Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Проблемът е в липсата на лекари, смята бившият шеф на "Пирогов"
21 окт 2020 17:45, Анисия Иванова
115
Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега, невинаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въпреки че днес има голям скок на заразените, не трябва да се забравя, че са направени и рекорден брой тестове. "Следващите дни също ще има голям брой изследвания и процентът на новооткритите случаи ще се нормализира", каза той.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Още по темата

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза докторът.

Според него по-точен показател за това как се развива инфекцията е колко от пациентите попадат в реанимация и броят на починалите лица.

Относно запълнения капацитет на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото се създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“, каза още лекарят.

Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите за ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“, категоричен е бившият шеф на "Пирогов".

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Той определи изискването като "мека мярка".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Не открива Америка. преди 3 години
Проблемът е(ако се абстрахираме от починалите,повечето от които са ималии други заболявания,а Ков19 е бил катализаторът за смъртта им),че за даден брой заразени заразата протича с определени симптоми,които ги изваждат от строя за дадено време.И никой не е застрахован.Това вреди на икономиката, обществения и личния живот на хората и виси като дамоклиев меч над главите ни.Всеки има родители,някои имат деца и никой не иска те,или той да премине(ако успее)през този катарзис.Затова се борим с Ковида
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През нито една година, откакто съм жив, не съм чувал за десетки доктори, умрели от грипче през един сезон. И то извън сезона на грипчетата. Но, като цяло, леко заболяване, стига да не умреш, или да не останеш с трайни увреждания, или да не те повтори.
37
3
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Мда, господина ви го каза, но ще повторя за неразбралите - Виросо е фалшив.
36
2
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Covid-19 е цяла пародия.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Уви,не върши работа"Ще оцелеят можещите и ще създадат по-добър свят."Можещите да оцелява? Ок, нека си представим, че настане масов глад и се стига до бой с пръчки и борба за оцеляване.Според теб, какви хора ще оцелеят?Такива, като Нютон, Айнщайн, Телса, Шекспир, Марк Твен Или такива, като Динко от Ямбол, Майк Тайсън, Пабло Ескобар ...И какъв великолепен свят, биха създали псоледните, представи си ...
34
4
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Съмнявам се че този е доктор.
33
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Уви,не върши работа хуманоиди са роботите андроиди и шимпанзетата. как точно изчерпват ресурсите ти?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Уви,не върши работа"Населението на Земята(2018) е 7,5 млрд. тоест,тя е пренаселена."Извинявай, но казваш, че е пренаселене, без да даваш никакви данни. То и аз мога да кажа, че в село Курулукуву живеят 6 човека, и е пренаселено, ама без база за сравнение, нищо не значи. И известния учен "Малтус" има ли и повече имена или си го е сменил?
31
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Уви,не върши работакой е тоя известен учен и с какво е известен, абич.
30
14
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Няма никакъв вирус, всичко е измама. Щом обикновена настинка я броят за коронавирус, значи не е добре работата. Има и хора без симптоми, ама пак ги броят за болни. Тези пък дето умират, изобщо не умират от измисления вирус. Всичко е цирк.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасов е комуниост! Всички членове не демократическата партия на най-демократичната държава в света САЩ носят маски и се показват само с маски, ако ковид-19 не беше опасен, щяха ли членосете на демократичната партия на най-демократичната страна в света САЩ са се показват само с маски?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
IIIСв.В. или радикален вирус???----Мда, китайският вирус е излезе фалшив като всичко от там
27
5
 
1
 
! Отговори
Уви,не върши работа преди 3 години
Населението на Земята(2018) е 7,5 млрд. тоест,тя е пренаселена.Известниятучен Малтус формулира зависимостта,че докато начините за изхранване нанаселението се развиват в аритметична прогресия,то нараства в геометричнапрогресия.Все повечето хуманоиди(повечето са хора,но някои-не)изчерпватресурсите на планетата.За да се върнем към "началото",е нужна или IIIСв.В.или радикален вирус.Ще оцелеят можещите и ще създадат по-добър свят.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция...----Ми то трябва да имаш ум, за да проумееш. Мисия невъзможна на територията.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е опасното на двустранна пневмония? То си е лека болест. Още повече, че повтаря, може по два-три пъти на година да си я караш. Останалото време - кукуряк
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като изчистим гроБ на изборите, ще махнем *** мерки и ще вкараме някои хора в затвора ;)
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът не е особено опасна инфекция...---Туй го знаят само умните.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво
21
2
 
8
 
! Отговори
Но комент преди 3 години
трябва да спрем да нагнетяваме обстановката
20
4
 
4
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Така е, добър мой приятелю! Балъците на Запад правят тестове и смятат процента между направените тестове и заразените и следят този процент, но ние тука може да го караме по схемата "Нет тест, нет проблем!"