На улицата с маска, а в бара - без, какво мислят специалистите?

Препоръката на здравния министър раздели експерти и хора
21 окт 2020 10:34, Петя Славова
184

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

Още по темата

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта пред Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност проблемът не е ли как да пазим рисковете групи, медиците и хората, които по дефиниция се срещат много хора? Какъв е тоя "смешен плач" за цифри, сметки и т.н.Защо не поплачете малко за лекарите, които починаха или за учителката от Търговище...Защо не помислим малко за личната си отговорност в тази непредвидима ситуация. Вярно е, че страховете пораждат защити и най -честата е отрицанието. Какво е тооолкова сложно? И хайде да не се изказваме неподготвени, че много широкопрофилни специалисти се навъдиха....Ще преживеем и това (дано)Бъдете здрави и разумни!
127
1
 
6
 
! Отговори
Носете си маските преди 3 години
Носете си маските в парка, щото иначе как ще хванете ГЪБИЧКИ по устата? Няма друг начин. И не забравяйте да подкрепите бизнеса на ГЕРБ, като посетите всичките им заведения и хотели - криза е все пак.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте развъдниците на вируси училищата,курортите,баровете,ресторантите,не тормозете хората.Защо по морети идват турсити още,от чужди държави? Сигурно си ходят без маски,за да се върнат пак на бетономорието с хубави спомени,а се налага терор над народа?!
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДАИзобщо не им пука за здарвето на хората. За такива като теб,и хора с астма трябва да има изключения,но няма.
124
0
 
11
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Маската мен лично ме дразни и едва я издържам като я нося.Сега ,ако трябва да я нося и навън-то по-добре да не излизам.Имам синузит-хроничен и бактерии в носа,с маската всичко ми слиза съм дробовете и започвам да кашлям и да се разболявам.Към кой корифей да се обърна,да му го ***,защото така се разболявам.Сигурно не съм само аз.
123
0
 
8
 
! Отговори
1244 преди 3 години
В Испания от юни са с маски на а открито, навсякъде! И какъв е изводът за мислищите? Това е измамата на века!"Маските са за де говорите"!
122
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички виждат, че заради присъственото обучение се увеличи броя на заразените! Ама не го спират, щото нали премиерът-слънце каза "учениците ще ходят на училище, щото тая сутрин ми беше у десния крачол". И послушковците мъдрят: "ми то таковата, не можем да направим училището онлайн, щото на премиера-слънце му беше у десния крачол, значи кво да праим, дай да наредим да носят маски на открито, за да изглежда, че взимаме някакви мерки!"... Те това ни е държавата!
121
6
 
5
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Носенето на маски няма да е до края на Ноември! Това е замазване на очите, за да не говорим и не се бунтуваме много!Да, ама - не! Идват избори и ще има наказателен вот!!!
120
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Принципно и аз съм против маските навън, но трябва да се спазва дистанция, а когато не може трябва да се слагат. Лаборанта да се скрие бързо. Лекарят от ... Русе, които оспори изследванията по целият свят. Казаха го 429349234 пъти - маската не е 100% защита, но е по-добре от нищо.
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата мярка е вечерен час.Продължавайте да се правите на "умни"... Дали пази или не пази маската...
118
1
 
6
 
! Отговори
до ДДД 124 преди 3 години
споко идат вашите мутри: НИНОВА И КОМПАНИЯ, ЧАЛГАРЯ И БОРЦИТЕ, ЧЕРЕПА И АГИТКАТА НА ЛЕВСКИ и още и още Баце беше един, СЕГА да видим какво ще правите
117
3
 
11
 
! Отговори
312 преди 3 години
ТОВА Е НЕОФАШИЗЪМ!
116
1
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Питайти Фирусулога Судук 3 Жипкуф - спициалист пу дългуви и носене на маски ф Юро Парламента!
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които са го"измислили"на улицата задължително с маски а в чалготеки,барове и кръчми НЕ-са "специалисти"тип Толуп!
114
3
 
7
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
Счупиха ***. Какво искате от празни мутренски глави.
113
0
 
14
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Аз не съм експерт, но мисля, че е мало умно и въведоха мярката колкото да отбият номера.
112
3
 
2
 
! Отговори
ИМА КАК преди 3 години
да се ограничат бройките на регистрираните заразени: ПЪРВИ ВАРИНТ е да се спре правенето на тестове ВТОРИ ВАРИАНТ е най-после да спрете глу**павите, безсмислени протести или поне да се даде някаква програма за ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО, а не да се иска САМО този и този да подадат оставката си, да падне правителството , да се разпусне Народното събрание
111
0
 
3
 
! Отговори
До чудя се преди 3 години
До чудя се Не, аз никъде неща да ги нося!
110
1
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ми добре - обаче като ни задължават да носим, нека ни осигурят сертифицирани и безплатни маски, или поне на поносима цена. Как може при комшиите навсякъде да те дават маски, а в аптеките да са 2лв. кутия от 100бр.??? А у нас е 2лв., за ден 5 маски - 10 лв. на човек, 40лв. за семейство!
109
0
 
8
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
Защо никой не организира протест срещу маските? Триото къде е? Президента къде е? Нинова къде е? 99% от хората не искат да носят маски навън. Няма ли кой да поведе народа? Или всички политици разиграват цирк пред народа? Разиграват театър управляващи и опозиция.