Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Проблемът е в липсата на лекари, смята бившият шеф на "Пирогов"
21 окт 2020 17:45, Анисия Иванова
115
Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега, невинаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въпреки че днес има голям скок на заразените, не трябва да се забравя, че са направени и рекорден брой тестове. "Следващите дни също ще има голям брой изследвания и процентът на новооткритите случаи ще се нормализира", каза той.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Още по темата

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза докторът.

Според него по-точен показател за това как се развива инфекцията е колко от пациентите попадат в реанимация и броят на починалите лица.

Относно запълнения капацитет на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото се създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“, каза още лекарят.

Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите за ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“, категоричен е бившият шеф на "Пирогов".

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Той определи изискването като "мека мярка".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ууу, как може да изразява критично мнение. Да излезат нощниците и да го просветлят.
58
3
 
2
 
! Отговори
DjangoZe преди 3 години
Само дисциплина за вас, аз като взема, ша похваля няколко медика, пък вие си изпразнете джобовете върху тях като бабичките у село: Аууу, вирус! Вирус лелелеауу леле ахаха
57
1
 
2
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 42Не си чувал, но това не значи, че не имало. Просто не са били статистически откроени като представители на медицинското съсловие. Зависи как ти се представят нещата. Там е ключът.
56
1
 
1
 
! Отговори
DjangoZe преди 3 години
Сашо и Русия са виновни (не знам защо, ама и САЩ и Русия ме дразнят точно сега)
55
3
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Много си спрял ! Ама много !Парадоксално все давате за пример държавите с най-дисциплинираното обшество !Германия,Скандинавия,Япония !!!Нека съм добиче като тях !!!Невежи,дисциплината е първото стъпало на успеха по пътя към щастието !Все вас ви ощетяват,вас ви лъжат,вас ви умаловажават,вас ви следят,вас на вас ви отнели привилегиите! Пууу... Точно пък теб тръгнали да превземат,как ли пък не !
54
2
 
1
 
! Отговори
blindinglights преди 3 години
стана ми нещо и всички да ви нема в нета, пък ние ще ви търсим после
53
7
 
6
 
! Отговори
овчар преди 3 години
Който сложи маска утре навън е овца!
52
1
 
7
 
! Отговори
blindinglights преди 3 години
Нещо ми стана от ракията на село и почнаха да ми светкат светлините
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През нито една година, откакто съм жив, не съм чувал за десетки доктори, умрели от грипче през един сезон."===Е как да чуеш, като през нито една година медиите не са считали за нужно да ни информират напоително за ВСЕКИ починал лекар. Че и да правят медийни саги, да предъвкват и претоплят всеки случай на разболял се или починал лекар. А лекари са умирали и ще умират-от всякакви болести и при всякакви случаи- те са хора като всички останали. Разликата е кога го дават по телевизора и кога -не.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, другаре и другарке, вирус нема, но и работа за медици нямаше та тъй го измислихме това, че барем некоя бабичка се хване
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Ковид-19, да се прекръсти на Шменти-20.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отличен 6 за Професора !!!
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни пари от евросъюза по линия на ковида!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бегето 1300 заразени, може да е годишнина, а в Китай 14.Ха, ха ха ха ха ха
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, какво стана със санкциите за Китай? Не се чува нещо. Май короната ги спря.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека го каза. Маските имат дисциплиниращ ефект, т.е. да свикваме да сме добичета.Бих се зарадвал утре като изляза по улиците на моя град Варна, да видя и разминавам хора като днес - без маски. Щом след тези големи цифри хората не са уплашени и сами не си слагат, защо насилствено трябва да се подчинят. Мнозинството е сила.
43
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Не открива Америка.ако се абстрахираш от починалите, руснаците не са дали жертви втората световна, ***
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е пречиствател на човечеството.Остават само китайци, те не боледуват.
41
3
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Вутеяла у михайловградската болница и го кажи тва, и ако успеа охраната да те отварди да те не напраат на бахур, мини да те пуана с каскето и да приключиш
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът си е вирус. Че го има-има го. Но бизнес планът който стои зад него е много по-опасен..