На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито

Заработва Национален логистичен център за COVID-19
20 окт 2020 06:45, Александър Попов
442
На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито
Снимка: МЗ

Ще стане ли носенето на маска задължително и на открито? Този въпрос ще обсъдят здравният министър Костадин Ангелов и здравния инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", уточни проф. Ангелов.

Още по темата

Има проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити, заяви проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.Аналогично логистично затруднение министърът установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта", съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда тоя цирк без бой няма да свърши.
355
1
 
32
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Маските ако вършат някаква работа, защо толкова много медици се заразяват?
354
0
 
32
 
! Отговори
Интелигент Боко преди 3 години
оказа се, че световните теории на конспирацията вече не са само теории. И щеше да е смешно, ако не беше реалност. Вкараха ни в третокласен филм с третокласни актьори и режисьори, но правителствата клекнаха подред на номерата, а странно как и опозицията в отделните държави също СПИ и ТРАЕ?!?!?
353
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долу маските
352
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите не можаха, но маските ще изядат главата на винету.
351
0
 
22
 
! Отговори
! преди 3 години
Ако миналата година по това време бяха направили същите тестове с тампоните, пак толкова заразени щяха да излязат. А тогава нямаше такъв Т-вирус. Изводите си ги правете сами за бялата мафия.Утре ще ни кажат и че се разпространява като те погледнат в очите. А другиден ще кажат, че ще ни бесят и добичетата ще питат дали ще им ги раздават въжетата или сами да си ги купят и откъде.
350
1
 
11
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Аз предлагам като с свинския грип преди 2 -3 години.Файнъл сълюшън (Крайното решение)Събират ГЕРБ всички потенциални болни и ги изгарят живи,както с животните беше.Щом тогава ГЕРБ спасила България да пробват същият метод. А да забравих,те повечето са от избирателната маса на партията които не можеха да четат и пишат
349
2
 
20
 
! Отговори
без преди 3 години
Как ще хавнеш вирус навън докато вървиш? Кога ще пазиш? Как? Как? ГЕРБ са притиснати да въведат маските, по примера на други държави, за да се доберат до определени пари. Ако не плашиш населението и не играеш играта - няма пари и хептем фалираш.
348
1
 
25
 
! Отговори
az преди 3 години
Не знаех, че вирусът е толкова хитър и може да лети свободно в която посока си избере. Лети си над улица, няма гравитация, вижда човек и си казва "ей сега ще кацна при него!". Вирусът, понеже е умен и лети, като види човек с маска навън и ще си каже "нямам късмет" и ще го подмине..
347
4
 
9
 
! Отговори
до 358 преди 3 години
Как ще спазиш дистанцията в автобуса в таксито в къщата ти като твоето дете безсимптонно лично ще ти я донесе ,за дискотеките въобще не говоря !
346
0
 
9
 
! Отговори
Ноември идва преди 3 години
Още Юни се знаеше за Ноември .....
345
17
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Имаше един търновски тарикат,някакъв спортист по лека атлетика,дето се прави на инфлуенсър и през цялото време предизвикваше съдбата,когато България беше за пример със 100 заразени и 5, 6 умрели,тоя съскаше,че къде били труповете,че всичко било лъжа и западна пропаганда?!Увесил портретите на тодор живков,на сталин,на ленин?!Та си мисля,че сега подобни и,диоти като него могат да бъдат щастливи!Както каза професор Мутафчийски ще раздвижите катафалките и всички му се нахвърлиха,а то стана истина
344
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много подъл излезе този вирус - заразява някого, който остава без симптоми и не знае, че заразява другите хора мислейки се за здрав.
343
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е какво трябва, но няма да стане - глоба за всеки, който нарушава правилата за безопасност. Добре ще е при всяко следващо нарушение глобата да се удвоява. Примерно за първо нарушение 50 лева, за второ 100 лева, при трето 200 лева, а от един момент нататък може и съд и затвор. Важното е да се глобява всеки, а не един на 100000 нарушители, както е сега.
342
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По радиото току що диктора с твърд и решителен и много въодушевен глас каза че се предвижда въвеждане на задължително носене на маски на открито ми хайде да ви е честито.ха ха ха...
341
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Трябват яки глоби" Не трябват глоби просто трябва да си миеш ръцете и да спазваш дистанция, ако си болен не ходи по улици и магазини докато не оздравееш, не кашляй и не кихай на хората нарочно в лицето ами че те точно за това трябва да те глобяват. От къде накъде някой който няма признаци и спазва карантина и дистанция ще е виновен ако вземеш да умреш, но щом заплашваш без нищо да сме ти направили няма да е голяма загуба. Я се стегни малко и не прехвърляй вина ами спазвай дистанция.
340
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата!
339
1
 
26
 
! Отговори
ще пазим гаргите преди 3 години
С маски на открито ще пазим гаргите :))) Долу маските и на закрито!
338
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "разстрел на място."Да не си некой старшина пенсионер, те много обичат да разтрелват и да доносничат от бай тошово време им е останало това. Но точно ти дето много ги пропагандираш тия мерки е съвсем сигурно че не ги спазваш абсолютно сигурно е че дори да слагаш маска в магазините не спазваш дистанция, но носенето на маска не отменя спазването на дистанция. Вземи малко се ограмоти и тогава заплашвай ми те повечето хора са по умни от теб и не са терористи каквото мислене имаш точно ти
337
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъв шанс да нося па рцал на устата , ще обжалвам всеки акт, сега е време да видим дали има останали лъвове или само овце са останали в тази държава!