7,1 по Рихтер в Аляска в кадър: Земята се тресе над минута!

Две малки цунамита удариха бреговете й
Обновена: 20 окт 2020 12:39 | 20 окт 2020 12:39, Нели Христова
30
7,1 по Рихтер в Аляска в кадър: Земята се тресе над минута!

Земетресението от 7,1 по Рихтер, които разтресе Аляска, е предизвикало цунами, съобщава Скот Ленгли от Националния център за предупреждение за цунами, цитиран от BBC. Вълните са били две с височина около 130 см, но до бреговете са стигнали вълни с размер 45,7 см и 61 см.

Според експертите, заплахата от цунами вече е отминала.

Епицентърът на труса е бил на 94 км югоизточно от селището Сенд Пойнт, където живеят близо 1000 души. Огнището е било на дълбочина от 41 км. 

"Усетихме го", казва служителката на клиника Сенд Пойнт Лорна Остербак след земетресението. "Беше си доста голямо.“

По думите й жителите на града ще се отправят към по-високите части на града, далеч от бреговата линия, докато изчакват заплахата от цунамито напълно да отмине. "Очакваме да има още едно след около половин час", отбеляза Остербак. "Намираме се точно на линията на разлома. Израснала съм тук и това е нещо нормално."

Жанет Пиньонес Навалес и семейството й са от остров Кадиак. Те решават да се качат на по-високо място в планината Пилар, когато в понеделник прозвучават предупредителните системи за цунами. Тя живее в Кадиак от 2014 г. и за шести път изживява подобно нещо. "Уплаших се и веднага убедих семейството си да се качим на по-високо място, за да бъдем в безопасност", споделя тя пред CNN.

Кендес Нелсън и нейните три деца се скриват под масата, когато земетресението разтърсва Колд Бей, на около 90 мили западно от Сенд Пойнт. От нейното видео се вижда, че земята се тресе близо минута.

"Всичките ми деца се справят добре. Брук, Уайлдър и Скаут се бяха сгушили под нашата кухненска маса, докато земетресението не спря", каза тя пред CNN, докато семейството чака нови новини за цунамито. "Кучетата бяха по-загрижени за това какво, по дяволите, правим под масата."

Жителите на Омир също предпочетоха да се качат на по-високо място, след като са получили заповеди за евакуация.

Няколко часа след земетресението е имало и множество вторични труса, като два от тях са били с магнитуд 5,9 и 5,8 по Рихтер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Българска журналистика, сър...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно чета откъс от нискобюджетен турски сериал.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълните във джакузито ми са по-големи от това цунами.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земетресението предизвикало цунами, което стигнало до бреговете с височина на вълните 45 см.! Боже, какво бедствие, сигурно вълните са преминали над континента и са стигнали до Атлантика.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма равностранен правоъгълник ! :) , Защото Равностранен Правоъгълник се нарича -- КВАДРАТ = СКУЕЪР !
17
0
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 8,Поради същата причина, поради която о.Гренландия на картите изглежда по-голям от континента Австралия, както и Русия изглежда доста по-голяма от Африка, а всъщност е близо два пъти по-малка. Впрочем и площта на Аляска не е 1,4 млн., а 1,7млн.кв.км.
16
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Формата на Земята не е правилно геом. тяло, нито тя е от изотропен материал. Като добавиш и комбинираното влияние от въртенето около оста си и Слънцето и т.н. в продължение на 4.5 млрд години, формата хептен го е вапцала. Затова се говори за геоид - тяло с повърхнина, за която перепендикулярът към всяка нейна точка съвпада с вектора на гравитацията му.И бай дъ уей, чувал съм за правоъгълник, но не и за разностранен квадрат! А с академиците дано не си говорил на съветски или австрийски език
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там са най- големите подземни бази, трябва да се прочистят.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, говорил съм с Австрииски и Руски Географи--Акадмици по География , те казаха -- формата на планетата ни наистина не е перфектна сфера, но е сфероид 100 процента .И НАЙ-ПРАВИЛНАТА КАРТА ВИНАГИ...ПОВТАРЯМ ВИНАГИ Е САМО ЕДНА ----РАВНОСТРАНЕН КВАДРАТ !ЗАЩОТО ВЕКТОРА СЕВЕР-ЮГ, Е РАВЕН ПО ДЪЛЖИНА НА ВЕКТОРА ЗАПАД-ИЗТОК..ТОВА СЕ УЧИ ОЩЕ В 5 КЛАС ПО ОСНОВИ НА ГЕОГРАФИЯ .ИМА ТАКАВА КАРТА --- ''''ТОБЛЕР УОРЛД ИН А СКУЕЪР'''' !
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите както винаги балканска трагедия в две части...
12
1
 
3
 
! Отговори
ханонимен преди 3 години
Земята май не може да търпи повече толкоз *** ??? :-)
11
4
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
не се притеснявай и тя лъже. Доколкото си спомням, плоската карта с квадратна мрежа на Меркатор e създадена най-вече за целите на мореплаването и "издува" териториите на по-близките до Екватора страни, докато тази на Гал-Питърс, всъщност Питърс лансира цилиндричната проекция, Гал дава повече идеи, но пак създава силно деформирано изображение. Тъй като формата на Земята не е кълбо или елипсоид, а малко по-сложна, и най-близко до реалното нейно изображение се създава с кръгла координатна система
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да няма !!..ПО СКОРО -- ВСИЧКИТЕ КАРТИ УМИШЛЕНО ЛЪЖАТ СВЕТА , ЗА РЕАЛНИЯ РАЗМЕР НА КОНТИНЕНТИТЕ И ДЪРЖАВИТЕ !ЗАЩОТО ИМА ПРОЕКЦИЯ НА КАРТА ОТ 1967 ГОДИНА--НАПЪЛНО ИСТИНСКА И РЕАЛНА --- ''ПЕТЕРС'' ПРОЕКЦИЯ .
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде започва се :) следете внимателно следващите два месеца, за природни бедствия такива каквито е нямало до сега
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1Има там едни стръмни склонове по крайбрежието над разломите. И тъй като не им е за първи път, само чакат поредното по-силно раздрусване за да тръгнат към океана. Тогава чакай голямото хлъзгане, голямото пльос и още по-големите вълни. Защото говорим за стотици и повече милиони кубически метри земя, внезапно озовала се във водата...
7
1
 
4
 
! Отговори
il преди 3 години
Кодиак не Кадиак
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Защо винаги на картите АЛЯСКА -- Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ МЕКСИКО ??Защото няма как да принесеш кръглата земя върху правоъгълна карта без да има деформации. Ползвай глобус или гугъл ърт и ще видиш действителните размери.
5
2
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
До АнонименЗащото си ***! Прочети малко за картографията и за методите на чертане, ***!
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЛАСКА Е 1.4 милиона площ..МЕКСИКО Е 1 млн. 964 000 кв.км !!Защо винаги на картите АЛЯСКА -- Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ МЕКСИКО ??КАТО ТЯ Е С 560 000 КВ.КМ ----------- ПО-МАЛКА ОТ МЕКСИКО !!
3
4
 
4
 
! Отговори
Цар Путелай преди 3 години
До Цар НиколайAко Аляска беше блядтска територия, нямаше и да разберем и да има земетресение.