал - 3,39 процента, което не налага предприемане на мерки, ограничаващи образованието в присъствена форма.

Коментирайки желанието на родителите обучението да се провежда в електронна среда, за по-голяма сигурност, здравният министър бе категоричен, че не бива страхът да е водещ, а спазването на разписаните мерки, контролът и самоконтролът, съобщи БТА

В областта вече бяха затворени пенсионерските клубове, а учениците от областния град преминаха на онлайн обучение. Заразените с коронавирус в последните 14 дни там са над 120 на 100 000 души население. Затруднение изпитва МБАЛ-Търговище, където всички легла за лечение на коронавирус са заети.

Търговище, както и област Благоевград, бяха поставени сред рисковите зони за разпространение на COVID-19. В Благоевград забраниха сватбите и кръщенетата като мярка за предпазване разрастването на заразата.

Националният щаб препоръча да се ограничат пътуванията до двете области.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не виждате ли, че никой управник не смее да затвори училищата, защото с тях трябва да затворят заведения, барове и дискотеки, ама не им стиска, защото с мутрите не смеят да се конфронтират. Хората в нормалните държави показват как се прави. Затова ще държим всичко отворено, учителите ще се разболяват и ***, а мутрите ще си правят пачките. А зомбитата ще си повтарят, че децата като ходят на училище ще станат доценти, а като останат един месец онлайн ще затъпеят. Простотия.
33
1
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Явно и ти много учил, затова си много умен. Още от лятото беше ясно, че отворят ли се училищата, страната ще пламне. Като учител ще ти кажа, който иска да учи може да учи и online, който не иска, ще си спи на чина или ще си медитира в час. Какво тук значи "да имат децата социални контакти", когато умират хора. Споко, те контактите си ги правят след училище достатъчно в наргиле-баровете. Абе *** народ, това е.
32
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Чудя се на хората където искат да затворят училищата и децата им да не учат за да останат *** .... то такива като вас се управляват най-лесно.
31
1
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Човеконенавистното правителство на хунтатата ГЕРБ-Суджук продължава да се гаври с народа си !!! Интересува се само от парите ,които ще дойдат за КОВИД19,а не здравето на хората!
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ни от манипулацията КОВИД-19. Няма да допуснем безумието от пролетта. Очаквайте бунтове с невиждана ярост ако решите да ограничавате свободата на хората.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на министъра скорошно запознаване сьс - ковид и после да уточняваме мерките
28
5
 
22
 
! Отговори
qqq преди 3 години
Вземете адекватни мерки! Спешно!!!Затваряне на училищата,ресторанти,кафенета и училишата докато е време!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам нещо... като не е необходимо да се налагат засилени мерки, защото този COVID не е страшен, защо ходим с маски вече нз колко време и развитите държави апелират със Стойте си вкъщи? Икономика, ама като ти измре персонала кой ще ти работи, *** такъв?
26
0
 
9
 
! Отговори
Росен преди 3 години
И защо беше всичко това,което изтърпяхме от март месец насам?_Хвърляме се в двете крайности,но накрая пак Господ решава.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да го нападате този министър нищо няма да се промени, защото от него нищо не зависи. Той е като бил гейтс, за насочване и разтоварване на негативната енергия от хората.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не може да разберете?!? Пуснете който може от вкъщи да работи, така се намалява риска за тези, които не могат да работят от вкъщи, училищата трябва да се затворят временно, а на улицата засилен контрол. Как ще премине всичко, като всичко е хаус?
23
0
 
17
 
! Отговори
Русе преди 3 години
И в Русе не се карантинират паралелки при заразени учители. Мерките в училище са 0, учителите носят шлемове, а РЗИ си затварят очите.
22
4
 
23
 
! Отговори
Лекари преди 3 години
За нещастие значителен брой лекари станаха жертва на този вирус , но бай *** не го е еня за това. Бай *** иска да яде , да пие и да друса гьобеци. Бай *** не носи маска никъде вкл и в автобуса.
21
0
 
19
 
! Отговори
.. преди 3 години
Учениците ще го изкарат леко , но техни възрастни близки и учители са потенциално изложени на огромен риск. Важното е обаче , че дискотеки, ресторанти и барове да препълнени и без резервация не може да се влезе вътре. За там никой не говори няма дистанция, няма нищо. Идеално място родителите да лепнах нещо и да го предадат на децата си за разнасяне в училище! Но българина го интересува яденето,пиемето, забавлението -няма сила която да го накара да размисли макар и временно.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така бря министре ...нали има ковид вирус)
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отновово призив към разумните! Махнете си децата от градините и особено от училищата, които вече са пламнали! Никой никого не тества, немногоумните си мислят, че е грипче и ходят болни с дни. Пазете възрастните над 50 г. и болните! Скоро, за съжаление, ще блокират болниците за каквото и да е лечение. Това вече стана през пролетта на запад. Не ви плаша, а това предстои. Колкото и някои щрауси да го отричат! Трябва да сме дисциплинирани и разумни!
18
0
 
32
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Учениците няма да умрат ,дори може да не разберат ,че са болни, но доста баби и дядовци ще гушнат букета. Никой не смее да каже истината и да вземе адекватни решения-идат избори.Всички мерки в училищата са само на хартия.
17
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравления за здравият министър, че не се поддава на фалшиви доводи. Стига сте си прибирали парите от пласмента на ковид19. Не е безвредно, нито полезно за бъдещето на децата да не учат присъствено в училищата.
16
0
 
31
 
! Отговори
Родител преди 3 години
На всички е ясно ,че тестват ли се учениците поне50/50 са положителни.Личните лекари ги пишат ринит и тонзилит ,за да могат родителите да ходят на работа ,а не да стоят под карантина, която трябва да се плати като болнични за гледане на дете до 18 год.Те си ръсят заразата и никой не смее да каже ,че"царят е гол". Освен това ще се разбере, че МОН няма адекватна програма за онлайн обучение и се проспаха 6 м.Пълен ужас е реално,но мълчим , защото се ****хме
15
1
 
20
 
! Отговори
помните ли че преди 3 години
искаха да съдят Мутафчийски за не знам вече какво?ами, нито му заведоха дело, нито нищо, даже му дадоха към пет награди след май месецобаче ето този на снимката е ИСТИНСКИЯТ ПРЕСТЪПНИК, може би сега него осъзнаваме, но след време ще стане ясно, срам срам срам срам срам за лекарите