Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Проблемът е в липсата на лекари, смята бившият шеф на "Пирогов"
21 окт 2020 17:45, Анисия Иванова
115
Д-р Спасков за COVID-19: Не е особено опасен, да не изпадаме в паника

Коронавирусът не е особено опасна инфекция и трябва да спрем да нагнетяваме обстановката. Това заяви д-р Спас Спасков, бивш директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че е нормално сега заболеваемостта да се повиши, тъй като навлизаме в сезона на грипа и изследванията, които се правят сега, невинаги дават конкретен резултат.

"В предишните дни се получи изкривяване на данните заради увеличения брой на изследванията, но тези данни скоро ще се нормализират“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него въпреки че днес има голям скок на заразените, не трябва да се забравя, че са направени и рекорден брой тестове. "Следващите дни също ще има голям брой изследвания и процентът на новооткритите случаи ще се нормализира", каза той.

Според Спасков увеличението в броя на приетите в болница е свързано със страха сред обществото. По-важно е колко хора попадат в реанимация и броят на починалите, въпреки че при вторите трябва да се отчетат възрастта и съпътстващите заболявания, смята гостът.

Още по темата

"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паника“, каза докторът.

Според него по-точен показател за това как се развива инфекцията е колко от пациентите попадат в реанимация и броят на починалите лица.

Относно запълнения капацитет на някой болници Спасков заяви, че това се дължи на недостатъчно гъвкавото реорганизиране на легла. Според него властите трябва да подпомагат този тип решения, за да се случват те по-бързо.

"Що се отнася до проблема с персонала сега започваме да събираме плодовете на това непрекъснато плашене колко медицински персонал се е заразил, защото се създава проблем с набирането на персонал, който да работи в Covid отделения“, каза още лекарят.

Според него трябва да проумеем, че не става дума за особено опасна инфекция, въпреки че всички мерки, които се предприемат в България и Европа в момента, са като за такава. По думите на госта това, че изследванията и опитите за ваксината се провеждат върху доброволци показва, че Covid-19 не е особено опасна инфекция.

"Но ние продължаваме да нагнетяваме обстановката и това е деформация, която трябва да променим“, категоричен е бившият шеф на "Пирогов".

По отношение на носенето на маски на открито Спасков заяви, че това има здравословен и дисциплиниращ ефект, тъй като напомня на хората, че трябва да спазват хигиенните правила и им помага да се предпазват и от друг тип болести.

Той определи изискването като "мека мярка".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мисля, че все още не бива да изпадаме в паникаА кога трябва? По принцип никога не бива да се изпада в паника, защото паниката води до необмислени и понякога дълбоко грешни решения.
18
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Буратинои ал бънди като капелан на адептите на нямането на вирус е добре да удари некой друг час в реанимацията, ако му се размине инфекцията-дето-не-съшествува, де. че иначе, лебедово езеро и на бтр-а на капака.
17
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Това някаква шега ли е? А в училището и работа знаеха ли,че Вашите близки всеки ден са в контакт с болен и евентуално също са заразени и без симптоми. РЗИ иска тест на контактните лица,за да не са под карантина,ако не, би следвало да си останат у дома за 14,но на кой му пука,че разнася зараза.
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давам му десет плюса на този Спасов. Четете зомбита и се разберте най- накрая истината.
15
6
 
3
 
! Отговори
Ф16-БОКОВИД 21 преди 3 години
обаче е смъртоносен. Сега ТИКВАТА не смее да пръдне, че американците ще загробят и любимия му БАЛКАНСКИ ПОТОК, асфалта на магистралите се нагъна..., вода пак НЯМА И КВО ПРАИМ , А ГЕШЕФТЧЕФФ, още ли чакаш нареждане от АМБАСАДАТА да арестуваш МУТРАТА.
14
11
 
8
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Абе къде се покри доцент Мангалов?
13
16
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Абе хора, вие смятате ли изобщо? 5 процента починали са 350 000 българи и поне 5 процента (най-малко с трайни увреждания) - общо 700 000 българи инвалиди и починали. От 30 000 случая хиляда починали, от 3 млн - ами ако са 100 000? Град с размера на Пловдив така ли да се загуби щото не щем маски и мерки? На мен тези числа ми се струват ужасяващи, за вас не знам
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид има само в тиквите на Ужасена, още 10 страхливеца и на корумпираните лекари.
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не е опасен.Вчера в Чехия умряха 109 души от ковид -19.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само, че не е опасен, дори не съществува.
9
13
 
19
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Не е особено опасен докато не налапаш маркуча и не те помпат с компресора.
8
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид не бил опасен?!?!?Къв е тоя КЛОУН бееее???????Прибирайте го в психиатрията че ми писна от *** които се правят на докторя.
7
2
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бургаски лекар:Сестри отказват да работят ... !Една е(взе) в болнични,друга напуска.Жалко подобие на европейска държава е нашата...
6
9
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
тоя не го ли изгониха за злоупотреби от там? и що всички медицински светила не дадат пример, като тръмп и не се запишат доброволци, като е толко безвреден? тръмп се разболе лекува се и показа резултатите от терапията. като е безвреден да слагат ръкавици и маски и да помагат на нуждаещите се.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че сухите съчки в България не са само 5% а доста повече. Сухи съчки са и огромен брои хира нямащи възможност и достъп до здравеопазване поради ниски доходи.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртоносен вирус 99,2% от хората го изкарват на крак. Който не се страхува от вируса е расист и антимаскер.
3
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчим излишно за маски и костюми за лекарите. 95 процента ще минат вируса и ще станат вирусоустойчиви. Заради 5 процента сухи съчки пречим на масовия имунитет на 95 процента на лекарите.
2
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица болните в реанимация бяха 40-50, днес 96. Това е 100% увеличение само за няколко дни.
1
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е доктора. Аз съм болен, вече се чувствам по-добре, тежко го изкарах, но до болница не се стигна. Изумен останах, че РЗИ не издаде предписание , нито за тест, нито за карантина на двете ми деца и жената. Казаха само ако имат симптоми. Чудех се дали да ни ги тестваме на частно, но трябваше да избираме дали да ядем и да има за лекарствата или да платим тестове.Та те си ходеха на училище и работа с градски транспорт. Така че явно не е толкова страшно щом ги оставиха да си обикалят навсякъде.