Д-р Хасърджиев: Здравната ни система е най-неподготвена в ЕС

Заради липса на персонал - отказват приема на пациенти
21 окт 2020 09:51, Петя Славова
56
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система е най-неподготвена в ЕС
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Болниците са толкова препълнени, че вече не приемат пациенти болни с коронавирус. За такъв сигнал стана ясно в Несебър. Пациентка на 35 години със затруднено дишане и положителна проба била откарана от линейка до болнично заведение в Бургас, но не я приели, тъй като нямали легла.

От ръководството на болницата обясниха отказа с недостиг на медицински персонал, който да се грижи за всички 24 пациенти. Линейката с болната жена продължила към Поморие, където също отказали да я настанят, защото нямат персонал.

Още по темата

В многопрофилната болница в Бургас открили още 20 легла за пациенти с коронавирус и пренасочили медицински сестри от други отделения. Реакцията не закъсняла - някои сестри отказали и подали молба за напускане, други излезли в болничен.

Има още подобни сигнали за отказ прием на пациенти с коронавирус, обясни пред Нова тв д-р Станимир Хасърджиев  от Националната пациентска организация. -"Здравната ни система е изправена пред предизвикателство, това е така в цял свят. За съжаление, нашата система е най-неподготвена в сравнение с държавите от Европейския съюз. Предстои да видим най-тежките месеци и периоди от началото на кризата в България".

Според него големият проблем в здравеопазването е при пациентите с хронични проблеми.  

"От всички смъртни случаи в България почти няма загинал без хронично заболяване. Същите тези хора имат нужда да получават ежемесечно своите лекарства. Нашата система ги принуждава да ходят от лекар на лекар за протоколи и рецепти", добави Хасърджиев и посочи, че електронната рецепта и електронните протоколи не са достатъчни.

Относно задължителното носене на маски, д-р Хасърджиев призова предпазните средства да се използват от всички.

"Те пазят самия човек, който ги носи, но и околните. Предстоят тежки месеци и е необходимо всеки от нас да поеме своята отговорност", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
кажете мерси преди 3 години
Кажете МЕРСИ за ситуацията на министър Божидар Нанев от герб 2010 година, затворил куп болници заедно с персонала и "икономисал" 450млн. почти 1/2 милиард лева. Отличник !
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 100 милиарда да е бюджета, пак ще потънат някъде по старите схеми, а българинът ще си мре млад от лечими болести. Без реформи не става.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австрия не е същия брой население, поне с 2 милиона са повече.
50
0
 
0
 
! Отговори
До аз преди 3 години
В Австрия събират ли капачки за кувьози и пари за тежкоболни за лечение в чужбина? Колко точно взима лекар там и защо медицинските дипломи от наще медицински университети, вече не се признават дори и в Турция.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е и най-неработеща, крият статистики какво се случва там. Общо взето потъват милиарди, без потчти никакъв ефект.
48
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Гражданин--------------------------В Австрия са 80 млрд,при същия брой население. За бесене сте вие-*** дето искате да се лекувате като австрийци,ама да плащате по български.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацо каза първи сме в европа - маски каски шлемове защитни облекла - даже изнасямеЛьсна поредната герберска льжа
46
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Абе тя здравната система може да е най-неподготвен, но разполагате с бюджет от 5,2 милиарда.Трябва само да не крадете, обаче как да стане?Докато не обесим няколко лекаря няма да мирясате.
45
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
Да,за съжаление,това е истината. А някой предприема ли нещо,не. Всичко е на автопилот.
44
1
 
0
 
! Отговори
хм преди 3 години
До Батко И аз това се питах батко, защо го изписват с д-р при положение, че не практикува, и най-вероятно никога не е практикувал. Но от друга страна човека е завършил медицина, и има право да си носи това д-р пред името, точно както всеки инжинер си слага пред името дипл. инж. независимо какво работи.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска евтино медицинско образование в България да е задължен 5 години след завършването да работи в държавна българска болница.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и върнат на жената здравните осигуровки за 10 години назад + обезщетение. Какво е значението на думата "осигуровка", кое ти е осигуреното - отказа на лечение?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ли го разбра? С 1000лв за сестра искате задравна система. То 1000лв плащам на чистачката, а тя се мръщи и иска 1300лв
40
0
 
0
 
! Отговори
върнаха се двама преди 3 години
Два месеца от всякъде само това се говори ! Ами нека да продължат да се връщат де ,само че поне се връщат с някой лев ,защото там поне пари им дават за да са си по къщите !
39
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Всичко е само в София !И само за София ! Това също е грешка на ББ ,и там системата няма да издържи .
38
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Нашите сънародници бързат да се приберат тук да се лекуват, че много добре ги лекували на Запад. Предлагам на този да отиде да види как е там.
37
1
 
0
 
! Отговори
щом за нищо не е ви- преди 3 години
--новно правителството и каквото и да стане те никога не носят отговорност , тогава каква му е ролята ,може би да работят за себе си ?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа бе. ПовЕрвах ти.Слънцето е в небето. По магистралите - дупки и неравности. Къде по-малки, къде по-големи... Но пък по-скъпи от немските!
35
0
 
6
 
! Отговори
тинк преди 3 години
и по зле ще става щот сега в софия доктор и мед сестра под 50-60 години нема тия младите след една две години фащат терминал 2 ...
34
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Има фонд ,,бедствия и аварии,, това е бедствие...аз като се осигурявах и не ходех в болница къде ми са парите ? Сега съм фалирал и примерно нямам пари ,защо да не ме лекуват ? Има други които пък са хронично болни те пък източват много повече отколкото могат да внесат ! Така ,че твойте теории са мноооого зле . Ако питаш мен винаги ще има неосигурени по много причини ,а държавата винаги намира начин да прибере пари от всеки ,чрез косвени данъци и прочие ,дори да не си осигурен и да не плаща