С колко поскъпват храните от борсата до щанда?

Няма стабилност единствено в цената на олиото
20 окт 2020 09:43, Ния Христова
4
 
Хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали с 0,4% през миналия месец. Това сочат данни на Националния статистически институт. А какво е поскъпването на продуктите в търговската мрежа? 
 
"Единствената стока, която има някаква разбалансираност към момента, е олиото и то главно заради по-ниската реколта на слънчогледа. Нямаме стабилност в цената на олиото. Браншовиците имат очакване за по-висока цена, а потребителите за по-ниска. Отражението върху олиото е около 37 стотинки", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му средната цена на олиото е нараснала с 32 стотинки за последните 15 дни.
 
"Има някаква пазарна паника и опипване на пазара от големите играчи. Може да удари 3 лева олиото, но може и да не го направи. Реколтите във Франция са добри. Важно е гражданите да не се поддават на стихийнобедствени действия, да не купуват много олио и да не се запасяват", препоръча експертът. 
 
Поскъпване е отчетено при лещата, ориза, червения пипер, доматите и краставиците.
 
"При млечните продукти почти нямаме промяна от ноември месец миналата година. По-скоро сирената и кашкавалите с по-високо качество повече се търсят и реализират. При зеленчуците повечето от продуктите, характерни за сезона, са с по-ниски цени спрямо миналата година. При тях климатичните условия бяха благоприятни към есенното производство", подчерта Владимир Иванов.
 
Той обясни още, че вече има 7-8 производители на кашкавал, които наблягат на качеството. И добави, че в малките населени места, където хората са с по-ниски доходи, често се забелязват по-високи цени. А това е вследствие на разпределението на търговските отношения.
 
"През последните 2 години имаме постоянен ръст на доходите, цените на храните се изменят с пъти по-малко, отколкото ръста на доходите. Пазарът много пъти доказа, че пазарните взаимодействия и високата конкурентна среда са най-добрият регулатор. Всякаква външна намеса щеше да изкриви пазара в някаква невярна посока. В пазара на храни имаме свръхконкурентна среда", отбеляза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
 
Според него не бива да се затварят коридори по отношение на търговския обмен, а Европа е в състояние на свръхпроизводство, особено на храни.
 
"Едно хипотетично затваряне на търговските логистични канали би означавало доста сериозен икономически крах. Не виждам такива условия, че да се налага ограничаването на стоки и услуги. Хипотезата, че може да спре търговският стокообмен, е жестока. Всичко има на пазара", заключи Владимир Иванов.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самия факт, че се обсъжда тази тема е проявление на тежко слабоумие - жалко но факт.
3
0
 
5
 
! Отговори
СашоФашистаОтСДС-то преди 1 месец
Аз все още съм на държавната копанка с кюфтета и,така че за мен е без значение с колко
2
1
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
Няколко милиона мишлета,
хапват ГМО и Е-та.
Проклинайки съдбата нелека,
бързо отлитат на небето !
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незнам с колко поскъпват до щанда, но до масата в ресторанта,/ с намалено ДДС за разлика от лекарствата/ четвърт доматче и половин корнишон е ....6 лв!?!?!?
Мафията трябва да се обгрижва!