Колеги на проф. Хубчев потресени: Коронавирусът го смля за 2 дни

Уникален човек, загубата е огромна, заявиха те
18 окт 2020 09:01, Ния Христова
72
Колеги на проф. Хубчев потресени: Коронавирусът го смля за 2 дни
Снимка: БГНЕС
Проф. д-р Георги Хубчев стана поредната жертва на коронавируса у нас. Той прекара 15 дни в реанимация, борейки се с вируса. Проф. Хубчев бе един от малкото онкогинеколози в България и началник на родилното отделение в бургаската болница "Дева Мария". 
 
Специалист, за когото лекарската професия не беше просто работа, а мисия. Той е въвел иновативни методи за лечение и спасил стотици бременни жени с усложнения.
 
"Няколко са онкогинеколозите в България, те се броят на пръстите на едната ръка, един от тях е той. Той имаше пациенти наистина от цяла Бълария. Търсеха го, вярваха му! Миналия месец работихме с бременна, която беше със специфични заболявания. Тя беше дошла от Канада да ражда в България. В Канада й бяха казали, че не могат да поемат този риск, тя беше връщана от няколко града в Северна България, столицата и дойде при нас. Да, всичко мина без проблем, но това е заради изключителния професионализъм на д-р Хубчев. И не мисля, че в скоро време колкото и даровити лекари да има, ще могат да го заместят. Той беше просто отдаден на тази професия", сподели анестезиологът д-р Христо Янакиев пред bTV.
Още по темата
"Всички се възхищаваме на неговия професионализъм, на неговата всеотдайност към пациентите, към родитлките. Буквално за три минути пристигаше за спешни операции, за да спаси бебето, да спаси родилка. Беше уникален човек, просто загубата за всички е огромна - и за пациентите, и за лекари, които можеха толкова много да научат от него", сподели д-р Мария Попова - неонатолог. 
 
"Парадоксът е, че колкото по-добър лекар си, си по-рисков, защото повече пациенти срещаш и шансът да пипнеш подобно заболяване е по-голям", сподели още д-р Стефан Касабов - хирург. 
 
Д-р Хубчев почувствал леко неразположение след поредния работен ден в родинлното отделение. Само часове след това е приет в реанимация. 
 
"За два дни! Всички бяхме като потресени, защото този здрав човек вирусът буквално пред очите ни го смля!", каза д-р Христо Янакиев - анестезиолог. 
 
Специализантите боготворели д-р Хубчев, който постоянно експериментирал. 
 
"Неща, които по учебниците даже не ги пише, от неговия личен опит отделяше толкова много време да седне с всеки един от нас, да пита къде имаме пропуски, къде имаме нужда от помощ. И ни научи освен всичките тези професионални неща, и като хора, като лекари как трябва да се отнасяме към пациентите и помежду си един с друг... Изключително разбран и мил човек, много ще липсва!", сподели още д-р Деляна Статева, специалист акушерство и гинекология. 
 
Кметът на Бургас също изрази своята скръб във Фейсбук. Той написа: "Бургас загуби един от най-добрите си лекари, знаково име в българската медицина - акушер-гинеколога проф. д-р Георги Хубчев. Началникът на АГ отделението в УМБАЛ “Дева Мария”, който спасяваше животи, и с помощта на когото стотици бебета взеха първата си глътка въздух, си отиде след тежко боледуване". 
 
В памет на д-р Хубчев от управата на болницата съобщиха, че предоставят цялата база за лечение на пациенти с COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е починал от корона не се знае . Така се твърди. Собственикът на болницата не случайно предложи цялата база за лечение само на ковид . Голяма лапачка има там и го знаят всички лекари ,затова ще препълнят отделенията
4
36
 
11
 
! Отговори
Ковидинтелелтиалец преди 3 години
Като прочета заглавието, което е обида за интелигентния човек и не чета надолу. Не е нужно всеки мазник да се изказва и да трупа точки с лъжи. Корона вирус смлял, ама друг пър
3
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред такъв човек и истински лекар.
2
42
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕГО ГО СМЛЯ А ПЪК ЗА 105 ГОДИШНАТА БАБА НЕ БЕШЕ И ЛЕКА НАСТИНКА ДОРИ!!!90% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ КОВИД ГО МИНАВАТ КАТО ХРЕМА!!
1
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нещо друго, освен за вируса, ще пишете ли днес, че да знам да не си губя времето?