Д-р Хасърджиев: Здравната ни система е най-неподготвена в ЕС

Заради липса на персонал - отказват приема на пациенти
21 окт 2020 09:51, Петя Славова
56
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система е най-неподготвена в ЕС
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Болниците са толкова препълнени, че вече не приемат пациенти болни с коронавирус. За такъв сигнал стана ясно в Несебър. Пациентка на 35 години със затруднено дишане и положителна проба била откарана от линейка до болнично заведение в Бургас, но не я приели, тъй като нямали легла.

От ръководството на болницата обясниха отказа с недостиг на медицински персонал, който да се грижи за всички 24 пациенти. Линейката с болната жена продължила към Поморие, където също отказали да я настанят, защото нямат персонал.

Още по темата

В многопрофилната болница в Бургас открили още 20 легла за пациенти с коронавирус и пренасочили медицински сестри от други отделения. Реакцията не закъсняла - някои сестри отказали и подали молба за напускане, други излезли в болничен.

Има още подобни сигнали за отказ прием на пациенти с коронавирус, обясни пред Нова тв д-р Станимир Хасърджиев  от Националната пациентска организация. -"Здравната ни система е изправена пред предизвикателство, това е така в цял свят. За съжаление, нашата система е най-неподготвена в сравнение с държавите от Европейския съюз. Предстои да видим най-тежките месеци и периоди от началото на кризата в България".

Според него големият проблем в здравеопазването е при пациентите с хронични проблеми.  

"От всички смъртни случаи в България почти няма загинал без хронично заболяване. Същите тези хора имат нужда да получават ежемесечно своите лекарства. Нашата система ги принуждава да ходят от лекар на лекар за протоколи и рецепти", добави Хасърджиев и посочи, че електронната рецепта и електронните протоколи не са достатъчни.

Относно задължителното носене на маски, д-р Хасърджиев призова предпазните средства да се използват от всички.

"Те пазят самия човек, който ги носи, но и околните. Предстоят тежки месеци и е необходимо всеки от нас да поеме своята отговорност", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Има разбира се, сектор корупция.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли сектор, в който сме най-подготвени в ЕС?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не държава, а пародия. Изгонихте лекарите по чужбина с унизително заплащане и отношение, сега българите ще бъдат лекувани на ротационен принцип от филанкишията и арменския поп. Същевременно,уникалните управляващи умове излязоха с поредния бисер - носене на маски на открито. Да ви имам адекватната политика.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя "здравната" ни система отдавна е в колапс- много преди да ни пришият короната. Ние нямаме здравеопазване от създаването на НЗОК, клиничните пътеки и всякакви възможности на една определена група хора да се домогват до много пари, без да си правят труда да ни лекуват. Пациентите с хронични заболявания не са нов проблем- те си умираха и преди короната заради калпаво "лечение", а сега служи на властите за повишаване броя на починалите от Ковид. Защото те са уязвими и от една настинка само!
9
6
 
8
 
! Отговори
МАНГЪРОВ преди 3 години
според МАНГОров няма никакви проблеми, това с вируса е измишльотина на световната конспирация и фармацевтичната промишленост, това според МАНГОров е най-обикновена настинка и хората даже не трябва да влизат в болница за да не претоварват здравната система
8
2
 
2
 
! Отговори
Do 3 преди 3 години
Държавата нехае щото слага мерки ?!? Та според теб ще " хае " ако те остави да заразявяш на воля?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за кво са ви доктори. Достатъчно една бригада докери. Директно в трупния чувал, в катафалката и в трапа. За чий че-п преразходи за персонал и болници?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нищо пък за това си имаме магистрали като слънце
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня дебел *** премиера, нищо не направи за здравната система за половин година. имаше нужда от спешни мерки и финансиране и то в големи размери, а той се подвизава поферми и паланки.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балъците да потраят до 2027 кога св Едникнижний ше ги вози с Ф16 блок 70.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе 1) нали бойко каза че е подготвена аман от платени статии от черепа и 2) ква здравна система, то вирус нема.. според едни 65% от хората тва е лъжа измама правителствен заговор (ти познаваш ли някой дето да е болен или умрял) .. :D
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много е страшно, държавата нехае, слага глупави идеи за маски на открито
1
1
 
12
 
! Отговори
Топлата вода преди 3 години
откри този. Това е като софийската топлофикация - каца без дъно. Парите отиват не при кадърните лекари а при гешефтарите. Получаваме това за което плащаме - далавери.