На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито

Заработва Национален логистичен център за COVID-19
20 окт 2020 06:45, Александър Попов
442
На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито
Снимка: МЗ

Ще стане ли носенето на маска задължително и на открито? Този въпрос ще обсъдят здравният министър Костадин Ангелов и здравния инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", уточни проф. Ангелов.

Още по темата

Има проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити, заяви проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.Аналогично логистично затруднение министърът установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта", съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид "кризата" може да се реши лесно в рамките на седмица. Трябва само хората да си изхвърлят телевизорите и спрат интернета.
295
2
 
6
 
! Отговори
До 302 преди 3 години
Г-жо всичко ще работи! Защото вече като се обадиш на бърза помощ заради травма и те започват да те разпитват да не би случайно да си направил паник атака и да си въобразяваш, че си се пребил и не можеш да станеш. Хората са полудели от тези простотии, а самите PCR не са достатъчно надеждни и не случайно пускат нов уж комбиниран, който вероятно ще е по-скъп
294
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера родителите от какво не са доволни. Децата и учениците не са задължени да носят маски но учителите са задължени и носят. Да но точно учителка от Търговище се зарази и почина дори.Родителите защо не поискат вечерен час за учениците ами се разкарват без маски по молове и заведения и по улиците до сред нощите, а видиш ли родителите поискали за другите хора маски и ограничения- Да се ограничат семействата с деца и с възрастни над седемдесет години, другите хора да си живеят живота
293
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, краят на боко се вижда. Само въведете маски на открито.
292
1
 
11
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 3 години
Завъртате волумето малко надолу и хоп-Ковид няма!
291
1
 
21
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ковидяни, спрете се! Маски на открито е политическа репресия и няма абсолютно нищо общо с предпазване от Ковиту.
290
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не е само до персонала. Кръчмите генерират косвен данък/ДДС/, който влиза в хазната....
289
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие"КАКВО ОБЩО ИМАТ ТЕЗИ ДВЕ КАТЕГОРИИ С НОСЕНЕТО НА МАСКИ НА ОТКРИТО.РОДИТЕЛИТЕ ОТ КАКВО НЕ СА ДОВОЛНИ СЛЕД КАТО УЧЕНИЦИТЕ НЕ НОСЯТ МАСКИ А УЧИТЕЛИТЕ НОСЯТ И ТОЧНО ТЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ДРУГИ ЛОШИ НЕЩА СТАВАТ ИЛИ ПЪК ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ МИ ТЕ НЕ СА НА ОТКРИТО НА ЗАКРИТО СА
288
0
 
16
 
! Отговори
Протест! преди 3 години
Защо направо не ни затворите пак вкъщи и тогава да ви изринем от парламента ама завинаги
287
1
 
8
 
! Отговори
фЪпросче преди 3 години
А как се пие бира с маска...ами дупка на маската за цигарка ще има ли?
286
0
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Лудост.
285
2
 
22
 
! Отговори
Нина преди 3 години
Докато работят барове, дискотеки и кръчми маската на открито звучи като порно! Кого ще пазя с тази маска на открито след две седмици? Уличните котки и кучета ли? Къде са тълпите от хора по улиците зимата? Моля да ми се обясни логиката от маска на открито при работеща чалготека? Ходя до там с маска, опазвам котката Мара и кучето Гошо, влизам в чалготеката и свалям маската. Ми, порно! Не си правете мерките на гърба на деца и възрастни, като им слагате маски и на открито.
284
1
 
2
 
! Отговори
До 284 преди 3 години
Приятел, отиди на психиатър, че това твоето е по-страшно от коронавируса и много по-трудно се лекува
283
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 3 години
"Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!"...?!
282
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви маски... Сега като пуснат комбинирания тест да не се окажат всички болни с вируси А и Б
281
2
 
12
 
! Отговори
само минавам преди 3 години
До четете повечеВикаш разпространява се от вятъра....И какво - маската ще спре микроскопичния вирус ???? Смееееех
280
2
 
16
 
! Отговори
! преди 3 години
До глупостиКакви маски ревеш да носим бе, нали като ги носят в другите страни и то "отговорно", не като нас - лошите, да не са по-добре? С маски и без маски - е все едно, само дето маските ще ти навредят повече, отколкото помогнат. Ако помогнат изобщо, колкото и да се пъне бялата мафия по света да *** обратното!
279
4
 
6
 
! Отговори
ewq преди 3 години
аз явно аз нещо греша и си мислех, че слънцето го причинява този Ковид-19, а маска и шлем слагах да си предпазя лицето от вредните и опасни лъчи. Затова се мажа и всеки ден с фактор 50 за да избегна смъртоносната зараза.
278
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е моментът Бойко да уволни тия "спецове" и да докаже, че има и друг вариант срещу вируса и тъпотията.
277
1
 
18
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова повече хора й вярват, защото не могат да допуснат (или не искат), че е възможно да се лъже толкова много и така нагло!!!