На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито

Заработва Национален логистичен център за COVID-19
20 окт 2020 06:45, Александър Попов
442
На масата: Ще се обсъжда маските да станат задължителни и на открито
Снимка: МЗ

Ще стане ли носенето на маска задължително и на открито? Този въпрос ще обсъдят здравният министър Костадин Ангелов и здравния инспектор на страната доц. Ангел Кунчев.

Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

"Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно", уточни проф. Ангелов.

Още по темата

Има проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити, заяви проф. Костадин Ангелов при посещението му в Благоевградска област.

По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.Аналогично логистично затруднение министърът установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта  – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ "Иван Скендеров".

"Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта", съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатанистите не се отказват да тормозат хората! Всички, които не са послушно ското-население да се съберем пред Министерството на Здравната тирания и с камъни, павета, буркати по свърталището на Псевдо-здравното Медицинско-сатанинско котило, самонарекло се Министерство на Здравеопазване!!! Те от друго няма да разберат престъпнатаСган, дето заплашвет вече 8 месеца хората с трупове в чували!!!
375
0
 
1
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 3 години
До Недоразбрал - пич, вземи се самообрежи ритуално, да направиш едно полезно нещо.
374
2
 
11
 
! Отговори
Още жива преди 3 години
До Недоразбрал Невдяналия, нарочно съм смъкнала хигиената от няколко месеца - прибирайки се вкъщи, не си мия ръцете, преди го правих. След като съм се возила в градския транспорт ,съм се хранила с немити пръсти. Оставих само задължителните като след WC и преди готвене. Вашия Кодид-1984 още не съм го фанала.
373
18
 
0
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Не разбирам как тук някакви безстрашници все обсъждат как борисов искал да ги плаши?!Ами като не ти пука,като не те е страх,като е смешен тоя вирус,смей се,като се върнеш в къщи не си мий ръцете,а ги оближи за по сигурно,да си дигнеш имунитета и да се самоубедиш,че напразно те плашат!!Видя се,че сме пасмина и *** дето и КОВИД ще се почуди дали да се захваща с нас или ДА!!Не се чудя що ривети срещу ГЕРБ дето е на 10 години,а мрети за 100 годишната нова БСП?!Или всичко наопаки и на инат?!
372
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега не са бити тия, но подведат ли се по акъла на поредното недоносено в здравното министерство със сигурност ще се стигне до там.И до оставки, разбира се. Няма да са и оставки, а най-позорно изхвърляне от НС и МС на послушните гавраджии с човешките права!
371
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго ще сложиш, другарче нещастно, на масата ти!ОСТАВКА!ТОВА ИСКАМЕ ДА ВИДИМ НА МАСАТА!НЕКАДЪРНИЦИ!
370
7
 
1
 
! Отговори
До 387 преди 3 години
Ти сигурно си роден с дрехи?! И без тях не можеш! Страхливец!
369
2
 
14
 
! Отговори
До 379 преди 3 години
Ти сигурно си роден с маска?! И без нея не можеш! Страхливец!
368
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кови 19 ще редуцира електората на БСП ахахах
367
12
 
2
 
! Отговори
Ковид положителен преди 3 години
Аз обичам да заразявам пeнcиoнepи
366
2
 
5
 
! Отговори
до 377-ия преди 3 години
До ГостТи в кой клас си? Иска ти се да не ходиш на училище, пък вечер по дискотеки и разходки? Загрижил се за бабите, смо..тльо
365
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как чакам да наложат маски, та да се оттървем от мафията веднъж-завинаги. Всички в затвора или смърт. Каквото народът каже.
364
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с този фалшив мухобойка вирус
363
3
 
18
 
! Отговори
ученик преди 3 години
Училищата трябва незабавно да останат отворени !Не посягайте на децата и на бъдещето ни!Махнете ал-чнит-е си кра-дливи ръ-чички от децата и училищата!
362
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересното е, че от различните държави са констатирали различен процент на безсимптомно заразяване с вируса. Общото е, че много хора го изкарват безсимптомно.
361
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма изследване, което да е констатирало намален приток на кислород при носенето на маска. Точно обратното е , изследванията са показали, че носенето на маска не се отразява на дишането - притока на кислород и на количеството въглероден двуокис. Има достатъчно информация в интернет за това.
360
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма безсимптомно прекарн коронавирус! Абсолютна заблуда! Най-малкото води до неврологични нарушения. Безсимптомните ще ги видим с кой вирус са при новите тестове
359
20
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Незабавно затваряйте училищата те са най големия източник на зараза защото много от учениците изкарват вируса безсимптонно и заразяват и свойте родители и бабите си и дядовците и учениците си го предават един на друг
358
2
 
17
 
! Отговори
Др преди 3 години
Когато не дишаме правилно или задържаме дъха си, водородните йони се увеличават, въглеродният диоксид е повече, а pH ниско. Тоест, средата е киселинна. А такава среда е отличен гостоприемник за вируси и бактерии! Много е важно да се доставя достатъчно количество кислород в дробовете и клетките, за да се удовлетворяват нуждите им. При непрекъснато носене на маска нуждите от кислород на клетките, всички органи, хормоните и особено на мозъка остават недостатъчни!
357
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха маските, досега всички медици щяха да са заразени. Това ли искате?