На улицата с маска, а в бара - без, какво мислят специалистите?

Препоръката на здравния министър раздели експерти и хора
21 окт 2020 10:34, Петя Славова
184

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

Още по темата

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта пред Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Юруш към бара!
147
2
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
цитирам американския писател стефан кралев " ако плашиш хората достатъчно дълго, те ще тръгнат след първия, който им обещае спасение". сега, гледаме със 7/8 диоптера кои обещават спасение, реформа, рестарти и рахатлък, и си правим сметка колко е изопачена информацията по медиите.
146
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Ще ме глобят ли ако си пия фреша навън, естествено без маска? Тая наредба ще създаде много безсмислени глоби и нула профилактика за ковид. Маските имат смисъл само ако си сред много хора на закрито, понякога на открито. Но не винаги- както ще го направят. ПРЕНАТЯГАНЕТО НА МЕРКИТЕ ЩЕ СКЪСА СИНДЖИРА. ПОСЛЕДНОТО Е МНОГО ВАЖНО, АКО ИМА МИСЛЕЩИ УПРАВНИЦИ.
145
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи влизаш в ресторанта махаш маската.. Влизаш в час пак я махаш.. Вкъщи проветряваш.. Но навън я слагаш..Колко трябва да си ***?
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учениците вече нонстоп с маски ли ще са . Навън трябва да са с маски , а в класните стаи - без . Къде е логиката
143
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
тука по баровете работят такива мумии, че вместо ковид най много да те стигне проклятието на фараона.
142
1
 
16
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
Вижте, аз цял живот нося маска по поне 5 часа дневно. Така работя. ЗНАМ КАКВО Е ДА ДИШАШ ПРЕЗ МАСКА И БЕЗ МАСКА. Още нямам гъбична инфекция, както пишат някои и никога не съм имал. ЗАЩИТАВАМ НОСЕНЕ НА МАСКА САМО НА ЗАКРИТО. Задължително навън - означава ГЛОБА...? НЕ Е РЕДНО!
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на мерите от март - хората затворени в апартаменти и къщи , а през летища и граници безпроблемно си влизаха заразени хора .Безсмислена е подобна мярка , след като по барчета , ресторанти , дискотеки , барове и други такива ще се стои без маска Отделно за еднократна употреба трябва максимум на 2 часа да се сменя , някои казват и на половин - откъде пари за по 10 лв маски на ден
140
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Извинете."Слагам си блузата на лицето, пред куките и после си я махам"Докато мислим само за "пред куките", няма да прокопсаме. И за управляващите говоря и техните решения :)
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лично мнение" НЕ Е ВСЕ ЕДНО ЗА ТЯЛОТО ДА ДИШАШ ПРЕЗ МАСКА И БЕЗ МАСКА"И да има разлика, тя е незначителна - все едно, че си се качил на 1500 метра височина и то след 6 часа с маска.
138
1
 
11
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
МАСКИ НА ОТКРИТО СА НОНСЕНС. ВСЕ ЕДНО ЗАБРАНЯВАШ НА ХОРАТА ДА ДИШАТ ЧИСТ ВЪЗДУХ. МАСКИ - САМО НА ЗАКРИТО. МОЖЕ НА ОТКРИТО - САМО КОГАТО СЕ РАЗМИНАВАШ С КАШЛЯЩИ. НЕ Е ВСЕ ЕДНО ЗА ТЯЛОТО ДА ДИШАШ ПРЕЗ МАСКА И БЕЗ МАСКА. Значи - когато отида в парка или минавам през малките улички в посока към някой магазин - ще може да ме глобят, ако съм без маска. НЕ Е РЕДНО!!!
137
2
 
7
 
! Отговори
Гъбична Инфекция преди 3 години
Няма по-благоприятна среда за развитие на гъбички от разстоянието м/у устата и маската.Ако смятате, че гъбичките не ходят по лицето... пригответе се за приключение.
136
0
 
8
 
! Отговори
Извинете. преди 3 години
Прозрачния шлем маска ли е?Що е то МАСКА?Ми то аз мога да си ползвам блузата за маска, щом няма никакви изисквания.Слагам си блузата на лицето, пред куките и после си я махам. Лесно.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не е съгласен с безумията, довечера трябва да е на площада. Другото е безотговорност и липса на себеуважение.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ресторантите можело без маски понеже се храним.Пушачите щом си пафкат цигара на вън, аз ще си хапвам ядки.Слагам едно пакетче фастъчки в джоба и си хапваме докато съм навън.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 138Че то маски се носят и на закрито. Да обявят мораториум върху битовите сметки и кредитите, социален патронаж да носи продукти от първа необходимост до вратата. Тогава ще нося и маска вкъщи, обещавам....
132
0
 
9
 
! Отговори
Лекар со Спринцовка преди 3 години
200 метра спринт с маска.400 метра спринт с шнорхел и водни очила.Леката атлетика в наши дни не е това, което беше.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Пишат на изуст разни пенсионери,които си стоят у дома.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Ами не е ясно например, ако работата му изисква да стои повече навън ти ли ще му осигуриш друга работа? Също не е ясно що толкова плитко мислиш и даже питаш "кое не е ясно"....
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кръгче около блока с кучето на чист въздух пак ли трябва маска?