На улицата с маска, а в бара - без, какво мислят специалистите?

Препоръката на здравния министър раздели експерти и хора
21 окт 2020 10:34, Петя Славова
184

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това е препоръката на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към министерството на здравеопазването, а по-късно и здравният министър обяви, че ще пусне заповед. Но новината предизвика коментари за и против.

Очакванията са тази мярка, както и спазването на останалите, досега известни, да намалят с 30 на сто заболеваемостта от коронавирус. На преден план обаче излиза въпросът каква маска да ползваме, за да се пазим.

Още по темата

"Да се стандартизира един тип маска и да се знае, че тя дава най-високия клас на успеваемост. Маските, за които е доказано, че имат ефект от заразяване, те са със специален тип обозначение", подчерта пред Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Васил Каракостов.

Именно и това е една от причините, по думите му, за толкова заразени медици. А еднократните хирургически маски обаче пазят в операционната, но не и в тази ситуация.

"Голяма част от лекарите са със стандартните хирургически маски, които нямат функцията да предпазват. Те имат функцията да предпазват оперативното поле, пациента. От пренасяне на бактериална инфекция", обясни още доц. Каракостов.

Лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров е убеден, че маските на открито, а и на закрито, са излишни.

"Маските са безсмислени. Техните пори са толкова големи, че могат да пропуснат не един, а 800 вируса едновременно. Това е все едно да си легнете с презерватив и да няма жена до вас. Въздушно капковата инфекция не може да бъде спряна с нищо", смята д-р Тодоров.

"Изкарал съм Ковид-19 и имам много антитела. Няма да нося маски на открито. Ако ме глобят маскопроверяващите искам глобата да се плати от бюджета на Министерския съвет", заяви икономистът Владимир Каролев.

Във всеки случай обаче всички са категорични - маските, носени в чантата или в джоба, са безсмислени. Мярката за носенето им на открито засега ще е в сила до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
7
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
Шубето е голям страх.Ако небеше тъжно щеше да е смешно много сте жалки не ви бива и за артисти.Очакеайте днес да направят 15 хиляди теста.Знайте че има възмездие не се подигравайте с хората
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Каролев ,абе тарикат пак се правиш на интересен.Ще платиш като поп.За такива като теб да се въведат индийските мерки-бой.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, ме скоро всички ще сложим по една точно определена маска- тази на Гай Фокс!После някой да не се сърди.
85
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До ГеоргиАз се родих с маска -за разлика от теб )хахахахах
84
10
 
0
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До Ф.С.В.А твоята над 10лв кога си я купи? Март 2020 , нали? и още си я носиш за разлика от мен. 400бр си внесох от Китай още Януари и вече ми свършват, а ти мина с 10лв цяла пандемия. Гъзар
83
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Каролев пак ходи по "тоягите" хахахаххахах--Гешев ще го арестува рано сутринта и после ще кажат че е станала грешка в навигацията!!
82
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поради безсилието на минздрав да измисли нещо по-смислено: ще носите маски. Недейте да търсите логика. Утре ако ви кажат - ще скачате и на ляв крак, защото професор Намсикойси препоръчал като мярка срещу коронавирус :)))
81
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Да видим кой има полза от мероприятието?Съмнява се даже и в скафандри да ни облекат това да качи БСП на власт ако няма фалшификация!Номера не минава другари назначени хайдуци капиталисти.
80
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уникат! Учениците излизат в двора да правят упражнения, да дишат въздух, да са здрави.... с маски! Е по-голяма простотия от тая едва ли има! Абе министърчета вие 3 клас имате ли?
79
0
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Не бе,те са богопомазани.Нали тиквата на дедо им е галена от три папи.
78
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Кой и как пие в бар с маска???Или ги затваряйте, или не се оплаквайте....
77
1
 
4
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
добре че баба ми като почина -останаха малко чорапи в мазето -ще ги ползвам за маски
76
0
 
21
 
! Отговори
СС преди 3 години
тотална олигофрения, то бива гавра ама това вече е ненормално....
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно безумие!
74
4
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Който е с евтина маска (под 10лв) да се арестува имидиатли за биологичен тероризъм!!
73
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се тази мярка да увеличи паниката в странатаМай отново ще се ходи по горите и планините за да се крием не от вируса а от мерките
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бойко внуците ще носят ли маска докато играят на детската площадка?Само питам!
71
1
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Такава ми е работата. Пътувам. Колкото и *** да има. Продължавам.
70
0
 
14
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
По вашата логика и сега няма да се спазват правилата. Всяка безумна рестрикция води до неподчинение.
69
0
 
16
 
! Отговори
Умен Министер преди 3 години
Всеки който ходи на излет в Планината -задължително да носи маска с цел да не се зарази от коварната болест!!-после ако ходи на спирки и автобуси -да е без маска защото всичките там имат колективен имунитет! Ако ходи в пещери на изследователска дейност- да носи три маски едновременно поради среща с прилеп и неговото изяждане във вид на супа! Армията при военно положение да носи освен маски -и памперси и дамски превръзки! и да не забравят и Македонска Луеки -обядът на колегата Министер!