На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито

Заработва Национален логистичен център за COVID-19
20 окт 2020 06:45, Александър Попов
442
На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито
Снимка: МЗ

Ще стане ли носенето на маска задължително и на открито? Този въпрос ще обсъдят здравният министър Костадин Ангелов и здравния инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", уточни проф. Ангелов.

Още по темата

Има проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити, заяви проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.Аналогично логистично затруднение министърът установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта", съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
5
 
4
 
! Отговори
До 350 преди 3 години
А на теб ако ако не ти наредят да облечеш защитно облекло, ще влезеш ли гол в горяща къща?Толкова ли не можеш да направиш разлика между разумното и твоите фантасмагории?
335
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвате ли, че глyпавите светофари на Фандъкова в София, станаха още по-глyпави при тази епидемия?
334
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се затворят училищата. Това е. Няма да има рязък ефект, ще си изсърбаме това, което си надробихме, но постепенно случайте на заразени ще намалеят и ще стигнем до нивото на разпространение от края на лятото, което смятам беше сравнително прилично ниско, на фона на и тогава лежерното спазване на мерки.
333
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стадото прави всичко каквото му наредят.ако задължат всички на открито да носят зашитни костюми и щлемове, ще носите ли ?
332
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През лятото имаше достатъчно време мутрите да помислят за учениците и за пътуващите с обществения транспорт - двата най-голями огнища на зараза при епидемии. Само дето мутрите продължиха да крадат, а за здравето на хората в България изобщо не помислиха. За съжаление не всичко зависи от отделния човек, иначе ние почти всички сме разумни хора и ще се опазим. Трябваше да се премине към дистанционно обучение на ученици и студенти, а при толкова много заразени трябва и да се спре градския транспорт.
331
1
 
9
 
! Отговори
спазвайте дистанция преди 3 години
До Избирател Никой не смее да глобява няколко категории. Първо това са част от герберите които дори си имат парола. Второ това са малцинствата и трето дебелите хора те са агресивни и никой не смее да ги глобява, глобяват беззащитните хора които за малко са се разсеяли и хоп глоба. По принцип глобените спазват задълженията си и затова са глобени защото са наивни а това е много лошо в нашето общество двойните стандарти но те важат с пълна сила и за това мерките не работят освен че са глупави.
330
4
 
16
 
! Отговори
Елтън преди 3 години
Познавам хора, които този вирус ги сполетя и мога да ви кажа, че не е шега. Трябва да се намери решение. Не всеки страда от него, но има хора, които изпадат в много тежко положение и най-лошото - смърт.Разбирам маските на закрито, колкото и недоказано да е. Разбирам, че е хубаво да се носят за да пазим другите. Ама маски на открито? Кого пазим навън? Какъв е шанса да заразя някого навън?
329
2
 
2
 
! Отговори
До 343 преди 3 години
Прав си, но предпазването не е само носене на маски, а и други неща - миене на ръцете, дистанция, проветряване на помещенията, карантина за рисковите и т.н. Нещата не са нещо особено, но трябва да се спазват от всички, иначе ползата рязко намалява. Затова училищата трябва да затворят - децата не осъзнават, че трябва да се пазят и да пазят другите.
328
1
 
9
 
! Отговори
Dimo преди 3 години
Абе че има вирус, който е по-заразен от обикновено има. Че измират хора, наистина измират. Не е добре. Но каква е логиката да има маски на открито, когато има барове, дискотеки и футболни мачове, където не се спазват никакви мерки? Някак си всичко, което правите е нелогично. А другата тъпня е, че хората спекулират, че няма вирус. Ами дано не ви дойде на главата на вас и най-лошото да ви се случи. Тогава ще пеете друга песен.
327
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За неносене на маска, където трябва при първо нарушение 3000 лева глоба. При второ нарушение глобата плюс 1 месец затвор, при трето нарушение разстрел на място.
326
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 335"но примерно ще задържа половината от вирусите, което е достатъчно много."Принципно си прав. Обаче колкото и достатъчно много вируси да задържи, ако прекараш в закрито помещение няколко часа с вирусоносител, отново ще вдишаш достатъчно много вируси, за да се заразиш. Това е цялата работа. Положението, до което стигнахме не се дължи на неносене на маски, а на това, че се събират много хора в закрити помещения. Както ги натъпкаха в училищата. Това беше грешката.
325
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Маската пази околните" много ми е интересно как една и съща маска пази околните пък същата маска не те пази теб от околните, значи в едната посока вирусите маските ги спират ама в другата посока не ги спират. Това разбира се е абсурдно но щом вярваш в маската носи я а освен това трябва да се спазва дистанция, маската не е достатъчна и не отменя спазването на дистанция което със сигурност ти не спазваш а дистанцията именно е важна защото дори и да кихне някой ти като си на разстояние
324
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се скриха мутрите? В началото на епидемията се тупаха в гърдите, че сме най-великите и сме готови за епидемията, а сега ги няма никакви.
323
3
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Първо организирайте адекватен контрол по сега действащите мерки, след това налагайте нови. В противен случай ще стане както е сега - едни ги спазваме, на други не им пука.
322
3
 
3
 
! Отговори
До 333 преди 3 години
Твоята неосведоменост е забавна. Маските преминават опитни тестове, измерва се каквото трябва, кето им определя степента на защита. Грубо казано ти се доверяваш на измерване на око, че нещо си е примерно 4 метра и 54 см и не вярваш на измерването с рулетка.
321
4
 
3
 
! Отговори
До 333 преди 3 години
Твоята неосведоменост е забавна. Маските преминават опитни тестове, измерва се каквото трябва, кето им определя степента на защита. Грубо казано ти се доверяваш на измерване на око, че нещо си е примерно 4 метра и 54 см и не вярваш на измерването с рулетка.
320
3
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Имайте късмет тая глупост да наложите, и ще ядете шамарите някъде.
319
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват яки глоби за хората неспазващи тези най-прости предпазни мерки, но правителството на мутрите го е страх да ги наложи и ще измираме все по-бързо.
318
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от безакълните отричащи ползата от маските чел ли е спецификациите за различните видове маски? Има стандарти, на които трябва да отговаря маската, за да бъде от определен тип с определена степен на защита. Разбира се, ако човек си направи сам маска от плат, тя няма да отговаря на стандартите, но примерно ще задържа половината от вирусите, което е достатъчно много.
317
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата са ясни за всеки разумен човек. Всички мосим маски и след месец почти няма нови случаи и всички сваляме маските. Другият вариант е, да има хора неносещи маски и заразяващи останалите и тогава всички с години ще ни задължават да носим маски и ще ни затварят по къщите.